Home Forum Deze community Voorbereiding gesprek WIA na twee jaar

Voorbereiding gesprek WIA na twee jaar

4reactiesStarted at6 februari 2019 om 11:04

 • NicolettevV
  Bijdrager

  Voorbereiding gesprek WIA na twee jaar

  Ik heb volgende week mijn gesprek bij het UWV. Morgen ben ik twee jaar ziek. Mijn man gaat mee en iemand van het door mn werkgever aangestelde reintegratie bureau. Deze persoon probeert mij voor mijn gevoel eigenlijk min of meer zover te krijgen dat ik zo min mogelijk laat merken dat ik de inzet van mijn werkgever bij mijn reïntegreren niet goed vond. Hij zei in te gaan zetten op een half jaar/jaar rust (bestaat deze mogelijkheid überhaupt wel?)

  *Ik wil gewoon eerlijk mijn kant van het verhaal vertellen (zie mijn introductie op mijn profiel)

  Verder ben ik in November al gebeld door de arbeidsdeskundige (een aardige mw) die zei geen functies te kunnen duiden met de FML van de laatste bedrijfsarts die ik had. Vooral omdat mijn verwerkingssnelheid traag is/beperkt is.

  *Wordt er door de keuringsarts een nieuwe FML opgesteld; of is de laatste leidend?

   

  Ik zou het liefste in de WIA belanden voor de periode van een jaar, en dan niet meer begeleid worden door mn werkgever. Het zou kunnen zijn dat mn werkgever een loonsanctie krijgt maar daar zou ik zelf absoluut niet bij gebaat zijn omdat ze niets doen om mij aan het werk te krijgen binnen de organisatie omdat ze me kwijt willen.

  In dat jaar WIA hoop ik de diagnose en behandeling beter voor elkaar te krijgen, en met minder stress (of is dat te rooskleurig gedacht?) mij bijvoorbeeld om te scholen

  (1 waardering)
  John
4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Het is mij niet echt duidelijk wat uw vragen zijn waardoor ik reageer op de punten die mij opvallen.

  Krijgt mijn werkgever een loonsanctie?

  Ik denk van niet daar de toetst wel of geen loonsanctie vooraf aan de keuring plaats vindt. Als de werkgever een loonsanctie krijgt dan vindt de zogenoemde WIA beoordeling niet plaats voordat de loonsanctie periode is hersteld of tot het einde van de loonsanctie periode. Zie onderstaande link:

  https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/werkwijzer-poortwachter.pdf#page22

  Kan ik eerlijk mijn verhaal vertellen?

  Ik ben verbaasd dat iemand van het re-integratie bureau meegaat terwijl ik tegelijkertijd de indruk krijgt dat u deze persoon er niet erbij wilt hebben. Wat hiermee plaatsvindt is dat mogelijk iemand die geen arts is, inzicht krijgt in uw totale medische achtergrond. Tegelijkertijd ligt volgens mij in de privacy wetgeving vastgelegd dat iemand die geen arts is niet meer mag weten dat voor zijn/haar taak nodig is. Persoonlijk zou ik zo’n persoon er nimmer bij willen hebben daar: -1- ik mijn medische informatie alleen deel met wie dat echt nodig heeft. -2- de wet WIA zo is ingericht dat het gaat om wat de persoon wel kan en niet om wat de persoon niet kan. Een  re-integratiebureau dient te werken met wat iemand wel kan en verder niet. -3- Ik er geen vertrouwen in zou hebben dat de kennis die het re-integratiebureau opdoet niet met de werkgever gedeeld wordt. 4- Er organisaties zijn die zowel de re-integratie doen als de ontslagaanvraag als de bezwaarprocedures bij het UWV voor de werkgever of de verzekeraar als de werkgever een eigen risicodrager is (verder ERD genoemd. Bij al deze zaken kan het fijn zijn als er medische achtergrond informatie aanwezig is.

  Wie stelt de FML voor het UWV op?

  Het UWV stelt zelf de FML op en neemt niet de FML van de bedrijfsarts over.

  Kan ik een periode rust krijgen?

  Om rust te kunnen krijgen is het als eerste van belang om te weten of uw werkgever wel of geen ERD is. Indien de werkgever ERD is dan is deze tien jaar verantwoordelijk voor uw re-integratie. U heeft dan een lage kans op rust omdat de werkgever u kan laten oproepen door de bedrijfsarts. U altijd afhankelijk bent bij de re-integratie van de werkgever. De werkgever en de verzekeraar kosten willen besparen waardoor er bv vaker een herbeoordeling wordt aangevraagd. De verzekeraar u kan oproepen voor een beoordeling EN daar hoeft u niet aan mee te werken. Uw werkgever heeft een contract met de verzekeraar en niet u. Voor de duidelijkheid de werkgever verzekert zich voor de kosten van de WGA bij een verzekeraar waardoor de verzekeraar de kosten van de WGA betaalt.

  Stel uw werkgever is geen ERD dan is het mogelijk dat u een periode van rust krijgt. Het UWV zou tot de conclusie kunnen komen dat u in de klasse WGA 80-100 procent valt en dat u na een jaar of na een half jaar opnieuw wordt opgeroepen voor een herbeoordeling. In zeer uitzonderlijke omstandigheden kunt u gelijk een IVA krijgen echter dat verwacht ik nav van uw schrijven niet omdat uzelf aangeeft er zijn nog behandel mogelijkheden en er is nog een kans op verbetering.

  Of u echt rust krijgt vraag ik mij toch af want u bent dan langdurig arbeidsongeschikt en dat betekent dat u ook moet nagaan of uw werkgever een ontslagaanvraag kan indienen bij het UWV. U vindt hierover meer informatie op de UWV website.

  Kan ik mij omscholen?

  Als het UWV u in de klasse WGA 80-100 plaatst vraag ik mij af of het UWV u dan helpt bij het omscholen. U kunt dat nader onderzoeken bij het gesprek met de arbeidsdeskundige van het UWV. Behalve als uw werkgever ERD is, dan moet u met uw werkgever in gesprek.

  Ik hoop u hiermee duidelijkheid te hebben gegeven.

  Mvg ABC

   

   

  NicolettevV
  Bijdrager

  Bedankt voor uw reactie ABC

  Dat is voor mij wel even schrikken, dat de werkgever dus blijkbaar ontkomen is aan een loonsanctie. Onbegrijpelijk.

  Ik heb begrepen dat de regels omtrent de FML zijn veranderd? Ik begrijp dat ze vasthouden aan de FML van de bedrijfsarts.

  ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Dank, het klopt dat de regels omtrent de FML zijn verandert of gaan veranderen. Nu ik uw reactie lees, bedenk ik mij hierover iets gelezen te hebben. Kunt u terugkoppelen hoe het bij u verloopt? Ik voel nu een “generatiekloof” daar ik tot de “generatie” behoor waar letterlijk tegen werd gezegd; ‘de bedrijfsarts kan geen FML opstellen en lezen en daar trek ik mij niets van aan’.

  Ook de regels van de loonsanctie zijn gewijzigd zag ik gisteren in de link die ik hierboven heb geplaatst. Het re-integratie resultaat is voorop komen te staan. Wat ik in uw bericht lees is dat re-integratie op basis van de gezondheid niet mogelijk was en dat betekent mi dat het re-integratie resultaat in uw geval voldoende was, ongeacht wat de werkgever allemaal heeft gedaan of juist niet heeft gedaan.

  Mvg ABC

  ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Nav uw terechte opmerking dat een en ander gewijzigd is, heb ik verder gekeken en gelezen. De eerder door mij gestuurde link geeft u alle informatie en toont ook aan dat u ook gelijk heeft qua een loonsanctie. Het is nu nog mogelijk dat een loonsanctie opgelegd wordt. In het begin van het stuk staat nog wel een foutje omdat hier nog wel ergens staat dat eerst de RIV toets volledig wordt afgerond voordat de WIA toetsing plaatsvindt. Pas later staat dat de WIA toetsing en de RIV toetsing tegelijkertijd kunnen plaats vinden. Helaas had ik alleen het begin stuk gelezen ter controle of mijn gedachte, eerst RIV toets afgerond zijn en daarna pas WIA toets, juist was (niet altijd veel tijd beschikbaar).

  Het staat in hoofdstuk 11.3 ad 1. Al is het aan te raden om te beginnen bij hoofdstuk negen daar vanaf daar de werkwijze van de RIV toets (wel of geen loonsanctie) wordt uitgelegd.

  Wat mi gaat plaatsvinden is dat de UWV arts toetst of hij/zij het eens is met wat uw bedrijfsarts heeft gemeld aan het UWV in zijn/haar actuele oordeel. Indien de UWV arts gelijk een WIA toets doet dan stelt hij/zij een eigen FML op. Als ik het goed heb begrepen heeft uw bedrijfsarts bij het actuele oordeel aangegeven dat u nu niet kan re-integreren en dat maakt dat u wordt opgeroepen door de UWV arts. Het is niet zo dat de UWV arts al op voorhand van mening is dat de bedrijfsarts fout zit.

  Ik heb helaas nu even geen tijd om alles te lezen en het op een rijtje te zetten.

  Mvg ABC

4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.