Home Forum Geldzaken WIA hoogte zelfde of lager?

WIA hoogte zelfde of lager?

6reactiesStarted at4 juni 2018 om 18:30

 • outlander
  Bijdrager

  WIA hoogte zelfde of lager?

  Op dit moment zit ik 3 maanden voor 100% in de WIA. Na 2 maanden werd mijn uitkering iets lager, dit was ook aangekondigd. Is het bedrag wat ik nu aan WIA ontvang blijvend, of wordt dat na x-maanden of x-jaar weer verlaagd? Wat gebeurt er mocht ik bij een herkeuring 80-100 krijgen? Gaat dan mijn uitkering naar 80% van wat het nu is?

6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Outlander,

  Je ontvangt in eerste instantie en loongerelateerde uitkering (LGU).
  De eerste 2 maanden is dat 75% van je WIA-maandloon. Na 2 maanden wordt dat 70% van je WIA-maandloon. Hoe lang je deze LGU uitkering ontvangt is afhankelijk van het aantal jaren dat je heb gewerkt.
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/welke-wga-uitkering-krijg-ik/ik-krijg-een-loongerelateerde-uitkering-lgu

  Welke uitkering je daarna ontvang is afhankelijk van je situatie;
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/welke-wga-uitkering-krijg-ik/ik-krijg-een-loonaanvullingsuitkering-lau

  of
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/welke-wga-uitkering-krijg-ik/ik-krijg-een-vervolguitkering-vvu
  Hoogte vervolguitkering;
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoe-hoog-is-mijn-wga-uitkering/hoe-hoog-is-de-vervolguitkering-vvu

  Het kan zijn dat je via je (voormalig) werkgever ben verzekerd voor een aanvulling op deze laatste uitkering.
  Ik hoop dat je zo antwoord heb gekregen op je vraag.
  Mocht je nog verdere vragen hebben stel ze gerust,
  met vriendelijke groet,
  John

  outlander
  Bijdrager

  Bedankt voor je antwoord.

  Ik heb niet echt meer een werkgever, want ik werd ziek tijdens ‘n uitzendcontract en dat werd toen uiteraard niet meer verlengd. Ik zat dus al 2 jaar in de ziektewet voordat ik WIA kreeg. Nu dus 100% WIA en hopelijk kan ik die status aanhouden. Voor ‘n 50-plusser is het sowieso nauwelijks mogelijk om aan werk te komen, laat staan als je ziek bent. Ik heb de verlaging van 75 naar 70 procent inmiddels al gehad, maar dat netto bedrag is voor mij wel van te leven.

  Wat zijn je tips om in de 100% te kunnen blijven?

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Outlander,

  Je geeft aan 100% afgekeurd te zijn via de WIA, ontvang je een IVA uitkering dat je weet?

  Aangezien je aangeeft dat jouw uitkering na 2 maanden is verlaagd denk ik niet dat je  in een IVA maar WGA, loongerelateerde uitkering (LGU) uitkering zit. Er veranderd dan op een gegeven moment namelijk wel wat aan je uitkering. De LGA uitkering duur is afhankelijk van je arbeidsverleden;
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoelang-krijg-ik-wga

  Na deze periode krijg je de vervolguitkering (VVU)

  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoe-hoog-is-mijn-wga-uitkering/hoe-hoog-is-de-vervolguitkering-vvu

  Tips om 100% afgekeurd te blijven kan ik je helaas niet geven.
  Vriendelijke groet,
  John

  • Deze reactie is gewijzigd 1 year, 12 months geleden door JohnJohn.
  outlander
  Bijdrager

  Er staat idd WGA bij de uitbetaling. Kun je dit nog laten wijzigen in IVA? Heeft dat invloed op de hoogte? Van wat ik uit die link begrijp heb je met IVA financiele zekerheid en een vaste uitkering tot je WAO en bij die WGA niet. Hoe kan je dit terug laten draaien/om laten zetten? Kun je daar met je rechtsbijstand iets mee of zijn er specialisten die je daar voor kunt inzetten? Ik heb er zelf helaas helemaal geen verstand van en ben bang dat ik ooit te weinig uitkering zal krijgen om van rond te kunnen komen.

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Outlander,

  Een WGA uitkering kan na een herkeuring (nieuwe beoordeling door UWV) eventueel worden veranderd naar een IVA uitkering. De vraag is of jouw situatie hiervoor in aanmerking komt.

  Bij een herbeoordeling kan het ook zo maar zijn dat het UWV bepaald dat je voor een lager percentage ongeschikt bent. Dus daarover kan ik je hier geen zinnige informatie geven.
  Hiervoor zou je bv. bij een vakbond terecht kunnen, daar zitten specialisten.
  Misschien zitten er in jouw regio ondersteunende diensten., Stichting MEE kan je daar misschien bij helpen om die te vinden.

  Zoals ik al aangaf is je WGA (LGU) uitkering niet oneindig. De vervolguitkering (VVU) is lager, zie hiervoor het overzicht in de link in een eerder antwoord.
  Ik hoop dat je in je regio iemand kan vinden die je kan helpen hiermee.
  In de regio Utrecht organiseren wij samen met U centraal bijeenkomsten over dit onderwerp. Je vind de data’s en locatie’s van deze bijeenkomsten onder het kopje  “Koffietafel”.

  Bij een Koffietafel kan je ook in contact komen met lotgenoten.
  Vriendelijke groet,
  John

  AntjeAntje
  Bijdrager

  Hoi Outlander,

  ik ben al enige tijd bezig met UWV (sinds 2014) en kan je uit ervaring adviseren om voor nu even alles zo te laten. Je hebt nu 100% WIA en of je IVA krijgt weet je niet (IVA is 5% meer inkomsten). Zoek alvast een rechtsbijstand die gespecialiseerd is in WIA voor het geval dat je opnieuw gekeurd wordt. Nu kun je namelijk ook nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten omdat je conflict nog niet begonnen is.

  Groetjes van Antje

   

6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.