Het kan iedereen een keer gebeuren: je vergeet een afspraak. Normaal gesproken is dat al heel vervelend, maar al helemaal als het een afspraak bij het UWV betreft. Het gaat hier namelijk om je uitkering.

Toch komt het voor. In alle gevallen is het van groot belang dat je snel in actie komt.

Afspraak is afspraak

Afwezigheid bij een afspraak kan gevolgen hebben voor jouw uitkering. Daarom is het belangrijk om gelijk in actie te komen. Hoe langer je wacht, hoe groter de gevolgen kunnen zijn; en helemaal niks doen gaat vrijwel zeker problemen geven.

Bel daarom gelijk met het UWV en leg uit wat er is gebeurd, zodat er een nieuwe afspraak kan worden gepland.

Leg hierbij duidelijk uit dat het een onbewuste handeling was, en dat er absoluut geen sprake is van bewust niet meewerken.

Wat het UWV doet, verschilt per situatie. Afhankelijk van de reden van de afwezigheid wordt besloten of er een sanctie plaatsvindt, of dat je een nieuwe afspraak krijgt.

Afspraak van tevoren afzeggen?

Je bent verplicht om gehoor te geven aan de oproep van het UWV. Natuurlijk kan er iets dringends tussen komen waardoor je de afspraak toch moet afzeggen, omdat het niet anders kan.

In dat geval wordt er van je verwacht dat je met een geldige reden de afspraak tijdig afzegt. Dit kan via de website van UWV of via je online dossier van UWV.

Wanneer word ik uitgenodigd voor een afspraak met het UWV?

Na een periode van ziekte kom je misschien in aanmerking voor een uitkering van het UWV. Dat is vaak de eerste keer dat je in contact komt met het UWV. Je wordt eerst opgeroepen om jouw situatie te laten beoordelen door een verzekeringsarts.

Daarna volgt vaak, maar niet altijd, een tweede afspraak met een arbeidsdeskundige. Het UWV beslist op basis van deze gesprekken of je een uitkering kunt krijgen.

Als je al een WIA-uitkering of ziektewetuitkering krijgt, kun je ook door het UWV worden opgeroepen voor een afspraak. Bijvoorbeeld omdat het UWV jouw situatie opnieuw wil beoordelen of omdat je alweer een tijd (gedeeltelijk) aan het werk bent.

Ook jouw (ex-)werkgever kan een herbeoordeling aanvragen of bezwaar maken tegen een eerdere beslissing. UWV kan jou dan weer oproepen om jouw situatie opnieuw te beoordelen.

Als je weer (gedeeltelijk) kunt werken, kan het UWV ook afspraken inplannen. Bijvoorbeeld met een coach die je gaat helpen bij jouw re-integratie.

Niet meewerken kan gevolgen hebben

Waar het UWV je ook voor oproept, je bent verplicht om mee te werken. Het UWV bepaalt of je recht hebt op een uitkering en hoe hoog deze is. Dit kunnen zij alleen doen met jouw medewerking.

Werk je niet mee? Dan kan het UWV een beslissing nemen die gevolgen heeft voor jouw uitkering.

Tips om te voorkomen dat je een afspraak vergeet:

  • Kijk regelmatig in je online dossier op Mijn UWV. Dan weet je zeker dat je op de hoogte bent van alle informatie die het UWV jou stuurt. Alle verstuurde brieven zijn hier altijd digitaal te zien.
  • Je kunt in Mijn UWV ook je e-mailadres registreren, zodat je een e-mail krijgt als er een nieuw bericht klaarstaat.
  • Geef wijzigingen in je woon- of verblijfadres of telefoonnummer direct door, zodat het UWV jou in ieder geval kan bereiken.
Wie kan mij helpen?
  • De ervaringsdeskundigen van Samen Veerkrachtig hebben zelf langdurige ziekte meegemaakt en weten hoe het is om afspraken te maken met UWV. Op ons forum kom je met ze in contact.

  • Bezoek eens één van onze Koffietafels om te horen hoe anderen het contact met instanties ervaren.

ED helpt je op weg!

Via Samen Veerkrachtig vind je mensen die eerder een situatie als de jouwe hebben meegemaakt. Zij zijn onze ErvaringsDeskundigen, kortweg ED’s. In het forum herken je ze aan de oranje cirkel om hun foto. Aan ED’s kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over de keuring van het UWV of het vinden van ander werk. Benader ze gerust als je ergens mee zit, want op Samen Veerkrachtig helpen we elkaar bij het vinden van antwoorden.