Home Forum Nieuws WIA

WIA

6reactiesStarted at19 januari 2019 om 17:21

 • Jolleke
  Bijdrager

  WIA

  Mijn ex-werkgever heeft een bezwaar ingediend tegen mijn WIA uitkering. En hebben het UWV om medische gegevens gevraagd. Ik heb daat gewerkt van eind 2015-eind 2018. Maar vandaag lag er een brief in de bus van het UWV dat ze mijn hele medische dossier en ook niet medische gegevens vanaf 2003 tot en met 2018 naar degene hebben verstuurd die mijn ex-werkgever vertegenwoordigd. Mag het UWV dit. En kan ze hiervoor aansprakelijk stellen voor het schenden van de privacywet? Ik ben hier echt door ontdaan.

6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Reacties
 • ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Ik begrijp uw reactie echter het UWV mag dit op grond van de wet WIA artikel 105 doen. De gemachtigde moet dan wel een jurist of een arts zijn.

  Via onderstaande link komt u bij een rapport van de Nationale Ombudsman en kunt u een uitspraak van de Nationale Ombudsman vinden over hetzelfde onderwerp.

  https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/rapport/20170097%20%20R%20%20201709273%2030-08-2017%20.pdf

  Mvg ABC

  Willem_1
  Bijdrager

  Snap de vraag van Jolleke wel denk ik,  ze bedoelt dat ze wel weet dat het UWV de medische gegevens moet verstrekken, maar waarom verstrekt het UWV gegevens van 2003 (16 jaar oud) aan de gemachtigde. Ik ga er even vanuit dat die gegevens niets met de huidige beoordeling te maken hebben.

  Vraag me dan echt af wat ze bij het UWV aan het doen zijn…misschien is het wel makkelijk om maar meteen alles wat ze hebben op te sturen zodat ze de stukken niet hoeven te beoordelen (spaart ze weer tijd) ?

  Mag dit dan zomaar?

  Volgens mij schenden ze hiermee een paar wettelijke regels als het gegevens betreft die niets met deze zaak te maken hebben mogen ze die niet zonder meer aan derden verstrekken, ook niet aan een medicus. Maar corrigeer me als het niet zo is.

  • Deze reactie is gewijzigd 1 year, 4 months geleden door Willem_1.
  ABC
  Bijdrager

  @Willem_1,

  Ik hoor graag nader tav de wettelijke regels die volgens u een beperking aanbrengen.

  Mvg ABC

   

  Willem_1
  Bijdrager

  Welke wet weet ik niet, maar elk logisch denkend mens ziet ook wel dat er ergens iets mis is.  Wat ik begrijp hebben ze waarschijnlijk gegevens meegestuurd die helemaal niets met deze zaak te maken hebben en die de gemachtigde helemaal niets aangaan.

  Als dit soort zaken kunnen binnen het UWV dan is volgens mij het einde zoek.

  Al voorbeeld: Ik wordt afgekeurd omdat mijn knieen totaal versleten zijn en vervolgens sturen ze naar de gemachtigde van mijn ex werkgever niet alleen de gegevens van mijn knieen maar ook de gegevens omtrent mijn psychische gesteldheid van 20 jaar geleden. Beetje raar vind U dat ook niet mijnheer/mevrouw ABC?

  ABC
  Bijdrager

  @Willem_1

  Zoals ik uw bericht lees ervaar ik de nodige emoties. Emoties die voor het UWV en/of de wetgever zijn bedoeld. Er is een vraag gesteld op het forum en deze vraag heb ik naar eer en geweten beantwoord.

  Ieder logisch denkend mens heeft op zijn/haar tijd moeite met de wet WIA en/of de uitvoeringsregels van het UWV. Dat neemt niet weg dat de wet en/of de uitvoeringsregels bepalend zijn. Het is een forum van ervaringsdeskundigen en als u zekerheid wilt hebben dan is mijn advies om hulp van een jurist in te schakelen. U kunt voor gratis juridische hulp terecht bij het juridisch loket of de rechtswinkel.

  Mvg ABC

  Jolleke
  Bijdrager

  Bedankt voor de reacties. Ik heb het UWV gebeld en mij werd verteld dat er van het gesprek met de verzekeringsarts een verslag is met een korte versie en een lange versie. Ik heb dus de korte versie ontvangen. En in die met de lange versie staan 2 regeltjes iets over vroegere ziekten. We hebben hier tijdens het gesprek niet eens over gesproken. Dus op basis hiervan hebben ze die stukken verstuurd. Ik heb inmiddels ook alles ontvangen wat ze hebben verstuurd aan de gemachtigde van mijn ez-werkgever. En tot mijn verbazing zaten er ook stukken bij van 2012 die ook niks met de WIA te maken hebben. Inmiddels heb ik een klacht ingediend tegen de mevrouw van bezwaar en de verzekeringsarts. Binnen 1 dag werd er gebeld want dan is het UWV wel snel. Ik werd uitgenodigd om er over te komen praten maar daar moet ik nog over nadenken. Ze komen er over 3 weken op terug. We wachten af.

6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.