Iedereen is wel eens ziek. Door een griep kun je bijvoorbeeld even niet werken. Meestal duurt dit niet langer dan een paar dagen en kun je daarna weer aan de slag.

Het is anders wanneer je een aantal weken of maanden ziek bent en niet weet wanneer je weer beter wordt.

Dit brengt veel vragen en onzekerheid met zich mee. Hoe lang blijf ik nog ziek? Kan ik wel weer aan het werk? Wat moet ik allemaal doen? En wat betekent dit eigenlijk voor mijn werk?

Wanneer verandert ‘gewoon ziek’ in ‘langdurig ziek’?

Wanneer je langer dan vier weken niet kan werken omdat je ziek bent, wordt dit als langdurig ziek beschouwd.

In de eerste vier weken kan het nog onduidelijk zijn of het om kort of lang verzuim gaat. Er zijn dan nog geen wettelijke verplichtingen waaraan jij en de werkgever moeten voldoen.

Ziet het er na vier weken nog niet naar uit dat je snel weer kan werken? Dan moet de werkgever een bedrijfsarts inschakelen die, aan de hand van een gesprek met jou, in de zesde week een probleemanalyse opstelt.

Als een werknemer ziek wordt vanwege psychische klachten, dan adviseert de NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) dat de bedrijfsarts na twee weken al wordt ingeschakeld.

Vanaf de zesde ziekteweek

In de zesde week wordt de eerste stap volgens de Wet Verbetering Poortwachter gezet.

In deze wet staat dat de bedrijfsarts een probleemanalyse moet opstellen. Hierin geeft de bedrijfsarts zijn visie op jouw ziekte in relatie tot jouw werk.

Vragen waarop de bedrijfsarts zijn visie geeft, zijn bijvoorbeeld:

  • Wat zou je nog wel kunnen doen?
  • Waar moet rekening mee worden gehouden als je weer gaat werken?
  • Welke aanpassingen zijn nodig?
  • Is het eigen werk nog passend of adviseert de bedrijfsarts andere werkzaamheden?
  • Hoe kun je opbouwen om weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan?

Als de bedrijfsarts op dit moment geen mogelijkheden tot hervatten van werk ziet, dan zal hij dat in de probleemanalyse beschrijven.

Vanaf de achtste ziekteweek

In de achtste week maak je, samen met jouw werkgever, een plan van aanpak. In dit plan beschrijven jullie hoe jullie de komende tijd gaan werken aan de re-integratie en wat het uiteindelijke doel is. Het plan van aanpak maken jullie op basis van het advies van de bedrijfsarts.

Daarna wordt tussentijds jouw situatie en re-integratie geëvalueerd. Meestal gebeurt dit eens per zes weken. Als het nodig is, wordt het plan van aanpak bijgesteld.

Dit proces wordt gedurende jouw ziekte voortgezet.

Tip: vraag je specialist naar je vooruitzichten

Als er bij jou een ziekte of beperking is geconstateerd (of als je een ongeluk hebt gehad), probeer dan al zelf bij je behandelend specialist inzicht te krijgen in wat dit voor jou gaat betekenen.

Vragen die je aan je specialist kunt stellen:

  • Welke behandelingen ga je krijgen?
  • Hoe lang kan dit traject gaan duren (denk bijvoorbeeld aan wachtlijsten)?
  • Wat betekent dit lichamelijk of psychisch voor je?

Als je het antwoord weet op deze vragen, dan kun je ze heel concreet bespreken met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kijkt namelijk naar jouw ziektebeeld in relatie tot werk. Het is dus belangrijk dat de bedrijfsarts een helder beeld heeft van jouw (medische) situatie.

Het medisch beroepsgeheim van de bedrijfsarts

De bedrijfsarts heeft een medisch beroepsgeheim en mag deze informatie nooit delen, dus ook niet met jouw werkgever. Jouw medische en persoonlijke informatie wordt door de bedrijfsarts gebruikt om advies te geven over werkhervatting en eventuele aanpassingen die nodig zijn om je eigen werk of passend werk te kunnen doen.

Een ongeluk of ziekte komt vaak plotseling. Er komt veel op je af in deze periode. Dit zorgt voor veel onzekerheid over je gezondheid en je toekomst. Gelukkig zijn er mensen die je in deze moeilijke tijd op weg kunnen helpen.

Wie kan mij helpen?
  • De ED’s van Samen Veerkrachtig hebben zelf meegemaakt hoe het is om langdurig ziek te zijn. Ze geven je graag praktische tips en informatie. Via ons forum kom je met ze in contact.

  • Een bedrijfsarts kan jouw situatie beoordelen en een advies uitbrengen over je herstel. Zo weet je hoe lang je ongeveer nodig hebt om te herstellen. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert.

  • Je vakbond, vakvereniging of rechtsbijstandverzekering kan vaak zorgen voor hulp en advies.

  • Praten en ervaringen uitwisselen met anderen kan helpen. Via een van onze koffietafels kom je in contact met mensen die in eenzelfde soort situatie zitten.

Willem Verhoeven
Voorheen lasser en bankwerker. Helpt nu leerlingen.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.

Meest besproken op het forum