Aangemaakte reacties

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Dankjewel voor je duidelijke antwoord! We wachten het af!

Het gaat hierom:
Werken die een WIA-uitkering ontvangen en die rechtstreeks van UWV op hun rekening ontvangen lopen arbeidskorting mis. Dit is een belastingverlaging op het totale inkomen voor werkenden. De reden dat UWV geen arbeidskorting over de uitkering kan toepassen is omdat er in dit geval namelijk sprake is van loon uit vroegere dienstbetrekking. Anders is het als je werkt naast een WIA-uitkering en de uitkering naar de werkgever laat overmaken die vervolgens de uitkering en het loon naar jou overmaakt. In dit geval kan er over het hele bedrag arbeidskorting worden toegepast omdat er nu sprake is van loon uit tegenwoordige arbeid. Dat kan netto zomaar enkele honderden euro’s per maand schelen.

De vraag is nu: is deze administratieve truc niet oneerlijk ten opzichte van mensen die de uitkering direct op hun rekening gestort krijgen? Daar heeft het Gerechtshof zich recent over uitgelaten.

OORDEEL GERECHTSHOF
Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat het onderscheid niet eerlijk is ten opzichte van werknemers die de WGA-uitkering via UWV gestort krijgen. Het bij hen niet toepassen van de arbeidskorting is in strijd met het gelijkheidsbeginsel zoals neergelegd in artikel 14 EVRM en artikel 26 IVBPR. De uitvoeringsproblematiek is in het huidige tijdsbestek geen objectieve en redelijke rechtvaar­digingsgrond voor de ongelijke behandeling van deze gelijke gevallen. De persoon die hier een zaak van maakte heeft als gevolg van onderstaande uitspraak toch recht op arbeidskorting over zijn door UWV overgemaakte WGA-uitkering.

Deze uitspraak heeft gevolgen voor mensen die een WIA WGA-uitkering ontvangen en daarnaast werken. Zij kunnen aanspraak maken op arbeidskorting.

Hartelijk dank voor je reacties. Ik heb het inmiddels wat duidelijker. De iva gaat met terugwerkende kracht in en de 104 weken ziekte loopt vanaf januari. Ik krijg dus iva en wordt daarop gekort omdat ik ziektewet krijg, nu niet meer via de werkgever maar via uwv. Als die 104 weken zijn afgelopen dan ontvang ik weer de volledige iva.
Ik zie de logica hier niet van in want het geld komt beide van uwv maar uit verschillende potjes ( en misschien is het 2e ziektejaar 70% ipv 100). Maar zo zijn de regels.

Mijn gezondheid is verslechterd en er zijn meer diagnoses bijgekomen vandaar mijn verzoek om een herkeuring.
Ook heb ik mezelf tijdens de 1e keuring beter voor gedaan omdat ik zo graag weer aan het werk wilde. Niet bewust maar het is een acceptatieproces…
Ik weet nu iig dat ik niet gekort wordt omdat ik wel ben gaan werken.
Ik heb contact gezocht met mijn jurist om hier duidelijkheid over te krijgen…nu het stukje pensioen nog…

Bedankt voor je antwoord, helaas weet ik nu eigenlijk nog steeds niet waar ik aan toe ben. En ik weet ook niet wat mijn dagloon is van huidige werk en vorige werk ( of gaat het om dagloon van de wia uitkering) en of dit lager is.

Ik val nu nog binnen de 2 jaar na 1e wia keuring en krijg dus een loongerelateerde uitkering. Het contract met de nieuwe werkgever was maar voor een paar uur per week en het uurloon was lager dan van mijn oude werk. Ik verdiende ook niet genoeg om aan de 50% eis te voldoen.

Hoe kan.ik erachterkomen wat er na 104 weken zw gaat gebeuren?

Bedankt voor de snelle reactie. Ik ben bij zowel werkgever als uwv ziekgemeld. Maar helaas nog geen herkeuring gehad. In sept loopt mijn loongerelateerde uitkering af dus dan zou ik binnenkort bericht moeten krijgen? Klopt het dus dat mijn uitkering ,zolang ik niet gekeurd ben ,hetzelfde blijft?

Mijn exwerkgever is trouwens eigen risicodrager en er is een derde partij bij betrokken ( die ook op de hoogte is van mijn ziekmelding en aanvraag herkeuring, ook zij hebben mij niet opgeroepen voor een keuring). Is dit nog van invloed?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)