Home Forums Mijn Verhaal Wajong – 21 jaar

Wajong – 21 jaar

6 Started on: 1215 augustus 2024 om 22:59

Dag allen,

Ik ben Anna, 21 jaar. Ik heb sinds 3 jaar Post-Covid. Ook heb ik al enkele jaren CPTSS, maar sinds 2024 is de diagnose gesteld. Ik moest me afgelopen maand helaas uitschrijven van mijn studie, omdat er geen perspectief is wanneer ik mijn eindstage zou kunnen doen. Verder doe ik thuis gemiddeld 1 uur per week online vrijwilligerswerk.
Ik heb een paar vragen/zorgen:

Het eerste: Is er hier iemand die ervaring heeft met het aanvragen van een Wajong na 18 jarige leeftijd en die met mij een keer contact zou willen hebben? Ik zit vooral in over de gesprekken met de arbeidsdeskundige en verzekeringsarts. (Ik heb trouwens nog geen uitnodiging gehad hoor.)

Verder heb ik de zorg en angst dat het UWV me misschien niet zal begrijpen.. Dat ze zullen vinden dat ik wel (deels) kan werken. Terwijl ik dat (voorlopig) niet kan en behandelaars het sterk afraden. Als ik geen Wajong krijg, kom ik in de bijstand waar ik eigenlijk helemaal niet hoor..

Iets anders wat ook over de bijstand gaat:
Het is best stom want nu eet ik mijn spaargeld op, omdat ik nog te veel heb voor de bijstand.. en de aanvraag voor Wajong loopt nog (als ik überhaupt een Wajong krijg), dus ik krijg ook geen uitkering o.i.d. Terwijl ik voor dat spaargeld 21 jaar heel hard voor gespaard heb en het geld bedoeld is voor dingen als op mezelf gaan wonen, rijlessen, enzovoort. Gewoon de dingen die elke jongere wil/moet.
Ik zou nu in luxe kunnen leven, dan zit ik met een paar maanden onder de vermogensgrens en heb ik opeens recht op bijstand. Maar als ik dan wel een Wajong krijg, heb ik mijn geld verspild. Daarbij wil ik helemaal niet zo kwistig met mijn spaargeld omgaan. Ik heb als kind geleerd na te denken over elke euro die ik uitgeef..
Ik vind dit best wel ingewikkeld.

Ten vierde: Er staat dat het UWV maximaal 14 weken na de aanvraag een beslissing neemt. Maar ik vraag me sterk af of ze dat gaan halen? Het UWV loopt toch enorm achter met zulke aanvragen?
Ik heb liever dat ze zeggen: ja sorry ’t duurt ongeveer een halfjaar of een jaar o.i.d., dan weet ik tenminste waar ik op hopen kan..

Ik hoor graag van iemand/jullie!

Beste Anna,

je wil WAJONG aanvragen omdat je na je 18e door ziekte bent uitgevallen en volledig arbeidsongeschikt bent. Volgens de regels moet dit ook duurzaam zijn, of te wel je moet ook in de toekomst niet meer kunenn werken. Het zal bij je aanvraag voornamelijk over het punt gaan of je in de toekomst wel of niet weer kunt gaan werken, en dat hoeft geen voltijds ban te zijn. Vraag aan je behandelaars hoe zij daarover denken, hoe zien zij je toekomst wat betreft werken?

Wat betreft de bijstand moet je inderdaad interen op je vermogen. Hierbij moet je echter met twee zaken rekening houden. Voor de bijstand heb je een vrij te laten vermogen, wat niet mee telt. Voor een aleenstaande is dit € 7.575.
Wat je meer aan vermogen hebt moet je eerst opmaken, maar daarbij geldt wel dat je niet alles in 1 keer mag opmaken. Je mag de voor jouw geldende bijstandsnorm 1,5 keer per maand opmaken. Als je uikering dus 1000 zou zijn mag je maximaal 1500 per maand opmaken. Maak je 2000 per maand op dan wordt de 500 extra per maand die je opmaakt verrekend met je toekomstige bijstandsuitkering. Dus krijg je tijdelijk een lagere of geen uitkering.

Waarschijnlijk gaat UWV de termijn niet halen en normaal gesproken moeten ze dat aan je laten weten en kunnen ze de termijn eenmalig verlengen. Hoor je niets dan kun je het volgende doen: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/wat-kan-ik-doen-als-uwv-niet-op-tijd-beslist/index.aspx

Als UWV ook na twe wken niet eblsisit kun je naar de rechter stappen. De rechetr zal dan UWV een dwangsom opleggen van 100 euro per dag. Dus dat tikt aardig aan.

Met vriendelijke groeten,

Socrates.

Dag Socrates,

Bedankt voor je reactie.

Het komende jaar ga ik in behandeling bij de GGZ en ik ben al in behandeling bij een revalidatiecentrum. Heel misschien dat ik na de behandeling wel een paar uur kan werken, maar dat kan niemand van te voren zeggen. Tijdens de behandeling raden behandelaars het sterk af om te gaan werken. Daar sta ik volledig achter.. al wil ik wel graag werken, maar het gaat gewoon niet. Ik zou misschien één dag per week bijvoorbeeld 2 uur kunnen werken en dan ben ik de rest van de week uitgeschakeld..
Dus als ik geen Wajong ontvang, zit ik sowieso de hele behandelperiode zonder inkomen. Totdat ik voldoende spaargeld heb opgemaakt en voor bijstand in aanmerking kom.
Als ik nog niet aangemeld ben bij de bijstand, mag ik dan meer geld in een maand opmaken? Of gaan ze als ik me aanmeld dan terugkijken naar hoe ik met mijn geld omging? Ik kan zeker niet nu €4.000 op de rekening van mijn moeder zetten voor later voor rijlessen?

Weet je met hoeveel weken of maanden het UWV de periode mag verlengen?

Hartelijke groet

In jouw situatie gaat het dus om de duurzaamheid van de ziekte. Het is altijd van groot belang hoe je behandelaars daarover denken en voor de rest afwachten wat het UWV gaat belissen.

https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/wat-kan-ik-doen-als-uwv-niet-op-tijd-beslist/detail/wanneer-wij-de-beslisperiode-verlengen-of-onderbreken#:~:text=Wij%20mogen%20de%20periode%20verlengen,u%20een%20beslissing%20kunt%20verwachten.
Uit mijn hoofd mag de termijn met 6 weken verlengd worden. Maar het kan dus ook zijn dat z moeten wachten op gegevens van je behandelaars en de periode onderbreken. Zodra je niets hoort en de termijn verstreken is een melding invullen en opsturen.

Kom je niet in aanmerking voor de WAJONG dan val je in de bijstand. Men kijkt veelal een jaar lang terug om te kijken of je geen geld hebt verspild of bij anderen hebt gestald. Daarnaast kun je wel van je spaargeld bijvoorbeeld een neiwue ijskast kopen, maar dan moet je wel aantonen dat vervangen noodzakelijk was. Allemaal dure spullen kopen van je spaargeld wordt niet zomaar geaccepteerd.
De controle in de bijstand is heel streng en je moet ook bankafschriften laten zien.

Met vriendelijke groeten,

Socrates.

Duidelijk, bedankt!

Goedemorgen,
Ik heb nog een andere vraag:
Komt het (vaak/soms?) voor dat een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen / aanvraag voor een Wajong wordt beoordeeld zonder dat ze je op gesprek laten komen bij de verzekeringsarts en/of arbeidsdeskundige?

Dat komt wel voor en zou alleen het geval moeten zijn als het dossier volstrekt duidelijk is en er geen vragen te stellen zijn.
Tenzij de uitkering wordt toegekent vind ik het persoonlijk onzorgvuldig omdat men iemand in de gelegenheid moet stellen de aanvraag nader toe te lichten.

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.