Home Forum Mijn Verhaal UWV neemt mensen met chronische vermoeiheid vaak niet serieus

UWV neemt mensen met chronische vermoeiheid vaak niet serieus

7reacties Started at 30 november 2018 om 19:50

7 reacties aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Moderator

  Helaas een trieste waarheid bij ME/CVS en dat al vele en vele jaren(spreek helaas uit ervaring). Het UWV blijft ook maar geloven in hun tunnelvisie dat ze de patiënten allemaal keurig en netjes behandelen. Was het maar zo’n feest.

  Helaas zijn er ook patiënten met andere ziektes (Chronische Lyme, Q-Koorts, Fibromyalgie, ect.) de dupe van deze wanpraktijken bij het UWV.

  Ben bang dat hier ook geen verandering gaat komen.

  John

  ABC
  Bijdrager

  Voor alle duidelijkheid ik heb ooit de petitie me/cvs ondertekend en ik ontken de ziekte me/cvs niet. Ten aanzien klachten van het UWV, nadat ik het hele onderzoeksrapport over de ervaringen met het UWV heb gelezen, wil ik toch opmerken dat iedereen die bij het UWV sociaal medisch binnenloopt vergelijkbare klachten heeft. Ook in de groep geen me/cvs en de ziekten die John hierboven beschrijft, zijn er dezelfde ervaringen. Andere ziektes worden ook afgedaan als met deze ziekte kunt u deze klachten niet hebben. Ook hier lopen veel mensen rond die gedeeltelijk of geheel geschikt zijn om te werken en zelf van mening zijn dit echt niet te kunnen en dat ook echt niet kunnen. Denk bv eens aan het feit dat ook het oude inkomen mede het afkeuringspercentage bepaalt. Ook hier worden mensen gedwongen een behandeling te kiezen die de UWV arts als de juiste behandeling ziet. Wel is er veelal een verschil dat bij andere ziektes meerdere behandelingen mogelijk zijn en bij me/ cvs tot nu toe slechts een. Fijn dat hierin verandering is ingetreden bij me/cvs en dat er meer keuze vrijheid lijkt te ontstaan.

  Daarnaast ervaar ik het UWV toch domweg als een uitvoeringsinstanties van de regering. Ofwel niet het UWV bepaalt echter de regering. Alleen de top van het UWV is mi aan te spreken zij zijn het die het regeringsbeleid vertalen naar UWV beleid en ervoor zorgdragen dat de cultuur bij het UWV is zoals deze is. Ook dat is opnieuw zichtbaar bij het nu gedane stappen bij me/cvs, het is de regering die benaderd is. Ik hoop voor de me/cvs groep dat de hersteltijd van me/cvs nu wordt aangepast in de interne regels van het UWV.

  Hoe zou u zich gedragen en voelen als u verzekeringsarts bij het UWV zou zijn die zich moet houden aan alle interne UWV regels die door een ander zijn opgesteld? Wetende dat u erop wordt aangesproken door uw leidinggevende en uw collega’s als u zich niet aan de interne regels houdt en u tegelijkertijd uw gezin domweg wilt voeden en van een dak boven hun hoofd wilt voorzien? Zou u daar kunnen werken? Zou u 50 procent van de medewerkers tevreden kunnen stellen met uw verslag en de bijbehorende opgestelde FML?

  JohnEDJohn
  Moderator

  Beste ABC,
  ik wil toch even reageren op je reactie. Je geeft aan dat er voor ME/CVS, één behandeling is. Kan jij mij vertellen welke?
  Jij heb het over aanpassen van de hersteltijd bij ME/CVS. Waar doel je hierbij op?
  Wat betreft je stukje over de verzekeringsarts, is dit nu juist het feit waar het mis gaat in mijn ogen. Je moet maar afwachten welke verzekeringsarts je treft. Er is veel willekeur.

  Zou jij verder ook je privé berichten willen bekijken en hierop willen reageren.
  Met vriendelijke groet,
  John

  Henk-JanEDHenk-Jan
  Bijdrager

  Zojuist een ‘keukentafel gesprek’ gehad op uitnodiging van de RMU waar Peter Schalk (1e kamerlid SGP) de leiding van had en Pieter Omtzigt (2e kamerlid CDA) bij aan tafel zat. Ik heb daar aandacht gevraagd voor de positie van arbeidsbeperkten met o.a. de ‘roep’ om de rol van het UWV duidelijk(er) neer te zetten.

  Het zou kunnen veranderen wanneer het UWV zichzelf en door de verzekerden wordt gezien als ten dienste staan voor arbeidsbeperkten.

  In plaats van dat het UWV zich (veelal) gedraagt en ervaren wordt als verzuim politie, de verzekerden (veelal) behandeld als verdachten van fraude.

  Als dat beeld en gedrag omgaat (omdenken) dan zoekt UWV en hun verzekerden met arbeidsbeperking in samenwerking naar de optimale oplossing. Zou veel leed en geld – premies van werkgevers – besparen 🙂

  En tegen de degene die werken bij het UWV, bijv. arbeidsarts, dan zou ik zeggen (voor zover ze dat al niet doen) blijf eerlijk in wat je voor de arbeidsbeperkte die voor je zit kan betekenen. Stimuleer ‘de klanten’ om zelf hun regie te nemen en te houden ook in het dienen van hun eigen belang vwb het recht op een uitkering. Niemand anders – ook het UWV niet – kan dat voor je doen.

  JohnEDJohn
  Moderator

  In plaats van dat het UWV zich (veelal) gedraagt en ervaren wordt als verzuim politie, de verzekerden (veelal) behandeld als verdachten van fraude.

  Hoi Henk-Jan,

  het zou inderdaad mooi zijn als die verandering op zou treden bij het UWV, maar ik verwacht niet dat dit snel zou gaan veranderen. Helaas is de trieste waarheid al vele jaren dat het UWV vaak van het slechte uitgaat en zoekt naar mogelijkheden (zonder naar werkelijke beperkingen te kijken) hoe ze de patiënten zo slecht mogelijk en het UWV zo goed mogelijk uit kunnen laten komen.

  Wel goed dat je het aangekaart heb bij het “keukentafelgesprek”.
  Groet, John

  ABC
  Bijdrager

  Dag John,

  Graag in context lezen, ik schrijf over het rapport waarin wordt beschreven hoe mensen met me\cvs het UWV ervaren. Voor het UWV was tot voor de uitslag van de gezondheidsraad alleen CGT de juiste behandeling bij me\cvs. Voor andere ziektes dan me/cvs accepteert het UWV soms meer behandelingen.

  Hertelperiode of hersteltermijn hoort bij de onderzoekswijze van sociaal medisch gedeelte van het UWV.

  Groet ABC

  teunvdijk
  Bijdrager

  Het UWV gaat er bijna altijd vanuit dat je klachten verbeteren, kennelijk hebben ze een vooruitziende blik. Bij mijn klachten, (copd) en gewrichten is iedere keuring een verbaasde blik van de keuringsarts als ze hoor dat ik weer achteruit gegaan ben, ze vind het dan ook gelijk nodig wederom te vermelden dat knipperen met je ogen betekend dat je kunt werken. Mijn klachten zijn van chronische aard en gaan dus niet meer weg, je zou zeggen dat er dan wel een duidelijk oordeel te geven is maar dit blijkt niet het geval. Je word gekeurd en daarbij is het voor de arts van belang dat ze je niet afkeurd, dan komt de arts er tenminste goed mee weg. Nu na 8 jaar zit ik nog altijd mrt de ellende die UWV heet. 70% afkeur en geen werk betekend financieel kapot. De combinatie WGA en ww is helemaal een hel, dan kun je iedere maand op de stoep van het UWV staan. Mijn leven is een hel door het UWV sterkte allemaal

7 reacties aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.