Je bent al langere tijd thuis. En waarschijnlijk ook al bezig met re-integreren. Er komt een moment dat duidelijk wordt of je je eigen werk weer kunt oppakken. Als dat niet lukt, gaat er veel veranderen.

Wat kan ik verwachten?

De eerste periode van ziek zijn ben je waarschijnlijk vooral bezig met herstellen of revalideren. Als na een tijdje blijkt dat je nog niet helemaal beter bent, komen er allerlei vragen op je af. Bijvoorbeeld:

Weer aan het werk, hoe doe ik dat?
Samen met je werkgever ga je onderzoeken of je je eigen werk weer kunt oppakken. De bedrijfsarts of de arbodienst begeleiden je hierbij. Een arbeidsdeskundige kijkt naar je mogelijkheden om te werken. Dat hangt bijvoorbeeld af van je gezondheid, de werkomstandigheden en de reistijd. Belangrijk is dat je rustig en evenwichtig je werk weer opbouwt. Begin bijvoorbeeld met twee dagen twee uur werken (en niet de ene dag zes en de andere dag twee uur). Gaat het goed, dan kun je uitbreiden en houd je de kans op een terugval klein.

Zitten mijn collega’s nog wel op mij te wachten?
Tijdens je ziekteperiode is het contact met je collega’s waarschijnlijk afgenomen. Hoewel je weer gaat werken, kun je vast nog niet alles wat je eerder wel kon. Misschien heb je last van concentratie- of geheugenproblemen, of ben je sneller moe. Logisch dat je je afvraagt hoe je collega’s daarop reageren. Je bent er weer en dan verwachten ze automatisch bepaalde dingen van je. Daarom is het belangrijk dat je zelf aangeeft wat je wel en niet aankan. Misschien helpt het je als je een collega met wie je goed overweg in vertrouwen neemt en aan hem of haar vertelt waar je tegenaan loopt. Die collega kan je ook een seintje geven als je werktijd erop zit zodat je bijtijds stopt.

Wat betekent ziek zijn voor mijn inkomen?
Als je ziek bent is je werkgever verplicht twee jaar je loon door te betalen. Dat hoeft niet altijd 100 procent te zijn van wat je verdient, maar wel minimaal 70 procent. Kijk voor meer informatie bij ‘Waar sta ik?’ onder ‘De keuring en erna’. Ook op de website van het UWV lees je meer. Zoek op ‘loondoorbetaling bij ziekte.’

Ben ik nu mijn baan kwijt?
Als terugkeren naar je eigen werk nog niet lukt, kun je misschien eerst in deeltijd beginnen of tijdelijk ander werk doen. Je blijft dan in dienst bij je werkgever. Pas als helder is dat je je eigen werk niet meer kunt doen, kijkt je werkgever naar ander werk. Je werkgever mag je niet ontslaan zolang je ziek bent. Tenzij je ziekte langer dan twee jaar duurt. Alleen in bijzondere situaties is eerder ontslag mogelijk.

Wat kan of moet ik zelf doen?

Meewerken aan je herstel
Als werknemer moet je er alles aan doen om zo snel mogelijk te herstellen zodat je weer kunt werken. Blijf je langer ziek, dan maakt je werkgever samen met jou een plan van aanpak voor je re-integratie. Daarna bespreek je elke zes weken hoe het gaat.

Veranderingen doorgeven
Verbetert of verslechtert je situatie? Geef veranderingen die invloed hebben op je herstel zo snel mogelijk door aan je werkgever. Denk aan vakantie, een opleiding, verhuizen, echtscheiding of geldproblemen.

Guus van Hasselt
Voorheen bankwerker. Kookt nu 2 keer per week voor alleenstaande ouderen in de buurt.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.