Home Forum Ziek en werken Waarom maakt mijn werkgever zo'n haast

Waarom maakt mijn werkgever zo'n haast

10reactiesStarted at15 maart 2019 om 18:45

 • leeuw
  Bijdrager

  Waarom maakt mijn werkgever zo'n haast

  27 september 2017 is de 1e dag van mijn ziekmelding. Reden: burnout. Er is door werkgever weinig gedaan om mij te laten reintegreren. Ik bouw het werk weer op en wil dit graag op mijn tempo doen. De werkgever, bedrijfsarts en arbeidskundige echter niet. Zij willen iedere 3 weken een opbouw zien van 10% totdat ik weer mijn dienstverband van 32 uur werk. Ik red dit niet zo snel. Nu schijn ik een Wia keurimg te krijgen in juni als ik in juni nog niet 80% beter ben gemeld en mijn werkgever wil dit voorkomen.

  Ik wil graag voldoende tijd om te reintegreren en dat mijn werkgever een aanvraag verlengde loonbetaling doet.

  Als de 10% opbouw per 3  weken stagneert, wil mijn werkgever een deskundigenoordeel aanvragen.

  Waarom maakt hij zo’n haast en wat kan ik doen om toch rustig te reintegreren?

  (1 waardering)
  John
10 reacties aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Reacties
 • ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Mogelijk leeft er een angst voor een loonsanctie bij de werkgever. Zie de bijlage hoe het UWV toetst als iemand voor het eerst een aanvraag WIA kan doen en met name hoofdstuk 10 lijkt mij belangrijk.

  https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/werkwijzer-poortwachter.pdf#page14

  Een verlengde loonbetaling betekent wel dat uw werkgever uw loon blijft betalen en als de werkgever geen ERD werkgever is, kost dat uw werkgever geld.

  Wat kan u doen, mogelijk krijgt u ideeën als u het stuk van de bijgevoegde link leest. Ik heb te weinig informatie over uw reintegratie om daarover nu iets te schrijven. U kunt bv nagaan of alle documenten die het UWV wenst te ontvangen wel of niet zijn opgesteld zover deze gedurende de eerste pakweg anderhalf jaar opgesteld behoren te worden. De documenten van het laatste half jaar en de documenten die behoren bij de WIA aanvraag kunnen nog ingevuld worden.

  Mvg ABC

  ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Wat kan ik doen naast het hierboven aangegeven stuk lezen en daarna met de werkgever praten? U kunt eerder dan de werkgever een deskundigenoordeel doet de werkgever genoeg aan de reintegratie of een vergelijkbare titel aanvragen. Wat u hiermee wel ook doet, is de verhouding met uw werkgever op scherp zetten. Of dat wenselijk is, omdat u wel reïntegreert bij de werkgever, is een vraag die alleen u kan beantwoorden.

  In ieder geval kunt u, als u op de UWV website kiest voor werkgever en dan hetzelfde deskundigen formulier opzoekt als hierboven aangegeven, bekijken wat de werkgever moet invullen en uw zelf voorbereiden op hoe u erin staat. Voor alle duidelijkheid er zijn twee formulieren deskundigenoordeel genoeg gedaan aan de reintegratie, een voor werkgever en een voor werknemer.

  Mvg ABC

  Ambi 40 plusAmbi 40 plus
  Bijdrager

  Misschien even een ietwat andere visie : ik zou juist blij zijn geweest als mijn toenmalige werkgever iets positiefs gedaan had aan een geleidelijke opbouw van uren. Dat getuigt van meedenken/ meewerken. Toch..? In 3 weken tijd 10% urenopbouw komt op mij niet als ‘haast’ dan wel onredelijk over. Eerder andersom…..

  “What’s the point..?”. Jij wordt tenminste geholpen door jouw werkgever en de instanties eromheen. Ik zie dat juist als een positief signaal; om te respecteren. Een WIA-WGA positie had ik (heel veel) liever niet gehad. Dus-al-dus : ik begrijp jouw houding niet zo goed. En jouw werkgever ws ook niet. Vandaar het UWV deskundigenoordeel. Wellicht betekent dit voor jou een loonsanctie.

  Ik heb indertijd zelf deskundigenoordelen moeten aanvragen omdat mijn werkgever en zijn/ haar Arbodienst nagenoeg niets deden aan re-integratie (maar wel aan intimidatie; waardoor ik van alle stress en tegenwerking nog veel zieker werd).

  Daarom zeg ik : “Wees blij dat je geholpen wordt..!”

   

   

   

   

  ).

  leeuw
  Bijdrager

  Hallo Abc,

  Wat ik in hoofdstuk 10 lees is dat mijn werkgever geen 2e spoort traject heeft ingezet en de bedrijfsarts was hier ook verbaasd over. In de 1.5 jaar ziek thuis zijn er 3 nieuwe managers geweest en ik viel daarin tussen wal en schip bij deze wisselingen. Zelf heb ik op eigen initiatief therapieen gevolgd en ben op zoek gegaan naar passend werk. Dit werd na een half jaar vragen gehonoreerd en gefaciliteerd. Maar ik moet terug naar het oude werk waar geen uitdaging voor mij in zit.

  Ik probeer mijn mindset zo te maken dat ik het gewoon weer ga oppakken omdat ik anders geen inkomen meer heb. Een deskundigenoordeel zelf aanvragen durf ik niet omdat het idd de samenwerking op scherp zet.

  leeuw
  Bijdrager

  Hallo Ambi,

  Ik begrijp dat je graag de houding van mijn werkgever in jouw situatie had gewild en dat die jou goed had gepast.

   

  Dank voor je meedenken.

  ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Niet zelf een DO aanvragen kan ik begrijpen. Wat u wel kunt doen is u goed voorbereiden op het mogelijk aanvragen van een DO door de werkgever. Lees hiervoor ook het rapport van de onderstaande link https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/rapporten/2018063 

  Ik denk dat u niet alles hoeft te lezen maar wel de conclusies, aanbevelingen etc lezen. Ook goed onthouden (bij burn-out mogelijk opschrijven) op welke regels de uitspraken van de nationale ombudsman zijn gebaseerd.

  In het rapport staat dat het UWV u ook de informatie die de werkgever bij het UWV aanlevert bij een aanvraag DO aan u beschikbaar behoort te stellen. Standaard doet het UWV dat niet waardoor u in het nadeel bent. Ook hoort het UWV u tijdig aan te geven dat er een DO is aangevraagd. Ook dat doet het UWV standaard niet en ook dat is in uw nadeel.

  De meest gebruikte aanpak van het UWV was, u ineens bellen en dan alleen losstaande vragen stellen zonder dat u begrijpt waar die te plaatsen zijn in het verhaal van de werkgever.  Doorbreek dat door zaken uit bovenstaande rapport aan te halen en te verwijzen naar de regels die de nationale ombudsman aangeeft en verwijs naar het rapport zelf. Op deze wijze kunt u mogelijk de uitslag beïnvloeden. Een negatief DO voor de werkgever leidt naar mijn idee tot grotere kans dat dan wel ineens een formulier verlengde loondoorbetaling voor uw neus wordt gelegd. De werkgever kan dan bv kiezen voor 3 maanden verlengen en dat is gunstiger dan een mogelijke loonsanctie van maximaal een jaar.

  Dat betekent ook dat u uw eigen dossier goed op orde moet hebben zodat u daar de benodigde bewijzen snel eruit weet te halen en naar het UWV kan sturen. Denk bv aan verslagen bedrijfsarts, gespreksverslagen van gesprekken op uw werk etc.

  Naar ik hoop kiest u ervoor om dan te reintegreren in uw huidige functie en dan als u weer gezond bent uit te kijken naar een andere baan. Werken zonder uitdaging lijkt mij erg zwaar.

  Mvg ABC

  ABC
  Bijdrager

  PS schroom niet om veel stukken bij het UWV aan te leveren.

  leeuw
  Bijdrager

  Dank Abc, ik neem je info mee.

  De situatie verandert wel.

  In eerste instantie kon ik reintegreren in een ander team en dat werd verleng tot 1 juli as.

  Nu ineens moet ik per 1 april terug omdat de arbeidskundige dat adviseert in haar arbekdskundig onderzoek en dat ik behoor te reintegreren op mijn oude functie.

  Die oude functie.. ja daar raakte ik in uitgeput qua werkinhoud en de sfeer in het team (angst en veel negatief gedrag).

   

  Maar ja die hand voert me en ik eet eruit omdat die de hypotheek betaalt. Neem ik volledige verantwoordelijkheid voor.

  Op mijn vraag of ik toch bij het andere team kan blijven kreeg ik nee. Helder. Echter kreeg ik als positief nieuws dat ik stage mag lopen in een functie die ik jaren geleden al deed en waar ik ook absoluut geen werkplezier had maar wel goed deed op wilskracht en wederom.. om de hypotheek te betalen.

  Dus ik doe werk tegen mijn zin in, zoek naar andere opties en mijn werkgever ziet me ook liever gaan. Ik begrijp hem zakelijk gezien. Nu biedt de overheid wel allerlei instrumenten om mij naar ander werk te begeleiden maar in de praktijk is het gebakken lucht.

  Ik ben ook bezig om ondertussen een eigen zaak op te zetten om onafhankelijk te zijn.

  Zijn dit ook dingen om m3e te nemen in een deskundigenoordeel?

   

  Peerpandabeer
  Bijdrager

  Ik denk niet dat we hier zijn om elkaar af te vallen.

  Iedere situatie is anders en persoonlijk. Wat voor jou werkt hoeft niet zo te zijn voor een ander. Jou opmerkingen kunnen erg kwetsend zijn richting de vraagsteller, het is immers zijn gevoel en dat is zijn persoonlijk ding.

  Ik begrijp wat hij bedoeld, maar ook wat jim bedoeld. Wij weten niet het complete verhaal en horen het maar van een kant.

  Dus laat elkander in hun waarde en onthoudt je van commentaar op een persoonlijk gevoel.

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Peerpandabeer,

  ik lees jouw opmerking. terecht trouwens als dat in de discussie het geval zou zijn. Maar ik zie in bovenstaande berichten geen bericht van “Jim” en ook niet zo snel een bericht waar mensen elkaar afvallen.
  Lees ik niet goed?

  Graag verduidelijking van je.

  Vriendelijke groet,
  John

10 reacties aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.