Hoe weet je of je werkgever eigenrisicodrager is? En wat betekent dat precies?
Tijdens het grootste deel van je dienstverband weet je waarschijnlijk niet of je werkgever wel of geen eigenrisicodrager is. Immers: je bent gezond, hard aan het werk en denkt niet na over arbeidsongeschiktheid.
WIA-uitkering aanvragen
En toch kan het iedereen overkomen: je kunt door een ziekte, een ongeluk of een andere reden niet meer werken. Het gevolg: je moet een WIA-uitkering aanvragen.
Op dit ogenblik komt het eigenrisicodragerschap van je werkgever om de hoek kijken. Er zijn twee manieren om erachter te komen of je werkgever dit risico wel of niet draagt.
- De formele manier: Het UWV informeert je per brief over de beslissing over je WIA-uitkering. In deze brief staat ook of je werkgever eigenrisicodrager is.
- De informele manier: Je kunt natuurlijk ook gewoon aan je werkgever vragen of hij eigenrisicodrager is.
Een werkgever die eigenrisicodrager wil worden, en een OR heeft, dient de wijziging bovendien voor te leggen aan de OR.
Wat is een eigenrisicodrager?
De WGA-uitkering is een werknemersverzekering voor zieke (ex-)werknemers. Hierdoor heb je als medewerker ook een inkomen als je na 104 weken geen recht meer hebt op loondoorbetaling of op de ziektewet. En dat is maar goed ook.
Iedere werkgever in Nederland is verantwoordelijk voor zijn zieke werknemers. Deze verantwoordelijkheid duurt tot maximaal tien jaar na uitdiensttreding. Tijdens deze periode is de werkgever verantwoordelijk voor de uitkering én de re-integratie.
De werkgever kan zich op twee manieren hiervoor verzekeren:
- Publiek verzekeren: de werkgever betaalt premie aan het UWV. Het UWV betaalt uitkeringen en zorgt voor de re-integratie.
- Privaat verzekeren: de werkgever betaalt premie aan een verzekeraar. Die betaalt de uitkering en is verantwoordelijk voor de re-integratie.
Eigenrisicodragerschap in de praktijk
Als je werkgever een eigenrisicodrager is, dan draagt je werkgever de kosten van je uitkering. De uitbetaling gaat vrijwel altijd via het UWV, die de kosten declareert aan je werkgever. De meeste werkgevers hebben zich hiervoor verzekerd.
Jouw voormalige werkgever is dus maximaal tien jaar na de WIA-beoordeling betrokken bij jouw arbeidsongeschiktheid. Immers: de werkgever krijgt de verantwoordelijkheid én de rekening.
Een gevolg is dat je werkgever ook na je dienstverband informatie ontvangt over bijvoorbeeld gewijzigde arbeidsongeschiktheid. De werkgever kan hierdoor bijvoorbeeld bezwaar aantekenen tegen beschikkingen.
Wat betekent het eigenrisicodragerschap van mijn werknemer nou precies voor mij?
Aangezien de betalingen via het UWV lopen, merk je in de eerste instantie weinig van het eigenrisicodragerschap.
Toch blijken er verschillen te zijn, wat vaak komt omdat je nu ook te maken krijgt met de verzekeraar van je (ex-) werkgever. Als die ervoor kiest om kritisch te zijn, om zo hun uitgaven te beperken, dan kun je dit merken aan de invulling van jouw traject.
Een voorbeeld. De manier waarop re-integratie wordt ingericht, zal worden bepaald door de verzekeraar waarmee jouw (voormalige) werkgever een contract heeft afgesloten. Jouw rechten en plichten tijdens de re-integratie blijven hetzelfde, maar een verzekeraar kan ervoor kiezen om kritischer te kijken naar het proces.
Onze tip is daarom om altijd, in alle redelijkheid, mee te werken met de re-integratie, omdat er anders sancties kunnen worden opgelegd.
Ook zullen verzekeraars extra kritisch zijn op het UWV. Ben je volgens het UWV 80-100 procent en niet duurzaam werkloos? En vindt de verzekeraar dat het wel duurzaam is? Dan bestaat de kans dat de verzekeraar in beroep gaat bij het UWV, waardoor jouw situatie langer onzeker blijft.
Dat gezegd hebbende: de werkwijze rondom re-integratie verschilt per verzekeraar en kan ook nog eens per case verschillend uitvallen.