Home Forum Geldzaken IVA en inkomen (te kort)

IVA en inkomen (te kort)

7reactiesStarted at18 maart 2019 om 11:33

 • Cynthia
  Bijdrager

  IVA en inkomen (te kort)

  hallo allen,

   

  ik heb een vraag aan jullie. Ikheb een IVA-uitkering. Nou had ik gelukkig best een goed salaris dus is de uitkering ook respectabel maar ik heb natuurlijk toch flink ingeleverd. Eigenlijk kan ik mijn lasten niet meer dragen (lees; mijn hypotheek). Omdat ik boven de ‘ondergrens’ voor toeslagen zit trek ik het financieel niet meer. Huren wordt ook geen optie want ook daar krijg ik uiteraard geen toeslag voor. Bovendien ben ik voorlopig niet aan de beurt voor een huurwoning. Niet fijn om precies op het randje van de toeslagen te zitten. Ik heb perioden waarin ik me best okee voel en tijdelijk wel wat werkzaamheden zou kunnen doen maar dat kan en mag niet in een IVA-situatie. Aangezien mijn aandoening nooit meer over gaat kan ik dus ook iet het risisco nemen om mijn IVA in ‘gevaar’ te brengen. Herkent iemand dit? En hoe heb je het geregeld allemaal?

   

  groetjes Cynthia

  (1 waardering)
  John
7 reacties aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Reacties
 • ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Zie https://www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/huur-hypotheek-toeslag mogelijk heeft u recht op een woonkostentoeslag.

  Hieronder mogelijk zaken die u allemaal al gedaan heeft of bedacht heeft. Helaas is dat mij onbekend dus ik geef maar een aantal zaken aan en wie weet heeft u er wat aan.

  Op deze website staan dacht ik ergens tips om het inkomen versus uitgaven opnieuw te bekijken. Denk bv aan bankrekening van afgelopen jaar bekijken naar alle uitgeven en kijken wat opgezegd kan worden.

  De website van het Nibud kan inzicht geven in hoe anderen het doen en wat gemiddelde uitgaven zijn voor het levensonderhoud. Van een hoger naar een laag inkomen kan ook betekenen onbewust gewend zijn duurder te leven dan het gemiddelde.

  Eens rondkijken bij bv verzekeringen zoals woonverzekering of het elders goedkoper kan.

  Eens diverse contracten lezen om te kijken of er niet te veel afgenomen wordt. Meest bekende is aanvullende verzekering bij ziektekosten, is deze aanvulling echt nodig of geldt bv kraamvrouwenzorg voor u niet meer.

  Nagaan wat verkopen van uw huidige woning oplevert versus een goedkopere woning kopen. U heeft een IVA waardoor een nieuwe hypotheek mogelijk is. Wel eerst goed nagaan hoe het zit per hypotheekverstrekker en het hebben van een IVA.

  Vrijwilligerswerk kan een extra bron van inkomsten zijn maar om de 170 euro per maand te halen moet u minimaal 34 uur per maand vrijwilligerswerk doen, per uur mag niet meer verdient worden dan 5 euro in 2019. Even Google gebruiken om de regels goed te lezen zodat het UWV het niet als inkomsten gaat zien.

  U mag een kamer belastingvrij verhuren zowel voor het UWV als de belastingdienst. Bedrag is dan wel beperkt, 5367 euro per jaar en daarin zitten dan ook de kosten van gas licht en water. Zie website belastingdienst, kamerverhuur. Voor het UWV is ook van belang dat u niet als bedrijf gezien kan worden, bv geen websites gebruiken om een huurder te vinden.

  U mag minder dan 20 procent van uw oude inkomen verdienen met een IVA, zie website UWV en zie ook de mogelijke gevolgen. Wel inkomen definitie in dit kader bij het UWV navragen want het is mij niet duidelijk geworden of het het SV inkomen is of dat het echt het oude inkomen is.  U kunt dan rekenen wat meer oplevert, werken of vrijwilligerswerk.

  Mvg ABC

   

   

   

   

   

  Lid

  Beste Cynthia,

  ABC heeft al een hele hoop oplossingen aangedragen, maar ik heb er ook nog eentje. Je hebt het aarschijnlijk zelf ook al bedacht, en misschien is het ook wel niet zinvol, maar je zou natuurlijk je huis kunnen verkopen en een goedkopere kunnen zoeken. Geen idee of dat mogelijk is in jouw regio en bij verhuizen komen vaak ook veel extra kosten, dus dat moet je dan goed in de gaten houden.

  Groet,

  Maaike

   

  Cynthia
  Bijdrager

  Hallo Maaike en ABC, tja, superlief dat jullie reageren maar knderdaad heb ik al weg bezuinigd wat er te bezuinigen valt en ben ik aan het reageren op huurhuizen. Overigens is de huur net zo hoog als mijn hypotheek maar dan kan ik iig voor onderhoud etc op een woningcorporatie terugvallen.  Dat scheelt al een hoop stress denk ik. Maar wat Maaike zegt, verhuizen en zelfs je eigen huis verkopen kost ook geld. Het is best complex allemaal.

  InekeEDIneke
  Bijdrager

  Zou het qua woning nog een idee zijn  je evt overwaarde in een ander, goedkopere, woning te steken voor een lage hypotheek, dus minder maandlasten?

  Liss
  Bijdrager

  Met een IVA mag je werken. Je levert wel 70 % wordtvan de inkomsten in. En er wordt een onderscheid gemaakt tussen inkomen uit arbeid en inkomen uit vermogen. Inkomen uit vermogen is bijvoorbeeld een airb&b bij je thuis in je koophuis. Deze inkomsten mag je 100% houden

  Cynthia
  Bijdrager

  Hoi Liss,

  Bedankt nog voor je antwoord. Weet jij ook of je als je gaat werken direct een herkeuringstraject in gaat? Ik ben nl best bang dat als het niet lukt dat ik direct weer in het slopende traject van het UWV terecht kom. Als het niet lukt wil ik graag terug kunnen vallen op wat ik nu heb……

   

  Cynthia

  John
  Bijdrager

  Heel herkenbaar, ik had een mooi groot appartement in Delft.

  Doordat ik alleen woon had ik meer dan genoeg ruimte over.

  Ik heb toen twee kamers verhuurd aan één student, dit leverde mij toen 420 euro per maand op.

  Het was voor mij perfect om te doen omdat ik onder de belastinggrens bleef, en kon sparen tot ik genoeg geld had om mijn appartement te verkopen en m`n verhuizing te kunnen betalen.

  Ik kreeg na ongeveer een jaar een huis aangeboden bij een woningstichting, heb toen mijn huis te koop gezet en kon zonder problemen over naar m`n nieuwe huis.

  Bijkomend voordeel was dat ik ook onder een andere inkomen viel door de terug val in inkomen, hierdoor kreeg ik een goedkopere huurwoning.

  Mvg,

  John.

7 reacties aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.