Home Forum Geldzaken WAO en werken: gekort op toeslagen

WAO en werken: gekort op toeslagen

6reactiesStarted at24 maart 2018 om 08:14

 • WAO en werken: gekort op toeslagen

  Beste mensen,

  Ik ben een alleenstaande moeder, ik heb WAO. In overleg met UWV mag ik 8000 euro bruto per jaar (bij)verdienen.

  Heel blij vind ik een baantje post sorteren super gelukkig. Heb laag inkomen. Wat blijkt achteraf?

  Moet ik de belastingdienst te veel ontvangen toeslagen terugbetalen. Nooit aan gedacht, misschien naïef is me ook niet op gewezen.. Iets minder toeslagen begrijp ik nog maar ik hou maar 50 euro over van de 250 die ik verdiend heb per maand. Heel gedoe met terugbetalen.

  Dit werkt toch niet motiverend?

  Zijn er mensen met adviezen of. In zon zelfde soort situatie?

  Ik doe nu vrijwilligerswerk met veel plezier hoor dat doet me ook goed maar toch ..

   

  Groet Anet

  (4 waarderingen)
  DeborahJohnMiss Peru
6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Hoi Noppes,

  allereerst welkom op dit forum.
  Wat een uiterst vervelende situatie is dit waar je in beland ben. Wat is het ontzettend jammer en teleurstellend dat het UWV jouw wel heeft verteld wat je bij hen bij mag verdienen, maar dat zij geen rekening hebben gehouden met je toeslagen.

  Helaas zijn de bedragen waarop de toeslagen worden berekend vastgelegd in de wet, dus daar zijn geen uitzonderingen op. Tips daarvoor heb ik dus ook niet voor je. Als jij je baantje wel erg leuk vind en daar erg blij van wordt (al lever je het maar € 50,- extra op) is dat natuurlijk al een hele winst. Maar erg veel extra zal je er inderdaad niet mee verdienen.
  Ik snap ook dat dit niet motiverend werkt, maar helaas zijn zo de regels.

  Vrijwilligerswerk kan inderdaad ook heel erg veel opleveren voor je (voldoening etc.) maar pas op ook hier zijn regels aan verbonden. Je moet het UWV melden dat je vrijwilligers werk doe en je mag daar maximaal € 150,- per maand mee verdienen met een maximum van € 1.500,- per jaar.

  https://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk/detail/vrijwilligerswerk-tijdens-mijn-ziektewet-wia-wao-wajong-uitkering

  Misschien vind je het fijn om een keer in alle vertrouwen te spreken met lotgenoten. Dit kan op een zgn. koffietafel welke op verschillende plekken in het land georganiseerd worden. Waar en wanneer ze zijn vind je onder het kopje “koffietafel” hier op de website .

  Met vriendelijke groet, John

  Beste John,

   

  Dankjewel voor je reactie.

  Inderdaad erg teleurstellend. Ik heb alles persoonlijk uitvoerig besproken met het UWV bij hun op kantoor. Er is mij niets hierover medegedeeld. Met als gevolg financiële problemen omdat ik 2000 euro moest terugbetalen aan de belastingdienst. Geld wat al uitgegeven was. Hoe verdien je dat terug als werken je nagenoeg niks oplevert? Als je al van minimum moet leven met veel zorgkosten. Van het ene zwarte gat in het nog diepere zwarte gat. Erg demotiverend.

  Ik ben van de 150 euro vrijwilligersvergoeding per maand op de hoogte. 1500 per jaar belastingvrij inderdaad. En dat krijg ik nu ook. Levert mij in ieder geval nog meer op ook. Het werk is ook vele malen leuker dus een win win situatie hier. Per 2019 gaat deze vergoedinsgrens omhoog naar 170 euro heb ik begrepen.

  Ik zal eens kijken waar de koffietafel gesprekken worden gegeven, indien in de buurt kom ik zeker eens kijken.

  Groet Anet

   

  Eva70
  Bijdrager

  Goedemorgen, ben gepensioneerd, woon in een flat, heb een huurder in huis, met een huurdescontact, huurder betaald elke maand huur aan mij met bijkomende koste, huurder is eind vorig jaar In de aow gekomen nu worden we gezien als smenwonend en beide gekort, er loopt al wel een onderzoek, ben al bij SVB geweest.
  Heb niks met huurder, hoef hem ook niet te verzorgen, slaap niet met hem, eet zelden met hem, hij zorgd helemaal voor zichzelf.

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Eva,
  allereerst welkom op dit forum.

  Ik maak uit je bericht niet helemaal op of je ergens een vraag over heb of dit puur heb willen delen?
  Woon jij zelf in een huur of koopwoning?

  Vriendelijke groet,

  John

  Miss PeruMiss Peru
  Bijdrager

  Hoi Noppes,

  Ik ben nieuw hier en lees dat je met behoud van uitkering WAO ontvangt en € 8.000 mag bijverdienen. Mijn vraag is: hoe krijg je dit voor elkaar ? Heb je dit met UWV ooit eens afgesproken of is dit wetgeving?

  Ik ben 100% afgekeurd (WAO) en ZZP-er voorheen. Ik wens ook wel af en toe wat bij te verdienen en weer eens een nota uit te schrijven. Maar ik ben dan bang dat ze me meteen gaan keuren en de WAO naar beneden gaan schroeven… Welke weg kan ik bewandelen om ook zo iets af te timmeren dat ze van mijn WAO afblijven. Ik ben nl. al 58 en heb geen zin meer in al die keuringen. Ik lees graag reacties. Groetjes, J

   

  Hoi J.

  Je hebt mijn bericht niet helemaal goed begrepen denk ik. Ik ontvang niet met behoud van uitkering WAO, ik ontvang alleen maar WAO. Ik ben ambtenaar geweest dus het WAO bedrag wordt aangevuld met een bijdrage tot 70 procent van mijn laatst verdiende loon door een pensioenfonds.

  Ik ben 80-100 procent afgekeurd. Ik denk dat hier het verschil tussen ons ligt. Ik ben met een jobcoach van het ziekenhuis naar het UWV geweest en het UWV heeft voor mij een berekening gemaakt hoeveel ik zou mogen (bij) verdienen. Dat kwam op 8000 euro bruto per jaar. Ik heb hier een officiële brief van gekregen ook.

  Echter loont dit voor mij niet. Omdat mijn inkomen te laag is krijg ik huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget, de belastingdienst komt om t hoekje kijken en die korten mij daar dan op. Ik ben alleenstaande moeder.

  Ik zou mij zo voor kunnen stellen dat voor iemand 100 procent in de wao die mogelijkheid niet bestaat, je bent immers helaas helemaal afgekeurd.

  Maar ik zou het niet met zekerheid durven zeggen. Ik heb het in mijn geval ook jarenlang niet geweten. Er is niets te vinden hierover op de website van het UWV. Misschien kun je iemand laten bellen naar het UWV voor jouw situatie? Een maatschappelijk werkster of vriendin, die een algemene vraag hierover stelt als je het zelf een beetje eng vindt, wat ik me kan voorstellen.

  Ik weet wel, dat als ik het bij een baas zou gaan proberen, en het lukt niet, ik weer terug mag vallen in de oude wao uitkering en regeling. Misschien is er ook zoiets voor ZZP’ERS?

  Zelf heb ik me gestort op vrijwilligers werk, dat mag belastingvrij 150 euro netto per maand. (Max 1500 per jaar) Beter dan niets.

  Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb, ik wens je veel succes en sterkte!

  Groetjes Noppes

   

   

   

   

6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.