Aangemaakte reacties
Hoi Roos,
Wat ik begrijp uit je verhaal, ben je uit dienst bij je werkgever en heb je je eerstejaarsziektewetbeoordeling gehad, waarbij je niet tot de 65% verdiencapaciteit kwam. Dus heb je je tweede jaar ziektewet ‘verdiend’.
Misschien kun je aan je oude werkgever vragen of hij je wil detacheren bij de nieuwe werkgever totdat je 2 jaar ziek bent. Dan blijft je werkgever aansprakelijk voor jouw ziekteuitkering en WIA, maar je werkt wel bij je nieuwe werkgever. Je nieuwe werkgever betaalt dan aan de oude werkgever een vergoeding terwijl je oude werkgever je het salaris en de (gekorte) ziektewetuitkering uitbetaalt. Hier hebben dus beiden voordeel bij: de eerste een lagere uitkeringslast, de ander een werknemer zonder de risico’s van ziekte/herstel. Ik ben alleen bang dat dat niet kan omdat je nou eenmaal uit dienst bent bij de oud werkgever, maar ik zou toch zeker het voorstel doen. Nee heb je, ja kun je misschien krijgen.
Beste Gerrie,
Je werkgever heeft voor jou een ontslagvergunning aangevraagd, daarmee heb jij recht op de transitievergoeding, dat zit wel goed. Maar nu wil jij daar eerder gebruik van maken om nu je opleiding al te betalen. Heel goed van je dat je jezelf wilt scholen naar een beroep dat je kunt uitvoeren!
Ik denk alleen dat het niet handig was om de rekening zonder overleg door te sturen. Ik kan me voorstellen dat je werkgever als jij het probleem van tevoren had uitgelegd, wel bereid was geweest. De transitievergoeding is natuurlijk juist bedoeld om jezelf bij te scholen en aantrekkelijker te worden voor een nieuwe werkgever.
Je transitievergoeding is pas voor jou bij uitdiensttreding (of eigenlijk bij de eindafrekening) en je kan nu dus alleen vriendelijk verzoeken om medewerking. Misschien nog eens je oude leidinggevende bellen om hem uit te leggen hoe jij dacht dat het in elkaar zat en vragen of die een goed woordje kan doen bij HR?
Die 42 weken melding is een administratief, online iets waar je als werknemer normaal gesproken niets van merkt hoor. Maar op die melding wordt wel het moment gebaseerd om jou de papieren voor de WIA aanvraag toe te sturen. Hoe weet je dat deze melding niet gedaan is, heb je het UWV gebeld? Heb je daar dan zelf je melding langdurig ziek kunnen doen? Dan krijg je tenminste gewoon op tijd de papieren voor de WIA aanvraag.
Oh, en succes woensdag!
Ik heb ook een tweedespoor traject gehad, en daarvoor was een arbeidsdeskundigenrapport nodig. Dat is de basis waarop je een ander beroep kunt gaan zoeken.
Je werkgever is nogal laks in de verzuimregistratie als ik dit zo lees. Dat kan een duur geintje voor hem worden dan. Als hij je ook te laat bij het UWV langdurig ziek heeft gemeld (dit moet in de 42ste week), dan gaat hem dat 400 euro kosten en de rest kan hem op een jaar extra loondoorbetaling komen te staan als jij tegen die tijd geen werk hebt waarmee je ongeveer hetzelfde verdient.
Kom je er met je trajectbegeleider wel uit wat voor werk je nu kan gaan zoeken? Dan zou ik de bewijzen bewaren dat je de werkgever erop hebt gewezen dat het tijd (geweest) is voor een evaluatie en verder niet al te veel stampij maken. Als de werkgever nu gemaand wordt om zijn tekortkomingen in te halen, krijg jij gewoon op de normale termijn je WIA-keuring. Schiet je werkgever dan tekort, dan wordt die keuring (maximaal) een jaar uitgesteld en heb jij dus meer tijd om te re-integreren.
Ik zou alleen aan de bel trekken als je tweedespoor een AD-rapport wil om jouw re-integratie op te baseren.
Hoi Bob,
Is er nog een werkgever in beeld? Dat is het geval in de eerste 10 jaar van je WIA uitkering als je werkgever eigen risicodrager is voor de WIA. Dan moet je oudwerkgever de re-integratietaak voor jou uitvoeren. In dat geval moet je dus aan je werkgever vragen of hij je cursus wil betalen. Als je kunt voorrekenen dat je met die cursus betaald werk kunt gaan doen, zal die er misschien wel wat in zien. Immers, een WGA uitkering van 80-100% (volledig afgekeurd, geeft de hoogste bijdrage van de werkgever. Als jij na je cursus weer goed aan de slag kunt, kan je cursusgeld dus een besparing zijn.
Dat is anders wanneer je een IVA uitkering hebt, dan ben je ook 80-100% afgekeurd, maar dan ziet het UWV je niet zo snel weer (gedeeltelijk of helemaal) arbeidsgeschikt wordt. Je bent dan zogezegd duurzaam volledig arbeidsongeschikt.
Als ik op de uwv website kijk, zie ik alleen resultaten voor een adres in het buitenland. Als ik jou was, zou ik even bellen naar de uwv werknemerstelefoon, dan krijg je direct de informatie uit de eerste hand. Het nummer is 0900-9294, houd wel rekening met de kosten (4,5 cent starttarief en 4 cent per minuut). Je kan ze ook een bericht sturen via uwv.nl als je kunt inloggen met je digid, maar dan moet je wachten tot ze antwoord sturen. Ik kan me voorstellen dat je graag snel uitsluitsel wilt…
Succes!
Als je gedurende de looptijd van je AO verzekering arbeidsongeschikt raakt, krijg je toch vanuit die verzekering een uitkering? En die uitkering heeft toch een bepaalde looptijd, ongeacht de duur van de verzekering? Volgens mij moet die uitkering gewoon doorlopen. Hier zou ik eens naar informeren.
Verder is er een minimale inkomensvoorziening voor mensen die zelf niet in inkomen kunnen voorzien, namelijk een WWB-uitkering, voorheen de bijstandsuitkering. Hier gelden wel voorwaarden voor voor wat betreft vermogen en inkomen partner.