Home Forum Geldzaken IVA of WW?

IVA of WW?

9reactiesStarted at30 juli 2019 om 12:50

 • DMV
  Bijdrager

  IVA of WW?

  Goedemiddag allen,

  In 2014 ben ik in de IVA gekomen. Volledig duurzaam arbeidsongeschikt. Echter heb ik mijn psychisch herstel gevonden en ben daardoor een leer-werktraject gestart in 2017. Dit hield in een contract voor 32u waarvan 8u studie betaald en 24u stage. Afgelopen maand heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen. In deze 2jaar werd mijn salaris aangevuld met de IVA. Ik kon/kan daar max 5 jaar aanspraak op maken. Nu heb ik een contractvoorstel gekregen voor 24u. Ik kom daarmee échte financieel 8u tekort. Wat is nu wijsheid? Aanvulling vanuit de IVA of een vraag indienen voor 8u WW?

  Ik hoor het graag welke paden ik kan bewandelen.

  (1 waardering)
  John
9 reacties aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Lid

  Beste DMV,

  wat goed te lezen dat je je vanuit je IVA situatie weer naar deze situatie toe heb gewerkt.

  Ik heb wel een idee hoe het zit maar wil je graag een juist antwoord geven.

  Ik heb je vraag daarom even voorgelegd aan een expert. Zodra ik antwoord heb zal ik dat hier plaatsen.

  Met vriendelijke groet,

  John

  • Deze reactie is gewijzigd 11 months, 2 weeks geleden door JohnJohn.
  • Deze reactie is gewijzigd 11 months, 1 week geleden door JohnJohn.
  JohnEDJohn
  Lid

  Beste DMV,

  hierbij de reactie van de expert;

  Op basis van de beknopte informatie probeer ik de verschillende situaties hieronder uit te leggen.

  Een IVA krijg je wanneer je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent. Daar zit geen termijn (van vijf jaar) aan vast. Enkel een herbeoordeling kan er voor zorgen dat een uitkering wordt aangepast. In basis zou er jaarlijks een herbeoordeling moeten plaatsvinden. In de praktijk komt dit nauwelijks voor. De periode van vijf jaar wordt wel gebruikt bij het bepalen of een IVA van toepassing is. UWV beoordeelt namelijk of er binnen vijf jaar reële mogelijkheden tot verbetering of herstel zijn. Is iemand volledig arbeidsongeschikt en is er binnen 5 jaar kans op herstel of verbetering? Dan zal de WGA 80-100 (volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt) worden toegekend. Is er geen kans op herstel of verbetering binnen 5 jaar? Dan is daarmee de duurzaamheid aangetoond en is een IVA waarschijnlijk van toepassing.

  Bij een IVA kun je minder dan 20% van je oude salaris verdienen zonder dat UWV je gaat herbeoordelen. Het wordt wel verrekend met je IVA uitkering. Ga je structureel meer verdienen dan die 20% dan roept UWV je na één jaar op voor herbeoordeling (artikel 52 Wet WIA). Dat kan betekenen dat UWV je vervolgens gedeeltelijk arbeidsongeschikt of volledig hersteld verklaart.

  ·        Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt bevonden (tussen de 35-80%) dan heb je nog twee maanden na de beoordeling recht op de IVA uitkering. De duur dat je IVA hebt gehad wordt dan in mindering gebracht op de duur van de loongerelateerde uitkering (LGU). Zou er dan geen recht meer zijn op de LGU dan is geregeld dat de werknemer toch nog één jaar lang LGU houdt. Vervolgens gaat de WGA-vervolgfase in, oftewel de loonaanvullingsuitkering (LAU) of vervolguitkering (VVU).

  ·        Wanneer iemand niet meer arbeidsongeschikt  wordt bevonden, dus minder dan 35% arbeidsongeschikt, dan eindigt het recht op de uitkering 2 maanden na de herbeoordeling. Dat betekent dat het mogelijk is dat twee maanden na de herbeoordeling er geen uitkering meer van UWV komt. Mogelijk is er nog recht op een WW of bijstand.

  ·        Artikel 50 van de WIA zegt dat als de gezondheidssituatie binnen 5 jaar weer slechter wordt, er weer recht kan ontstaan op de WIA uitkering. Dan moet je een verandering in de gezondheidssituatie doorgeven aan UWV en gaat UWV je gezondheidssituatie opnieuw beoordelen.

  Kortom; als betrokkene 24 uur gaat werken dan zal dat inkomen verrekend worden met de huidige uitkering. Mogelijk blijft er dus een gedeelte IVA uitkering bestaan totdat er een herbeoordeling plaats vindt. Na een jaar zal het UWV een herbeoordeling inzetten om de gezondheidssituatie opnieuw te beoordelen. Mogelijk komt betrokkene dan in de WGA of zonder uitkering. Dat kan de financiële situatie dus veranderen, zoals hierboven beschreven. Als het contract voor 8 uur nu niet wordt verlengd, dan ontstaat er mogelijk een WW recht voor die 8 uur. De WW uitkering zal dan waarschijnlijk als inkomsten worden gezien en worden verrekend met de IVA uitkering.

  Het is weer een heel verhaal geworden met allerlei mogelijke situaties. Ik hoop dat dit voldoende duidelijkheid geeft, want is het best complex.

  ===============================

  Mocht dit bovenstaande nog niet duidelijk genoeg zijn stel je vragen dan aub we zullen dan proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Ik hoop verder dat je ons hier op het forum op de hoogte wil houden v aan de voortgang van je traject.

  Met vriendelijke groet,

  John

  DMV
  Bijdrager

  Bedankt voor de informatie.

  Met de 5 jaar aanspraak bedoelde ik dat ik vanaf sept 2017 nog 5 jaar terug zou kunnen vallen op de IVA wanneer werken alsnog mislukte. Ik heb nog nooit een herkeuring gehad nadat IVA in werking trad. Ook sinds ik dus werk nog niets over vernomen.
  Wat ik nu niet begrijp is het volgende: moet ik nu zelf een verzoek tot herbeoordeling doen of gewoon wachten en geen slapende honden wakker maken?

  Is het financieel slimmer / aantrekkelijker WW 8 uur aan te vragen naast 24u loon en evt overige van IVA? Of de 24u loon slechts aan te vullen met de IVA?

  Punt is dat de IVA een kwartaal later komt qua aanvulling en ik dus 3 maanden moet overbruggen met meer dan 200euro minder loon.

  Andere optie…een extra baantje voor 8u bijzoeken? Of is dat belastingtechniesch etc weer onunstig?

  Excuus voor de vele vragen. Vind financien, uwv gewoon zo’n ontzettend doolhof. En die spanning die komt mijn mentale veerkracht juist weer niet ten goede…

  JohnEDJohn
  Lid

  Hoi DMV,

  heb jij het UWV wel gemeld dat je weer aan het werk bent?

  Je overige vragen stuur ik weer door aan de expert,  hier kom ik dus later op terug.

  Vriendelijke groet,

  John

  • Deze reactie is gewijzigd 11 months, 2 weeks geleden door JohnJohn.
  DMV
  Bijdrager

  Uiteraard. Mijn uitkering is de afgelopen twee jaar telkens aangepast naar het inkomen dat ik met loon ontving. Ik wacht het af, merci.

  JohnEDJohn
  Lid

  Beste DMV,

  goed te lezen dat het UWV op de hoogte is.

  Hieronder de reactie van de expert;

  De persoon in kwestie zal zelf zijn/haar conclusies moeten trekken o.b.v. alle informatie over zijn/haar persoonlijke situatie. Wat in deze specifieke situatie dus beter of verstandiger is, zoals wordt gevraagd, dat moet deze persoon zelf bepalen. Het is niet aan mij (ons) om daarover de adviseren en dat lijkt me ook onverstandig om te doen.

  Of deze deelnemer een wijziging in de gezondheidssituatie moet doorgeven (verzoek tot herbeoordeling) is dus aan betrokkene zelf om dat te beoordelen. Zoals je kunt lezen op de website van UWV wordt verwacht dat je wijzigingen in de situatie doorgeeft. Het is daarbij uiteraard wel zinvol om de situatie te beoordelen wanneer er ook wordt gewerkt. Je weet van tevoren niet hoe dat gaat. Als er geen wijziging wordt doorgegeven en UWV ziet dat er een jaar lang wel structureel (meer) inkomen wordt gegenereerd dan is het zeer waarschijnlijk zat UWV betrokkene gaat oproepen voor een herbeoordeling.

  Op de website van UWV vind je algemene informatie over de IVA, weer werken en de mogelijke gevolgen.
  UWV kent de specifieke situatie van deze deelnemer en heeft de kennis van de volledige achtergrond dus betrokkene kan UWV vragen wat in de verschillende situaties (24 uur werken, 8 uur werken, WW, nieuwe baan) de gevolgen kunnen zijn. Op basis daarvan zal hij/zij zelf een keuze moeten maken over wat wel/niet mogelijk is. Eventueel kan betrokkene ook nog contact opnemen met de belastingdienst om antwoord te krijgen op de financiële vragen.

  Informatie over deze situatie op de website van UWV:

  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/misschien-toch-weer-aan-het-werk

  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/plichten-en-rechten-met-een-iva-uitkering

  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/plichten-en-rechten-met-een-iva-uitkering/mijn-plichten-met-een-iva-uitkering/wijzigingen-doorgeven-tijdens-uw-iva-uitkering

  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/als-mijn-gezondheid-verandert/wie-kan-een-herbeoordeling-aanvragen

  ===========================================================================

  Zoals je kan lezen zou je je vraag over IVA en WW beter voorleggen bij het UWV, je zou dit kunnen doen door de vragen te stellen via MijnUWV, ervaring is dat daar snel en goed op gereageerd wordt.

  Ik hoop dat je er bij het UWV of de belastingdienst uit gaat komen. Ik wens je in ieder geval succes en sterkte.

  Zou je ons hier op het forum op de hoogte willen houden over het vervolg van dit traject?

  Met vriendelijke groet,
  John

  DMV
  Bijdrager

  Hoi John,

  Ik heb de stoute schoenen toch maar aangetrokken en heb via mijnuwv.nl een bericht gestuurd. In feite de vraag zoals hier gesteld ook daar verwoord. Ik houd jullie zeker op de hoogte. Tot dusverre iig al bedankt voor alle informatie, ook van jouw informant 😉

   

  Groetjes, DMV

  JohnEDJohn
  Lid

  Beste DMV,

  dank voor je bericht. Ik hoop dat je snel de duidelijkheid krijg van het UWV.

  Met vriendelijke groet,
  John

  Het is een vraag over de berekening van mijn Wia uitkering.

  beslissing Wia is tussen 80 – 100 % arbeidsongeschikt. Waarschijnlijk verbetering dus WGA.

  op twee punten ben ik het niet eens.

  1. Volgens mij moet het Iva zijn, (ligt nu bij de advocaat), ik heb hier ook geeen vraag over..

  2. De berekening van het wialoon (ligt ook bij de advocaat) hier heb ik wel een vraag over.

  de berekening is over de uren en het loon van wat ik in 2011 verdiende. Is minder uren en veel minder loon dan mijn laatste baan toen ik ziek werd.

  Reden volgens uwv, eerdere Wia aanvraag in 2013, geen Wia gekregen. Ik was minder dan 35% afgekeurd. En zelfde ziekte oorzaak.

  Ik heb dus na 2011 nog gewoon gewerkt, wel met tussenpozes van ziek zijn en werkeloos zijn met WW uitkering.

  Mijn vraag is, kan uwv dit zo berekening en welke wet is dat dan, ik en mijn advocaat kunnen het nergens vinden. Overal zie je staan dat het Wia loon wordt berekent van het jaar voor ziekmelding. En niet van 8 jaar terug.

9 reacties aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.