Home Forum Mijn Verhaal Met terugwerkende kracht gedeeltelijk arbeidsongeschikt?

Met terugwerkende kracht gedeeltelijk arbeidsongeschikt?

4reactiesStarted at7 september 2019 om 10:14

 • Maes
  Bijdrager

  Met terugwerkende kracht gedeeltelijk arbeidsongeschikt?

  Beste lezers,

  Op zijn 7e en 12e heeft mijn man 2 keer acute leukemie gehad. Er was in die tijd nog niet zoveel over bekend als nu en zekerheidshalve hebben ze hem toen de zwaarste kuren gegeven die mogelijk waren. En met succes! Want inmiddels is hij 48 en hebben we 3 gezonde kinderen.

  Helaas ondervindt hij inmiddels al jaren de gevolgen van de bijwerkingen van de zware kuren van destijds; in 2008 kreeg hij suikerziekte type 1 en niet veel later huidkanker. Daarnaast is hij altijd moe. Al sinds ik hem ken, doet hij als het even kan overdag een dutje en de laatste jaren neemt de duur van dat middagslaapje alleen maar toe. Een paar jaar geleden is het UMC een onderzoek gestart naar ex kankerpatiënten, die heel jong hoge doses chemo hebben gehad en wat de gevolgen zijn omdat ze meer verhalen zoals die van mijn man horen. Mijn man is toen ook benaderd en heeft wel de vragenlijsten ingevuld en is een keer op intake geweest. Maar er werd zoveel gevraagd en de onderzoeken betekenden zo’n aanslag op zijn tijd, dat hij er verder het nut niet van inzag en ermee is gestopt.

  We hebben ons leven op zijn gezondheidssituatie aangepast en zo werkt mijn man al jaren parttime (inmiddels 30 uur per week. Best veel nog, gezien zijn gezondheid. Maar hij vindt het heerlijk werk!) en ik fulltime. Er zijn ook jaren geweest dat het werken helemaal niet ging en met 3 opgroeiende kinderen heeft dat er financieel behoorlijk ingehakt en daar ondervinden we nog steeds de gevolgen van.

  Gisteren kwam mijn man thuis en vertelde dat hij had gehoord dat er misschien een mogelijkheid is om hem alsnog gedeeltelijk arbeidsongeschikt te laten verklaren. Ook al zou dat zowel in verband met zijn gezondheid als in financieel opzicht heel fijn zijn, ik kan het me bijna niet voorstellen. Doordat we zelf al jarenlang aanmodderen en het op onze manier oplossen, heeft mijn man heel lang helemaal geen werk en een tijdje een 0 urencontract gehad. 1 keer heeft hij een tijdje een uitkering gehad na een slijmbeursontsteking aan beide heupen. Maar dat was tijdelijk (ik weet niet meer hoe lang, maar hooguit 1 jaar.)

  Vraag is dus; zou hij toch recht kunnen hebben op een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering? Misschien zelfs wel de IVA, aangezien de bijwerkingen van de chemo blijvend zijn? Terwijl hij jarenlang een nul uren contract heeft gehad, jaren helemaal niet heeft gewerkt en pas sinds een maand 30 uur per week werkt? Want waar zou zo’n uitkering dan op gebaseerd zijn? En zo ja, is er dan ook nog iets mogelijk met terugwerkende kracht? Zodat we iets van de financiële schade die we hebben geleden door het allemaal zelf te willen oplossen kunnen compenseren? Het lijkt mij te mooi om waar te zijn, maar voor de zekerheid vraag ik het toch maar.

  (1 waardering)
  John
4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Maes,

  allereerst welkom hier op het forum.
  Wat een heftig verhaal is het wat jij schrijft en wat een respect dat jullie samen de boel draaiende hebben weten te houden.

  Ik heb naar aanleiding van je verhaal een aantal vragen tw:

  1. Je geeft aan dat je man een (tijdelijke) uitkering heeft gehad. Was dit een WIA uitkering?
  2. Is je man een langere periode (langer dan 2 jaar ziek geweest)?
  3. Heeft je man een keuring voor de WIA gehad in het verleden, zoja wanneer en met welke uitkomst?

  Ik hoop dat je een antwoord kan geven op bovenstaande vragen. Ik heb die antwoorden echt nodig om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie. Ik zal je daarna proberen om je zo goed mogelijk antwoord te geven op je vraag over de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

  Met vriendelijke groet,
  John

  Maes
  Bijdrager

  Beste John,

  Dank je voor jouw reactie. Mbt jouw vragen; het is al een hele tijd geleden. Misschien wel 10 jaar. Het enige wat ik en mijn man daar nog van weten is dat hij ruim 2 jaar uit de running is geweest en dat zijn werkgever een loonsanctie opgelegd heeft gekregen omdat hij niets had gedaan om mijn man weer aan het werk te krijgen. Eerder het tegenovergestelde; volgens zijn toenmalige werkgever zat het tussen mijn man zijn oren en heeft hij hem aan een te hoog tafeltje aardappels laten schillen, waardoor hij ook bijna een slijmbeursontsteking in zijn armen kreeg. (Mijn man is kok) Ook wisselde hij een paar keer van bedrijfsarts, totdat hij er 1 vond die mijn man naar zijn idee goed inschatte mbt wat hij nog kon (vandaar het aardappels schillen aan een tafel) Het heeft ertoe geleid dat mijn man bijna ging geloven dat het tussen zijn oren zat. Gelukkig kwam hij na ruim 2 jaar terecht bij een praktijk voor dry needling en was hij toen binnen een paar maanden helemaal van zijn klachten af. 🙂

  Enfin; volgens ons is het niet of slechts kort tot een WIA uitkering gekomen. Maar inmiddels hebben we alle UWV stukken weg gedaan. Misschien dat we dat nog ergens kunnen navragen als dat van belang is? Al had de slijmbeursontsteking geen verband met de gevolgen van zijn ziekte.

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Maes,

  dank voor de reactie.

  Omdat je aangeeft dat het misschien al 10 jaar geleden is lijkt het mij niet zomaar mogelijk dat je man met terugwerkende kracht arbeidsongeschikt kan worden verklaard.
  De termijn om terug te vallen op eerdere rechten is namelijk 5 jaar.
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/bijna-2-jaar-ziek-wia/detail/ik-heb-al-eens-eerder-wia-aangevraagd.

  De gegevens die over je man bekend zijn, zijn als het goed is wel bij het UWV bekend. Via MijnUWV kan je ook de nodige gegevens terug vinden.
  Link naar die pagina staat rechts bovenin de pagina waar de vorige link naar verwijst.

  Een nieuwe aanvraag voor een WIA uitkering kan je minimaal na 88 weken ziekte en uiterlijk na 93 weken ziekte aanvragen.
  https://www.uwv.nl/particulieren/veelgestelde-vragen/ziektewet-uitkering/detail/wanneer-en-hoe-kan-ik-wia-aanvragen

  Mij is dus niet bekend dat er een regeling zou zijn waar je man gebruik van zou kunnen maken.
  Nu heb ook ik niet alle kennis in huis, dus ik wil je aanraden om je vraag ook bij het UWV neer te leggen, dit is de uitvoerder van de wet en zou jullie alle juiste informatie en regelingen (als die er zijn) moeten kunnen vertellen.

  Ik wil u vragen of u ons hier op het forum op de hoogte wil houden van het vervolg van het traject.

  Met vriendelijke groet,
  John

  Maes
  Bijdrager

  Dank je voor je reactie en het uitzoeken John! En mocht er iets nieuws te melden zijn, dan laat ik het weten!

4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.