Home Forum Ziek en werken Tweede spoor?

Tweede spoor?

3reacties Started at 20 mei 2019 om 09:33

 • Denise
  Bijdrager

  Tweede spoor?

  Hallo,
  Ik ben nieuw hier. Inmiddels 1 jaar ziek. De bedrijfsarts heeft het gehad over het 2e spoor en of ik dat wat vind. Ik weet wat het is, heb ook al op sites gekeken van diverse bureaus.
  Nu lees ik niet zoveel ervaringen over 2e spoor, wel dat het vaak niet het gewenste resultaat geeft.

  Is het tweede spoor interessant en verstandig om te doen? Of zul je dan eerder gedwongen worden te gaan werken in een totaal andere functie?
  Ik heb een goede baan en mijn man is bang dat ik te snel iets anders moet gaan doen en dus ook tegen een ander inkomen in de toekomst. En hij vindt dat ik moet blijven aansturen op passend werk binnen huidige functie (ik weet dat dat vrij lastig is, zo niet onmogelijk momenteel gezien de klachten).

  Hoe kies je een goed 2e spoor bureau? is dat iets uit je woonplaats of maakt dat niet uit?
  Zijn er wel werkgevers die een zieke medewerker willen?
  Gaat het ook om functies zoeken in andere beroepsgroepen?

  Tot wanneer kan je een 2e spoor traject inschakelen? M.a.w. kunnen we ook wachten met inzetten tot ik wel meer mogelijkheden heb? of is het dan al te laat om nog een traject in te gaan omdat ik dichter bij de 2 jaar ziek ben>

  De arbeidsdeskundige schreef in zijn rapport dat het inzetten van dit spoor nu nog niet hoefde gezien de mogelijkheden. De bedrijfsarts denkt dat het misschien wel goed is en vraagt dus wat ik zelf zou willen.

   

  Veel vragen, ik hoop dat iemand me wijzer kan maken?

  (1 waardering)
  John
3 reacties aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Reacties
 • InekeW
  Bijdrager

  Ja een lastige. Ik zou denk ik de arbeidsdeskundige volgen, omdat dit wel zijn specialisme is. Tweede spoor start je meestal wanneer spoor 1, eigen werk, geen mogelijkheden heeft voor jou….. ik weet niet of je dat al hebt ervaren?

   

  JohnEDJohn
  Moderator

  Hoi Denise,
  allereerst welkom hier op het forum.

  Je geeft aan dat je inmiddels al één jaar ziek thuis zit. Heeft de eerstejaars evaluatie al plaatsgevonden?
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/re-integreren-tijdens-ziekte/detail/stappenplan-bij-ziekte/eerstejaarsevaluatie

  1e en 2e spoor
  Wordt een werknemer langdurig ziek dan moet deze weer zo snel mogelijk aan passende arbeid worden geholpen. Dit kan binnen het bedrijf van de huidige werkgever of bij een nieuwe werkgever.
  Volgens de Wet verbetering poortwachter moet er eerst worden onderzocht of de werknemer bij zijn huidige werkgever kan terugkeren, in eerste instantie in de eigen functie. Is dit niet mogelijk, dan in een andere functie binnen het eigen bedrijf. Dit wordt ook wel het 1e spoor genoemd.
  Lukt het niet de werknemer bij zijn huidige werkgever aan passende arbeid te helpen, dan moet de werkgever samen met de werknemer op zoek naar passende arbeid bij een andere werkgever. Dit wordt het 2e spoor genoemd.

  1e spoor
  In het 1e spoor wordt onderzocht of er voor de werknemer passende arbeid binnen het bedrijf van de huidige werkgever is. Dit kan de huidige functie zijn of een andere beschikbare functie.
  De verzuimbegeleiding 1e spoor is een onderdeel van het re-integratiedossier en kan eventueel gelijktijdig met een 2e spoor worden ingezet.

  In het 1e spoor kan worden gekeken naar:

  Aanpassen werkplek
  Aanpassen functie
  Gedeeltelijke werkhervatting
  Andere werktijden
  Bovengenoemde punten moeten duidelijk terugkomen in het Plan van Aanpak en de bijstellingen hiervan. Hierin staat duidelijk wat de mogelijkheden van de werknemer zijn. Zo is voor het UWV duidelijk wat er is gedaan aan de re-integratie.

  2e spoor
  Als in het 1e spoor duidelijk wordt dat een zieke werknemer niet meer bij de huidige werkgever aan de slag kan, dient het 2e spoor te worden opgestart. Dit moet duidelijk terugkomen in het re-integratiedossier. Een arbeidsdeskundige of bedrijfsarts kan aangeven of het nodig is om een 2e spoortraject te starten.

  Spoor 2 re-integratie
  Het 2e spoor van de re-integratie start wanneer een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en er geen passende arbeid binnen het bedrijf van de werkgever beschikbaar is. Er moet nu naar een passende functie bij een nieuwe werkgever worden gezocht.

  Op onze website van Samen Veerkrachtig geven we onder het tapje “Hulpwijzer”ook meer uitleg;
  https://samenveerkrachtig.nl/waar-sta-ik/ziek-en-werken/

  Bij ziekte hebben zowel jij la je werkgever zich te houden aan het stappenplan bij ziekte;
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/re-integreren-tijdens-ziekte/detail/stappenplan-bij-ziekte

  Ik hoop dat bovenstaande informatie je wat meer duidelijkheid heeft gegeven.
  Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust. We zullen proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Ik wens je in ieder geval heel veel succes,
  met vriendelijke groet,
  John

  Denise
  Bijdrager

  Bedankt voor jullie reacties!
  De bedrijfsarts twijfelt ook over inzetten 2e spoor. Voor nu geen benutbare mogelijkheden, maar straks wellicht wel en hij dacht dat het wellicht slim was om al iets op te starten? Omdat als ik straks wel 2 jaar ziek ben, het te laat is,

  @inekew ik ben al bezig met wat werkzaamheden voor mijn werkgever vanuit huis, maar dat is teveel belastend. Dus dat is teruggebracht in uren op advies bedrijfsarts.

  @john, de eerstejaarsevaluatie is geweest.
  Op dit moment wordt ook een deskundigenoordeel aangevraagd om te kijken of we niks missen.

  Voor nu is werken te belastend, maar wellihct zijn er wel mogelijkheden in andere functies. Zeker als ik straks wat mobieler ben (kan op dit moment niet autorijden en niet fietsen).
  Maar hoe gaat dan zo’n 2e spoortraject? ALs ik op die sites kijk, word ik niet heel veel wijzer. Ja ik lees over begeleiding van sollicitiatiebrieven schrijven, maar dat kan ik zelf ook wel. ik heb meer hulp nodig bij het zoeken naar werk gezien mijn beperkingen.

  Hoe kies je een goed 2e spoor bureau?
  Zijn er wel werkgevers die een zieke medewerker willen? Gaat het ook om functies zoeken in andere beroepsgroepen?

  Tot wanneer kan je een 2e spoor traject inschakelen? M.a.w. kunnen we ook wachten met inzetten tot ik wel meer mogelijkheden heb? Moeten we misschien eerst het deskundigenoordeel afwachten?

3 reacties aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.