Home Forum Mijn Verhaal Transitievergoeding

Transitievergoeding

4reacties Started at 28 augustus 2019 om 00:22

 • Peetje
  Bijdrager

  Transitievergoeding

  Hallo,

  Nieuw op het forum en heb een vraag.

  Sinds 1 augustus ben ik voor 100 procent afgekeurd.

  Per 1 September ga ik met ontslag

  Ik vroeg of ik mijn vakantie uren uit betaald kon hebben.

  Het volgende kreeg ik als antwoord:

  Nou dat kan wel maar dan word je ontslag pas in Januari. Dan is je transitie vergoeding een stuk lager en worden je vakantie uren wel uitbetaald.

  Maar je hebt nu toch een uitkering en een mooi bedrag dat je mee krijgt.

  Ik was totaal overbluft en toen ik had opgehangen wist ik wat ik had moeten zeggen.

  Kan de werkgever dit zomaar doen of kan ik hier tegen in gaan?

  Concept vaststellingsovereenkomst heb ik al gehad via de mail en krijg nu de “echte” .

  Groetjes Peetje

4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • Jolandadekleijn
  Bijdrager

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt, ik zou jouw werkgever vragen of hij van plan is jouw dienstverband slapend te houden. Je schrijft dat er een vaststellingsovereenkomst wordt getekend? Lees die goed en kijk of het dienstverband met die overeenkomst echt beëindigd wordt, dat moet erin staan anders kan de werkgever het dienstverband “slapend” houden er moet dus staan beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden. Zolang het dienstverband blijft bestaan mag de werkgever jou de wettelijke vakantiedagen niet uitbetalen dat kan pas nadat het dienstverband is beëindigd.

  Een werkgever kan het dienstverband beëindigen als het UWV een ontslagvergunning verleent of als werknemer en werkgever het eens worden over een beëindiging met wederzijds goedvinden. In deze gevallen moet de werkgever meestal in elk geval de transitievergoeding betalen aan de werknemer. Aangezien het dienstverband eindigt moet de werkgever bovendien een eventueel tegoed aan vakantiedagen uitbetalen, tenzij hij hierover afwijkende afspraken maakt met de werknemer.

  Soms kiezen werkgevers er voor om het dienstverband te laten bestaan. Er wordt dan gesproken van een ‘slapend dienstverband’: het dienstverband blijft bestaan maar er is geen loondoorbetalingsplicht, en er wordt meestal geen arbeid verricht. De reden om te kiezen voor een slapend dienstverband, is om te voorkomen dat de werkgever de transitievergoeding aan de werknemer moet betalen.

  Daar staat tegenover dat een slapend dienstverband voor de werkgever niet zonder risico´s is. De werknemer heeft recht op loon en werk zodra hij (gedeeltelijk) herstelt. Bovendien moet je je als werkgever blijven inspannen voor de re-integratie van de werknemer en moet je de werknemer passende arbeid laten verrichten.  Daarnaast zijn nog enkele mogelijke nadelige consequenties te noemen. Het is dus van belang dat je als werkgever per geval nagaat of de risico´s aan het slapend houden van het dienstverband opwegen tegen het voordeel (geen transitievergoeding betalen).

  Een tegoed aan vakantiedagen na 2 jaar ziekte
  Tijdens het dienstverband mogen werkgevers wettelijke vakantiedagen op grond van de wet niet uitbetalen aan werknemers. Voor bovenwettelijke dagen geldt dat dit wel mag, maar de werkgever hoeft dat pas te doen als dat is afgesproken. Bij het einde van het dienstverband moet de werkgever zowel de wettelijke als de bovenwettelijke dagen uitbetalen.

  Bij een slapend dienstverband eindigt het dienstverband dus niet.  Er wordt daarom wel eens betoogd dat er om deze reden geen sprake kan zijn van uitbetaling van een tegoed aan vakantiedagen.

  Als er geen sprake is van een beëindiging, is er geen wettelijke plicht om de vakantiedagen uit te betalen. In de praktijk wordt een tegoed aan vakantiedagen na afloop van de loondoorbetalingsplicht regelmatig gewoon aan de werknemer uitbetaald. Maar soms doet een werkgever dit niet, tot frustratie van de werknemer.

  Jolanda

  Peetje
  Bijdrager

  Hoi Jolanda, dankjewel voor je reactie en heldere uitleg!

  Er is geen sprake van slapend dienstverband in mijn geval.

  Ik heb de definitieve vaststellingsovereenkomst nog niet binnen maar zet niet zomaar mijn handtekening.

  Vraag me af ik nog het *gevecht* wil en moet aan gaan met werkgever over het wel of niet uitbetalen van mijn vakantie uren..

  Groetjes Peetje

  InekeEDIneke
  Bijdrager

  Ik zou zeker niet tekenen voor dit naar tevredenheid is opgelost. Ook je pbl uren als je die nog hebt!

  Ik had ook meegekregen dat wanneer je een langere dienstperiode hebt dat dat vanaf 2020 ongunstiger is qua transitievergoeding, maar wat raar dat ze dat dan gebruiken tegen je vraag om uitbetaling vakantieuren.

  Lekker bedacht ‘je hebt toch een uitkering’ alsof dat alles ‘goedmaakt’ de rest van je leven! Sterkte en Succes!

  Peetje
  Bijdrager

  Hoi Ineke,

  Ik ga zeker niet ondertekenen. Jolanda heeft me nog geholpen en ga wel langs een jurist om het na te lezen en te kijken wat mogelijk is.
  Ja wat een leuke opmerking he.
  Maar stond er niet eens van te kijken.
  Maar laat me er niet door uit het veld slaan.

  Dankjewel voor je reactie ☺️

4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.