Home Forum Mijn Verhaal IVA uitkering en doelgroepregister

IVA uitkering en doelgroepregister

9reacties Started at 11 april 2019 om 14:24

 • RenzoRenzo
  Bijdrager

  IVA uitkering en doelgroepregister

  Ik zal me eerst even voorstellen. Zoals mijn profiel al aangeeft mijn naam is Renzo.

  Ik heb nu reeds een aantal jaren een IVA uitkering vanwege chronische nierziekte. Dit was toen aangevraagd nadat mijn nier functie heel erg laag was. En hierdoor moest ik aan de dialyse. Vanaf 2014 was ik al echter thuis in de ZW vanwege dus mijn nier functie. In 2016 ben ik getransplanteerd.

  En nu komt mijn verhaal.

  En inmiddels al goed genoeg hersteld zodat ik denk om weer te gaan werken. Dus hier en daar nagevraagd wat te doen. Bij een uitzendbureau werd mij op het doelgroepen register gewezen. Dus ik contact opgenomen met het UWV. Daar kreeg ik te horen dat ik alleen maar in aanmerking zou komen als ik uit mijn IVA uitkering ging en naar een WGA uitkering ging. Zoals velen, denk ik, weten is IVA 75% van je laatst verdiende loon. En WGA 70%.

  En doordat mijn IVA uitkering, in mijn ogen al laag is, schrok ik dat ik dan nog eens 5% zou moeten missen. Na lang discussieren over het feit dat het van de zotte is. Dat wanneer iemand met een IVA uitkering weer wil gaan proberen te werken het UWV alleen maar een helpende hand “uitsteekt” wanneer deze terug naar een WGA uitkering gaat. Heb ik toch maar een beoordeling arbeidsvermogen aangevraagd zodat ik in dat register kon komen. Dit was december 2018.

  En nadat ik tegen eind januari nog niets had gehoord. Ook geen ontvangst bevestiging gekregen van mijn aanvraag voor beoordeling arbeidsvermogen. Ben ik gaan bellen. En uiteindelijk kreeg ik een telefoontje van een UWV medewerker dat het hun erg speet voor de lakse houding en dat ze nog geen eerder uitsluitsel hadden gegeven. Deze medewerker kon mij wel meteen zeggen dat ik geen indicatie banenafspraak kreeg. En enkele dagen hierna ontving ik de brief waarin het staat.

  Maar in deze brief, de medewerker had me dit ook al verteld, stond dat ik bij eventuele sollicitaties een NO risk polis kon vermelden. Of pas bij een gesprek of eventueel na een proef periode. Dit gaf me wel een goed gevoel. Dat ik dit nu zou kunnen gebruiken bij een sollicitatie brief, gesprek of wat dan ook.

  Maar wat me eigenlijk nog het meest stoort. En het zal altijd blijven storen. Is dat het UWV, of in ieder geval de wet, mensen, met een IVA uitkering, die weer willen proberen te gaan werken doodleuk zegt. Dan krijgt u eerst 5% minder. Omdat u dan een WGA uitkering gaat krijgen.

  Zelf zou ik, als ik het voor  het zeggen had, mensen met een IVA uitkering die weer willen gaan werken. Ook volledig ondersteunen met het zoeken / krijgen van werk.

  Of denk ik gewoon weer een keer vreemd.

  Schiet me net te binnen. Het vreemde is. Ook pas geleden gelezen. Is dat men ieder jaar een keuring zou krijgen of te zien of er  iets verandert is. Dit is tot op heden niet gebeurt.

  En een ander iets is wat me altijd bij zal blijven. Ik ben in januari 2016 getransplanteerd. Eind januari aan het UWV vermeld dat ik een transplantatie had gehad. Nadat ik hier over werd gebeld werd mij gezegd dat ze mij terug zouden bellen eind van dat jaar. Dan hadden ze mij genoeg tijd gegeven om te herstellen cq dan konden ze zien hoe het op dat moment zou gaan. Dat telefoontje moet nog steeds komen.

   

9 reacties aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Reacties
 • Maaike KuipersMaaike Kuipers
  Bijdrager

  Beste Renzo,

  Allereerst welkom op ons forum. Dit is de juiste plek om je vraag te stellen. Ik heb als communitymanager van dit forum geen inhoudelijk antwoord op je vraag, maar ik  kan je wel verwijzen naar een ander bericht die ook op dit forum is gesteld over een no-risk polis. Je zou kunnen reageren op zijn bericht en hij misschien op de jouwe.

  Met vriendelijke groet,

  Maaike Kuipers
  Communitymanager Samen Veerkrachtig

   

  RenzoRenzo
  Bijdrager

  Beste Maaike,

  bedankt voor je reactie. Maar ik heb niet echt een vraag over de No Risk polis. Maar misschien verandert dat wanneer ik dat stukje heb gelezen waar je het over had.

  Mijn opmerking was meer over het feit dat wanneer je weer wilt gaan proberen te werken, met een IVA uitkering, je geen mogelijkheid c.q. hulp aangeboden krijgt van het UWV.

  Alleen als je een WGA uitkering krijgt, dus 5% minder ontvang qua uitkering, dan krijg je pas een mogelijkheid c.q. hulp van het UWV.

  En dat vind ik dus persoonlijk vreemd. Ik zou zeggen mensen met een IVA uitkering die weer willen proberen te werken dienen ook hulp te krijgen van het UWV. Met behoud van hun IVA uitkering. En dat dat dan gecompenseerd  wordt, verrekend wordt, met het loon dat ze dan verdienen is te begrijpen.

   

  Ambi 40 plusAmbi 40 plus
  Bijdrager

  Hallo Renzo,

  Welkom. Ik zal eenmaal mijn expertise inzetten; zowel als ervaringsdeskundige als prof. Ik heb een maatschappelijk werk (richting zorg) achtergrond. Het omgaan met instanties en de psychosociale kanten van het verhaal zijn mijn stiel. Het liefst zou ik dit advieswerk willen doen als prof. Zeg ik eerlijk…..

  Ik zit al zo’n 9 jaar in fase 4; ‘Je draai weer vinden’. Expliciet omdat ik met WIA-WGA te maken heb. Dus-al-dus : gedeeltelijk arbeidsgeschikt. En ik wil ook graag werken voor zo’n 20 uur per week. Werk; en dan met name betekenisvol werk; is belangrijk voor mij. Ook qua financiële positie. Werken loont; bij een WIA-WGA. Hier zijn namelijk allemaal ingewikkelde regels en rekentools aan verbonden. Een uitzoeker dus.

  Want, een laag inkomen is de consequentie van een chronische aandoening. Dat is een voldongen feit. Je zit nu eenmaal niet meer in de gezonde club mensen. Een chronische aandoening kan rustig blijven, maar kan ook weer opvlammen. De medicatie kan jarenlang helpen, maar kan ook bijwerkingen en complicaties veroorzaken.

  En in Nederland hebben we een financieel vangnet gecreëerd voor mensen met een chronische aandoening en een arbeidsbeperking; in tegenstelling tot vele andere landen. Dus-al-dus : ter relativering. Uiteraard kijken en vergelijken wij onze sociaal-economische status met de buren, broer, zus en zwager. Of : met vroeger toen we nog 100% gezond waren…

  Inmiddels ben ik, als WIA-WGA-er doorgewinterd en/ of enigszins af gehard. Ik zoek, probeer of test veel items uit en ik ‘word’ natuurlijk ook uit geprobeerd. Alsof je soms tussen de haaien zwemt en dan weer eens tussen nieuwsgierige dolfijnen. Er is veel onwetendheid en/ of wantrouwen bij diverse partijen. Ook bij deelnemers van Samen Veerkrachtig. Mede doordat het allemaal zo ingewikkeld en ‘gespecialiseerd’ is gemaakt mbt Arbeid, Ziekte en Geld.

  * WIA-IVA kan meer rust geven; als een soort van gegarandeerd basisinkomen.

  * WIA-WGA geeft weinig tot geen rust, maar meer persoonlijke risico’s. Dat kun je lezen bij mijn betoog rondom de No-riskpolis.

  Renzo, wanneer je 75% van jouw voorgaande inkomen al ‘weinig’ inkomen vindt, dan zul je het sociaal minimum nog moeilijker te accepteren vinden. Hou daar alvast psychologisch rekening mee. Dat je als WIA-WGA-er op bijstandniveau terecht kunt komen..! Dat heeft ondermeer met de Vervolguitkering te maken, die je ontvangt ‘na’ jouw Loongerelateerde uitkering. WIA-WGA heeft namelijk een bepaald soort koppeling met de WW. In tegenstelling tot de WIA-IVA.

  Inmiddels kan ik wel een boek schrijven rondom alle opgedane ervaringen met re-integratieburo’s; call-centers; (op eigen initiatief) bijscholing en vrijwilligerswerk; (potentiële en/ of wel/ niet-inclusieve) werkgevers; het WerkgeversServicepunt; diverse Doelgroepregister organisaties en websites; diverse afdelingen van de FNV; diverse afdelingen van de UWV; de PBLQ etc. Etc. Inclusief alle tegenstrijdige adviezen, die je soms krijgt.

  Uiteindelijk moet je dus ZELF een bepaalde koers bepalen in wisselwerking met een eventuele, potentiële, inclusieve werkgever. Een combinatie van zelf-inzicht, kennis van arbeidsjuridische zaken en communicatieve vaardigheden.

  Dus-al-dus : hoeveel risico’s wil/ kun jij nemen? Hoeveel stress kun je verdragen?

  Anders zou ik je willen aanraden om vrijwilligerswerk met een onkostenvergoeding (binnen de toegestane UWV-marges) te gaan doen. Daarmee kun je jouzelf in bescherming nemen.

  Immers worden de UWV-regels door beleidsmedewerkers van de overheid geschreven. Niet door ons zelf. Qua rechten en plichten is het aanpassen en inschikken. Er is immers goed over na gedacht….

  Lees alles maar eens heel goed door. Of : praat eens met de Vakbond of het Juridisch Loket.

  Tot zover mijn epistel. Sterkte / succes gewenst met de keuzes die je maakt. Hou je taai..!

   

   

   

  • Deze reactie is gewijzigd 9 maanden, 2 weken geleden door Ambi 40 plus Ambi 40 plus.
  Ambi 40 plusAmbi 40 plus
  Bijdrager

  Beste Renzo,

  Het Doelgroepregister en de Banenafspraak gelden NIET voor de WIA-WGA en de WIA-IVA.

  Meer info?

  https://www.uwv.nl/particulieren/veelgestelde-vragen/beoordeling-arbeidsvermogen/detail/wie-staan-er-in-het-doelgroepregister?

   

   

   

  • Deze reactie is gewijzigd 9 maanden, 2 weken geleden door John John.
  RenzoRenzo
  Bijdrager

  Beste Ambi,

  In ieder geval bedankt voor je advies. Maar ik heb zelf al besloten om, het nog enkele maanden te proberen, via m.b.v. het vermelden van de No Risk polis tijdens sollicitaties werk te zoeken.

  Ik heb reeds al aangedacht aan het vrijwilligers werk met de toegestane onkostenvergoeding. Maar dat gaat mij ook niet helpen. Ik wil gewoon weer een mooie baan van maximale uren die ik kan.

  En ik weet, hoop jij ook, dat iedere IVA uitkering verschilt per persoon. Dus bij de een kan die genoeg zijn om de vaste lasten te bekostigen en er een “normaal” leven mee leiden. En bij een ander, zoals ik, is er weinig tot niks over na het betalen van de vaste lasten om nog iets leuks te doen. Daarom is het in mijn ogen te laag.

  En om in aanmerking te komen voor bijstand is het net weer te hoog.

  Daarom gok ik nog een paar maanden op het feit dat er een werkgever is die mij een kans biedt. Anders stuur ik het UWV wederom de vraag om herkeurd te worden. Kom niet met wat je schreef

  “dan zul je het sociaal minimum nog moeilijker te accepteren vinden. Hou daar alvast psychologisch rekening mee.”

  want ik heb zelfs al een tijd lang helemaal geen inkomen gehad. Dus ook geen bijstand. Daarom blijf ik het nog even op mijn manier proberen. Maar zal altijd bij het standpunt blijven dat de banenafspraak / doelgroepregister ook voor mensen met een IVA uitkering zou moeten gelden. Tenminste die nog kunnen en willen werken, zoals ik.

  Ik hoor jou en alle andere lezers denken waarom stapt Renzo dan niet over naar WGA. Die reden is al reeds uitgelegd.

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Renzo,

  Je heb een IVA uitkering ontvangen omdat bij het UWV is gedacht dat de kans dat jij weer aan het werk zou gaan erg klein was. Meestal keren mensen vanuit een IVA niet meer terug naar werk.
  Met de transplantatie in het vooruitzicht had het dan misschien logischer geweest als je een WAG uitkering (80-100%) had ontvangen. Dan had je de afgelopen periode dus maximaal recht gehad op 70% van je laatstverdiende loon, maar was er vanuit de WGA meer kans op terugkeer naar werk. Op die manier kan je het ook zien. Dus nu dan terug gaan van de IVA naar WGA is in uitkering inderdaad een terugval, maar dit verschil kan je misschien met het werk wel bijverdienen. Ik begrijp echter wel dat je dit punt aanhaal. Maar zoals gezegd, IVA wordt vastgesteld als men er vanuit gaat dat terugkeer naar werk minimaal is.

  Zoals je aangeeft wil je graag aan het werk. Heb je hierover contact gehad met een arbeidsdeskundige van het UWV.
  Is het namelijk zo dat je dat als het eventueel mis gaat je terug kan vallen op de IVA?

  Ik wens je in ieder geval heel veel succes,
  vriendelijke groet,
  John

  RenzoRenzo
  Bijdrager

  Beste John,

  ja, misschien was het beter geweest om naar WAG te gaan. Maar ik kon ook niet zien dat er een transplantatie eerder dan ik ( en ook medici ) hadden gedacht. Maar is nu allemaal achteraf gepraat. Wat als toen ……

  En contact met een arbeidsdeskundige heb ik reeds al gehad. Maar werd toen meer van het kastje naar de muur gestuurd. Maar wil het binnenkort nog eens proberen. Want momenteel ben ik het UWV redelijk beu.

  Zodra deze bui is overgewaaid probeer ik een echt gesprek te krijgen. En niet via de telefoon.

  Dat over het terugvallen naar de IVA had ik ook al iets over gehoord. Dat wordt dan ook vast besproken.

  Maar John bedankt voor je woorden. Ze beuren me wel wat op.

  Groet.

  Renzo

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Renzo,

  fijn te lezen dat mijn woorden je iets hebben opgebeurd.

  Misschien vind je het fijn om eens met lotgenoten te praten?

  Op de koffietafels welke we vanuit Samen Veerkrachtig verspreid over het land organiseren is die mogelijkheid er.
  Waar en wanneer ze plaatsvinden kan je vinden in onderstaande link;
  https://samenveerkrachtig.nl/koffietafel/

  Met vriendelijke groet,
  John

  RenzoRenzo
  Bijdrager

  Ha John,

  ja jou woorden beurden me op. En ik heb ook het formulier ingevuld voor de koffietafel.

  Groeten,

  Renzo

9 reacties aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.