Home Forums Ziek en werken Ziek & boventallig verklaard – reïntegratie

Ziek & boventallig verklaard – reïntegratie

3 Started on: 1216 oktober 2024 om 21:59

Enkele maanden na mijn ziekmelding ben ik boventallig verklaard nav reorganisatie (middels afspiegelingsbeginsel).

Officieel kun je niet ontslagen worden tijdens ziekte (en ook gezien ik vanuit wia kwam had het niet gehoeven gezien ze dit zien s arbeidshandicap). Ik moet dus gaan herstellen om ontslagen te kunnen worden. Lastige is dat dit in een functie is die niet meer bestaat. Andere passende functies zijn er ook niet direct en wil men ook niet.

Nu volgt er een arbeidsdeskundig onderzoek. Is blijkbaar ook verplicht in het eerste jaar.

Normaal is dit om te beoordelen of terugkeer in eigen of aangepaste functie kan. Maar omdat ik boventallig ben voelt dit alsof de uitkomst altijd spoor 2 moet zijn.

Waarna ik nieuwsgierig ben

1) Stel er zijn aangepaste/ andere functies. Klopt het dat je binnen 1ste spoor een lager salaris moet accepteren (65% van oude salaris?). Stel je raakt hierdoor in de problemen, dan wordt je dus ontslagen en beland je in de WW ?

2) Stel je blijft bij werkgever zitten (Ondanks je weet dat je weg moet). Hoe kan men weten dat je voldoende hersteld bent, als je niet in je eigen functie kan kijken of het lukt (de functie is er immers nier meer) . En wat als dan toxh niet lukt.

3) Stel je zet spoor 2 in.
Is misschien beter omdat je toch weg moet bij huidige partij. Maar Is de kans niet erg klein dat je dan succesvol elders gaat opbouwen? Dan moet je ergens anders werken om te herstellen om vervolgens weer ergens anders te kunnen solliciteren. Is dit realistisch ? Iemand ervaring mee.

4) wat is verplicht om te melden bij solliciteren? Ik zit ziek thuis, maar moet weg vanwege reorganisatie. Moet je melden dat dit zo was/ is? (Zat voorheen in WIA, daar was het verplicht. Slechte ervaring mee. Vandaar dat ik liever ziektewet weg laat tzt).

Gr

Onder omstandigheden kan men weldegelijk ontslagen worden tijdens ziekte, maar dat zijn uitzonderingen. Het kan bijvoorbeeld met een ontslagvergunning bij een reorganisatie. Belangrijk is dan dat de ziekte niet de reden voor het ontslag is.

Na 1 jaar ziekte krijg je een medische keuring, de zogenaamde eerste jaar beoordeling. Ben je reeds ontslagen? In dat geval beoordeeld UWV of je weer kunt werken (al dan niet in een andere functie) en hoeveel je daarmee kunt verdienen. Dat bepaald of je ziektwetuitkering wordt doorgezet of niet.

1. Het kan zijn dat je een lager uurloon moet accepteren. Eventueel aangvuld oor ziektewet danwel WIA. Maar dat kan je beter aan een advocaat vragen of het juridisch loket.

2. Het gaat om een beoordeling door een arts. ben je het niet met die beoordeling ens dan kun je daartegen in bezwaar gaan.Het gaat er niet alleen om of je in je eigen functie terug kunt komen maar ook of je weer kunt werken in aangepast werk. Men kijkt ook of er een geschikte functie is binnen het berijf of anders elders. Men kijkt ook of de functie beschikbaar is.

3. De bedoeling is dat je bij de nnieuwe werkgever blijvend aan de slag gaat. Het kan natuurlijk zijn dat je weer voldoende hersteld zodat je je oude functie weer kan vervullen. Dan zal je zelf moeten gaan solliciteren om weer een dergelijke functie te evrkrijgen.

4.Bij sollicitatie hoef je niet te vermelden dat je arbeidsongeschikt bent, het is wel raadzaam. Soms moet je je werkgever binnen 3 maanden opd ehoogte stellen, namelijk als je arbeidsongeschiktheid van invloed is op je functie. iemand met een rugaandoening moet bijvoorbeeld geen verhuizer worden. verzwijgd hij dat dan kan ontslag op staande voet ontvolgen en zelfs terugvordering van het salaris!

Hoi,

Ik ben officieel nog in dienst, alleen mijn functie bestaat niet meer. Nav gelijkheidsbeginsel/ reorganisatie is deze komen te vervallen. Men kan/ mag je hier buiten laten, maar is dus (bewust) niet gedaan.

Zodra ik beter ben (of voldoende zicht op is) zal men me een vaststellingsovereenkomst aanbieden of een ontslagaanvraag moeten indienen.

Terugkeren in mijn functie gaat niet gezien deze verdwenen is. Andere functies zijn er in principe ook niet. (Vanwege reorganisatie).er zouden tijdelijke klusjes verzonnen kunnen worden, maar doel is exit dus zullen weinig willen investeren om een nieuwe functie iets te leren.
Dit maakt het lastig om überhaupt iets op te bouwen tzt.

Het arbeidsdeskundig onderzoek wordt overigens gedaan door iemand van de arbo dienst (niet het uwv).

Het meest logische en meest positieve pad zou elders weer opbouwen en blijven zijn. Al lijkt me dat een lastige uitdaging. Dan zou ik op zijn minst al deels moeten werken (heb een werkgever nu weinig te bieden).

Dubbele van de situatie is ook dat het boventallig verklaard zijn, mijn situatie/ ziek zijn, heeft verslechterd. Huidige rol/ team kan ik niets meer doen en je weet uiteindelijk niet welkom meer te zijn/ terug kan keren.

Het schijnt allemaal te kloppen en te mogen, al voelt het erg krom dat een spoor 1 eigenlijk onmogelijk is.

Gr

Ok, dat maakt het wat duidelijker. Ook bij een beoordeling door een bedrijfsarts heb je recht op een second opnion als je het niet met hem of haar aeens bent. Je kunt hem dan om een second opinion verzoeken, waar hij of zij aan dient mee te werken. (De bedrijfsarts moet het zelf aanvragen, de kosten zijn voor de werkgever).

Gedurende de eerste twee jaar zeiektewet blijft de werkgeevr verplicht zorg te dragen voor je reintegratie. Doen zij at niet of onvoldoende dan kan er later een sanctie vanuit het UWV volgen. Maar dna moet je wel instaat zijn te werken. Als je volledig arbeidsongeschiktbent is er weinig dat een werkgeevr voor je kan doen om je herstel te bespoedigen en je weer aan het werk te krijgen.

Zoals gezegd, het tweede spoor is om je aan de slag te laten gaan bij een andere werkgever, in passend werk. juist omdat er bij je huidige werkgever (spoor 1) geen passend werk beschikbaar is. Maar dat is inderdaad pas aan de orde als je weer (deels) arbeidsgeschikt bent.
Wel is het natuurlijk zo dat je als je in de WIA terecht komt vanuit UWV de nodige ondersteuning kunt krijgen bij het vinden van werk. Men kan cursussen betalen, aanpassingen aan de werkplek of een jobcoach etc. Mocht je pas na twee jaar weer (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt worden dan sta je er dus niet alleen voor.

Wat je schrijft is helaas maar al te waar. Alleen al de procedures die gevoerd worden geven ectra stress en het feit dat je niet kunt terugkeren al helmaal. Begrijpelijk dat je hier nog zieker van wordt. Leuk is anders!

Met vriendelijek groet,

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.