Home Forum Nieuws Slapende dienstverbanden: Hoge Raad moet patstelling doorbreken

Slapende dienstverbanden: Hoge Raad moet patstelling doorbreken

2reacties Started at 23 april 2019 om 10:51

 • Maaike KuipersCMMaaike Kuipers
  Moderator

  Slapende dienstverbanden: Hoge Raad moet patstelling doorbreken

  De Hoge RaadEen zieke werknemer vraagt zijn baas om hem te ontslaan en de wettelijke ontslagvergoeding te betalen. Mag je als werkgever zo’n voorstel weigeren, als je die ontslagvergoeding via het UWV terug kunt krijgen?

  Die vraag legt de rechtbank Roermond voor aan de Hoge Raad, in een zaak die door werkgevers en zieke werknemers met spanning wordt gevolgd.

  Een principiële uitspraak van de Hoge Raad zou een doorbraak kunnen betekenen voor de duizenden mensen die vastzitten in een ‘slapend dienstverband’. Ze zitten ziek thuis, ontvangen geen salaris meer, maar worden niet ontslagen door hun werkgever. Het is een bekende sluiproute om de wettelijk verplichte ontslagvergoeding – ook wel transitievergoeding genoemd – niet te hoeven betalen.

  Monteur
  De rechtbank in Limburg boog zich over de zaak van een monteur die 33 jaar voor een grote kalksteenfabriek werkte, maar in 2016 thuis kwam te zitten wegens ernstige rugproblemen. Vorig jaar is de man grotendeels afgekeurd en teruggevallen op een WIA-uitkering. Salaris hoeft het bedrijf hem – na 2 jaar ziek thuis zitten – niet meer te betalen. Toch wordt hij niet ontslagen.

  Tegenover de kantonrechter voerde de kalksteenfabriek aan dat 15 werknemers in een dergelijk ‘slapend’ dienstverband verkeren. Zou het bedrijf gedwongen worden al deze mensen te ontslaan en een transitievergoeding te betalen, dan kost dat de fabriek 626.000 euro. Een behoorlijke aanslag op de bedrijfskas.

  Compensatie
  Werkgevers kunnen echter vanaf 2020 via het UWV gecompenseerd worden. De regeling geldt met terugwerkende kracht voor alle ontslagvergoedingen die vanaf 2015 aan zieke werknemers zijn uitbetaald. Dus wat weerhoudt een werkgever er dan van om een zieke werknemer te ontslaan en een transitievergoeding uit te betalen, zeker als de werknemer ernstige schulden heeft, zoals de Limburgse monteur?

  Zijn werkgever zegt geen vertrouwen te hebben in de compensatieregeling. ‘Het gaat om dermate grote aantallen en bedragen, ook in Limburg alleen al, dat daarmee vermoedelijk het ‘potje’ van het UWV snel leeg zal zijn (…) Mogelijk wordt de hele regeling weer afgeschaft, omdat deze te duur blijkt te zijn’, aldus de advocaat van de kalksteenfabriek. De achterliggende gedachte van een transitievergoeding is bovendien om de overstap naar een andere baan zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarvan is bij arbeidsongeschikt geraakte werknemers geen sprake, aldus het bedrijf.

  Wettelijk gezien hebben ook werknemers die wegens arbeidsongeschiktheid worden ontslagen recht op een transitievergoeding. Daar staat tegenover dat rechters in eerdere zaken oordeelden dat het slapend houden van een dienstverband niet in strijd is met goed werkgeverschap. Er is geen wettelijke plicht om een werknemer na twee jaar te ontslaan.

  Hoge Raad
  Ten tijde van die rechtszaken was er alleen nog geen compensatieregeling. De advocaten van de monteur verzochten de kantonrechter daarom duidelijkheid te vragen aan de Hoge Raad, om de patstelling te doorbreken.

  Ben je als goed werkgever verplicht om akkoord te gaan, wanneer een werknemer na 2 jaar ziekte zelf voorstelt om in onderling overleg uit elkaar te gaan? En heeft de werknemer dan automatisch recht op een transitievergoeding, gelijk aan het bedrag dat zijn werkgever via het UWV terug kan krijgen? De zaak wordt aangehouden tot het hoogste rechtscollege die vragen heeft beantwoord.

  Bron: De Monitor, onderzoeksplatform van de KRO-NCRV.

  (2 waarderingen)
  John
2 reacties aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Moderator

  CNV begint rechtszaken voor zieke werknemers die ontslag willen

  https://www.ad.nl/ad-werkt/cnv-begint-rechtszaken-voor-zieke-werknemers-die-ontslag-willen~aeab9da9/

  Maaike KuipersCMMaaike Kuipers
  Moderator

  Wat goed van het CNV John! Ik zal ‘m delen op de social media.

2 reacties aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.