Home Forum Ziek en werken WGA & Zelfstandig werken?

WGA & Zelfstandig werken?

4reactiesStarted at19 november 2019 om 19:17

 • LeonieLeonie
  Bijdrager

  WGA & Zelfstandig werken?

  Inmiddels is mijn WGA goedgekeurd en mag ik tot Augustus ‘genieten’ van de LGU (LoonGerelateerde Uitkering). Ik heb geen werkgever en ben momenteel nog geheel afhankelijk van deze uitkering. Nou is het wel zo dat ik af en toe probeer bij te klussen als zelfstandige (na enthousiaste instemming van het UWV, want ik vraag altijd eerst of iets kan/mag/wat de gevolgen daarvan zijn). Dit doe ik om wat bij te verdienen (geef altijd netjes de gewerkte uren door) maar vooral ook om mijn conditie te verbeteren met het oog op in de toekomst mijn uitkering op te kunnen zeggen. Precies wat eigenlijk ook de bedoeling is zou je zeggen. Ik kom er nu alleen achter dat het een stuk complexer is dan ik eerder had gedacht.

  Anders dan de andere uitkeringen waar ik mee te maken heb gehad (WW & ziektewet) geef je hierbij geen uren door, of berekend alles per maand, maar wordt na de eerstvolgende inkomstenbelasting gekeken naar de fiscale winst van het vorige jaar, dat door 12 gedeeld en dat afgetrokken van het recht op uitkering. Je kunt natuurlijk ook vooraf aangeven “Ik verwacht X te gaan verdienen in 2020” en dit wordt dan vooraf afgetrokken. (In mijn geval vind ik dit moeilijk, ik werk op project basis, de ene maand 10 uur, dan weer een paar maanden 0 als ik bijvoorbeeld toch weer ziek ben of gewoon geen klus heb en dan misschien wel een maand 20! Geen touw aan vast te knopen) Hoewel het hier gaat om een verrekening van ‘maar’ 70% zou dit natuurlijk verregaande consequenties kunnen hebben. Mijn eerdere plan, de eerste maanden van het jaar proberen op te werken totdat ik in inkomen gelijk ben aan mijn uitkering en mijn gezondheid stabiel is en dan mijn uitkering stopzetten, blijkt niet meer zo gemakkelijk. Want dan moet ik wel zorgen dat ik het bedrag van mijn uitkering in zijn geheel bewaar om in 2021 terug te betalen.

  Daarnaast is deze WGA een kwart lager dan mijn voorgaande Ziektewet uitkering. Hier was ik niet op voorbereid omdat de vele keren dat ik belde en op het UWV kwam voor afspraken mijn vragen over de financiele toekomst werden weggewuifd alsof ik een hysterische neuroot ben omdat ik wil weten of ik straks nog de huur kan betalen met de woorden “Je financiele situatie blijft hetzelfde in ieder geval tot het aflopen van de LGU”. Als ik die 400 euro zou willen opvangen dan zou ik zo’n 1600 euro moeten factureren per maand om er die 400 op vooruit te kunnen gaan en mijn financiele situatie per maand dus stabiel te houden. Natuurlijk weet ik ook niet of ik 3 maanden nodig heb voor ik mijn inkomen bij elkaar kan sprokkelen en de uitkering kan stopzetten, of 6 of gewoon tot en na augustus pas.

  Na het veelvuldig lezen en horen “Werken loont” moet ik bekennen dat ik dit niet zo lonend vind voelen.. Afijn.

  Hoe doen anderen dat die zelfstandig werken?
  Tijdens de koffietafel in Amsterdam vertelde een van de ED’s dat zij hulp kreeg van een job-coach/reintegratie begeleider met betrekking tot haar zelfstandige zaken. (Ironisch gezien kreeg ik een week later een brief van UWV dat ik voor een onderzoek was geplaatst in de groep ‘krijgt geen reintegratiehulp’ maar ik mag het wel aanvragen alsnog geloof ik ;)) Op wat voor manier hielp deze persoon? Betrof het ook advies over dit soort zaken?

  (In 2019 zal ik geen fiscale winst maken want veel meer investeringen dan inkomsten, maar ik probeer me dus wel alvast voor te bereiden op wat ik in 2020 moet gaan doen..)

  (2 waarderingen)
  John
4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Lid

  Beste Leonie,

  ik vind het heel vreemd te lezen dat er zo’n groot verschil is ontstaan in inkomen tussen je ziektewet uitkering en je WGA uitkering. Of kreeg jij in je ziektewet tot het einde 100% uitgekeerd?

  Mogelijk kan een arbeidsdeskundige van het UWV je aangeven welke hulp zij je kunnen bieden (jobcoach oid).
  Ik zal zeker kijken of er vanuit het UWV mogelijkheden voor je zijn.

  https://www.uwv.nl/particulieren/eigen-bedrijf-starten/starten-vanuit-arbeidsongeschiktheidsuitkering/ik-wil-eigen-bedrijf-starten/index.aspx

  Mogelijk als je een ‘begeleider’krijgt bij het UWV kunnen al je vragen opgehelderd worden.

  Ik wens je heel veel succes en sterkte en wil je vragen of je ons hier op het forum op de hoogte wil houden van het traject dat je moet gaan volgen.

  Met vriendelijke groet,
  John

  LeonieLeonie
  Bijdrager

  Hoi John!

  Ja ik schrok ook enorm van het verschil, het lijkt te komen doordat er bij de ziektewet uitkering arbeidskorting wordt verrekend die bij de WIA niet verrekend wordt. Ik heb er over gebeld en gemaild en op beide manieren het antwoord gekregen dat het echt helemaal ‘klopt’. Helaas 🙁

  Ik heb op dit moment al een ‘onderneming’ (oftewel kvk inschrijving), deze ben ik vorig jaar gestart toen ik in de ziektewet zat na overeenstemming met het UWV. Vooralsnog heb ik daar niet veel mee verdiend maar ik hoop dat dus volgend jaar wel meer te doen als het me lukt om mijn veerkrachtigheid te vergroten en weer aan te sterken.

  Ik vroeg me vooral of hoe de andere ED die bij de koffietafel in Amsterdam was de hulp van het UWV had ervaren met betrekking tot haar burnout, WIA en onderneming. Ik weet nog dat ze aangaf dat ze daar hulp van kreeg mbt tot haar onderneming en ik was nieuwsgierig over hoe of wat voor hulp dat dan was 🙂

  Groetjes,
  Leonie

  JohnEDJohn
  Lid

  Hoi Leonie,

  sorry op het onderdeel van de andere ED was ik niet ingegaan. De andere ED heeft ondersteuning vanuit het UWV.
  Dit is een adviseur vanuit ‘intensieve dienstverlening’. Zij ervaart dit als zeer prettig en krijgt daar zeer veel advies. Deze adviseur is laatst aangeschoven bij een koffietafel en van daar uit heb ik ook begrepen dat er vanuit het UWV meerdere mogelijkheden zijn. Mogelijk kan jij deze dienstverlening ook krijgen vanuit het UWV. Neem in ieder geval hierover contact met ze op en vertel dat je hierover heb gehoord en vraag wat de mogelijkheden voor jou zijn. Ik neem toch aan dat ze een persoon die zo duidelijk aangeeft te willen, graag willen helpen.

  Mocht je er niet uitkomen met het UWV dan hoor ik dat graag van je (je kan me ook een privé bericht sturen) dan ga ik kijken of we op een andere manier iets voor je kunnen doen.

  Mocht je nog vragen hebben, ik hoor ze graag.

  Met vriendelijke groet,
  John

  LeonieLeonie
  Bijdrager

  Dankjewel John! Ik heb contact opgenomen met UWV en nu is het afwachten tot er iemand terugbelt en dan kijken wat ze voor me kunnen betekenen. Het is fijn om te weten dat ik meer vragen kan stellen mocht ik er niet uitkomen met ze. 🙂

   

  Groetjes,

  Leonie

4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.