Home Forum Mijn Verhaal In mei 2 jaar ziek en dan?

In mei 2 jaar ziek en dan?

6reactiesStarted at4 januari 2019 om 10:07

 • Suus2808
  Bijdrager

  In mei 2 jaar ziek en dan?

  Hallo,

  In mei ben ik 2 jaar ziek met de diagnose uitgezaaide borstkanker . Ik heb een laag energieniveau en werk nu 11 van mijn oorspronkelijke 32 contracturen. De arbeidsdeskundige gaf destijds aan dat ik uiteindelijk op 20 uur zou uitkomen, maar ik denk niet dat ik dit red. Welke acties moet ik nemen en waar heb ik na mei recht op. Wie kan me hierbij begeleiden. Ik ben geen vakbondslid, maar heb wel een rechtsbijstandverzekering

6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Lid

  Hoi Suus2808,

  allereerst wat ellendig dat je met deze ernstige ziekte te maken heb.

  Je geeft aan dat de arbeidsdeskundige heeft aangegeven dat je uiteindelijk op 20 uur uit zou komen? Is dit bij een keuring op iets dergelijks bepaald?

  Op onze website kan je meer lezen over waar je sta in het proces,
  https://samenveerkrachtig.nl/waar-sta-ik/

  Jij staat nu duidelijk bij stap 3 “de keuring en erna”
  https://samenveerkrachtig.nl/waar-sta-ik/de-keuring-en-erna/

  Ik wil je vragen dit en de informatie van de website van het UWV (link hieronder) door te lezen.
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/index.aspx

  Hopelijk kom je met de informatie daar gegeven al wat verder.
  Mocht je nog vragen hebben stel ze hier dan gerust zodat we je mogelijk ook daar weer antwoord op kunnen geven.
  Met vriendelijke groet, John

  Henk-JanHenk-Jan
  Bijdrager

  Dag Suus,

  Een extra onzekerheid in de voor jou al onzekere fase van je leven. Vanuit eigen ervaring en die van lotgenoten kan ik mij goed voorstellen hoe jij je voelt.

  Je schrijft over een ‘arbeidsdeskundige’. Is dat een arbeidsdeskundige verbonden aan je werkgever of bij het UWV? Hoe en door wie ben je begeleid bij revalidatie en re-integratie? Hebben je specialisten een levensverwachting uitgesproken?

  Afhankelijk van je antwoorden heb ik eventueel nog aanvullende vragen en tips.

  Met bewuste groet,

  Henk-Jan

  Suus2808
  Bijdrager

  Hallo Henk-Jan,

  Het betrof een arbeidsdeskundige verbonden aan de werkgever . Zijn advies is naar het uwv gestuurd en zij hebben overgenomen dat ik geen spoor 2 traject in ga.

  De specialist heeft als levensverwachting gegeven dat ik goed nog 10 jaar kan leven, maar dat het geen 10tallen jaren zullen zijn.

  Ik ben bij de integratie begeleid door de bedrijfsarts .

   

  Met vriendelijke groet, Suzanne

   

  Suus2808
  Bijdrager

  Het is mij niet duidelijk of ik na mei een nieuw contract bij mijn werkgever moet gaan krijgen voor de bijvoorbeeld 11 uur die ik nu werk en dan vervolgens een uitkering voor de overige uren.

  En als ik dan een nieuw contract krijg, heb ik dan recht op een ontslagvergoeding van 21 uur?

  ABC
  Bijdrager

  Gegroet,

  Ervan uitgaande dat de uitslag van het UWV inderdaad is dat u 11 uur kan werken en 21 uur niet geldt:

  Uw wordt ontslagen voor het contract van 32 uur. Vervolgens krijgt u een nieuw contract van 11 uur.

  U heeft dan recht op een transitievergoeding over de 21 uur waarvoor u ontslagen wordt. Dit is in 2018 door de hoge raad bepaald ofwel het wordt nog niet lang toegepast. https://www.vankootenadvocaten.nl/gedeeltelijke-transitievergoeding-bij-gedeeltelijk-ontslag/

  Daarnaast is het m.i. van belang om naar uw openstaande vakantiedagen te kijken. U verbruikt bij een contract van 11 uur minder vakantie uren. Daarnaast wordt u eerst ontslagen en ontslag is een moment om eventuele openstaande vakantiedagen uit te laten betalen.  Een andere optie is bv afspreken met de werkgever, EN schriftelijk laten vastleggen, dat de bovenwettelijke uren niet verjaren zodat u wat vaker verlof kan opnemen. Voor de wettelijke uren is dat niet mogelijk. Een EN omdat werkgevers vaak op vakantiedagen bezuinigen of later dan ineens niet meer van een afspraak weten. Hopelijk heeft u een correcte werkgever en zo ja dan is het voor uw werkgever geen enkel probleem om dat op papier te zetten.

  Het lijkt mij verstandig om bv een maand eerder contact op te nemen met u rechtsbijstandsverzekering en om hulp te vragen. U heeft dan mogelijk een contactpersoon als de werkgever een en ander op papier zet en dan kunt u het voorstel van de werkgever juridisch laten controleren voordat u akkoord gaat.

  Voordat het echter zover is, vindt de beoordeling bij het UWV plaats. Mijn tip is, onderschat dat niet, bereid u terdege voor. U wilt een forse zogenoemde urenbeperking en wat ik weet en lees wordt deze niet zomaar gegeven. Het UWV gaat geloof ik uit van een 40 urige werkweek en u wilt een uitslag waarbij u 1/4 van de 40 uur werkt. Het UWV gaat niet uit van de uren die u volgens uw contract werkt bij de vraag hoeveel uren en in welke functie u volgens het UWV kan werken. Vraag bv vooraf aan uw bedrijfsarts wat hij/zij gaat rapporteren aan het UWV en probeer ervoor te zorgen dat zij/hij uw beperking qua uren goed beschrijft.

  Mvg ABC

  Henk-JanHenk-Jan
  Bijdrager

  Hallo Suzanne,

  Op het gevaar af dat je door de goed bedoelde reacties teveel informatie te verwerken krijgt…

  Wat ik je gun is een ervaringskundige die met je bijstaat en helpt de voor jou juiste keuzes te maken. Dan bedoel ik niet een jurist van de rechtsbijstandverzekering. Een ervaringskundige die vanuit jouw verlies ervaring (gezondheid, relaties en werk) mee kan denken-/leven. Je kunt ze o.a. vinden bij: Helen Dowling Instituut, DoSomeGood, Coach Connect, Stap.nu en Return. En op vrijwillige basis sta ook ik als ervaringskundige arbeids-beperkten bij (Bewust Verder).

  In aanvulling op ABC wil ik je meegeven dat de verzekeringsarts je belastbaarheid (medisch) beoordeeld. De verzekeringsarts stelt vast het aantal uur en welke taken jij volgens hem (nog) kunt werken. Het aantal uur en welke taken is het uitgangspunt voor de arbeidsdeskundige om te bepalen welk werk je nog kan doen. De functie(s) die je daarmee nog kunt uitoefenen bepalen wat je ermee kunt verdienen. Wat je (nog) kunt verdienen t.o.v. wat je verdiende bij 32 uur bepaald uiteindelijk het percentage wat je afgekeurd bent.

  Begrijp ik jouw situatie goed dan hoef je van UWV geen 2e spoor te volgen (hebben zij geoordeeld dat je terecht minder uren belastbaar bent) en kan je bij je huidige werkgever in jouw functie minder uren werken. Je vraagt je (nog) wel af wat op basis van jouw belastbaarheid een reëel aantal uur is dat je kan werken. Die vraag is veelal lastig te beantwoorden, zeker ook voor jezelf. Veelal schatten degene die re-integreren hun eigen belastbaarheid hoger in dan reëel is. Zij willen zo graag!

  Heb jij aanvaard dat werken jou meer belast door (de gevolgen van) kanker? Is jouw bedrijfsarts en arbeidsdeskundige (voldoende) gespecialiseerd in begeleiden bij kanker en werk? Is het voor je werkgever en jou een bespreekbaar om een beroep te doen op de BACO voor advies?

  Ik hoop je met bovenstaande een stap(je) ‘in het doolhof’ verder te hebben geholpen. Schroom niet om (door) te vragen. Mag ook per mail: henk-jan@samenveerkrachtig.nl

  Met bewuste groet,

  Henk-Jan

6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.