Home Forum Ziek en werken Duur LAU en werken

Duur LAU en werken

6reactiesStarted at19 mei 2020 om 13:10

 • Henkp
  Bijdrager

  Duur LAU en werken

  Ik zit inmiddels alweer ruim 4 jaar thuis met een lau 80-100 procent als gevolg van diverse ggz opnames. Ik overweeg deel te nemen aan een ips traject. De hele dag thuis zonder een doel is verre van wenselijk.

  Nu is het echter zo dat ik voor deze hele ellende een goede baan heb gehad en hierdoor relatief hoge lua 1900 netto per maand.

  Stel ik ga weer werken in relatief lagere functie, vult mijn lua dan aan tot zelfde bedrag per maand, of ga ik er dan zwaar op achteruit.. Wat mij ook niet geheel duidelijk is, hoelang heb je recht op een lau. En, is vrijwilligers werk dan geen betere optie, want qua belasting lukt 20 uur per week momenteel nog niet. En als ik toch 3 dagen ga werken, vervalt recht lau dan meteen?

  (1 waardering)
  John
6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Henkp,

  meer over de regels en rekenvoorbeelden van de LAU uitkering lees je hier
  Op onze eigen website is ook meer informatie te vinden over de LAU uitkering.

  Als het goed is is er bij de beschikking van je LAU ook aangegeven wat je volgens de arbeidsdeskundige nog kon verdienen. Dit is wel van belang over de hoogte van je uitkering en of je in de LAU blijft.
  Ik hoop dat je er met de voorbeeld berekeningen uitkomt.
  Je kan anders je vraag ook stellen bij het UWV via je “Mijn UWV”omgeving.
  Met vriendelijke groet,
  John

  Henkp
  Bijdrager

  Ik ben voor 80-100 destijds afgekeurd en geen verdien mogelijkheid, dus geen toets inkomen na loongerelateerd, meteen recht op de lau uitkering..

  Ik heb zoals gesteld een vrij hoge lau 1900 netto.. Stel, ik kan weer wat gaan werken behoud ik dan altijd beetje hetzelfde, of loop ik groot risico op inkomens terugval of geen recht meer op een lau. Krijg je trouwens bij 80-100 lau nog herkeuring na verloop van tijd, of hoe werkt dat in de praktijk..

  Ik hoor graag…

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Henkp,
  dank voor de verheldering.
  Ik ga er van uit dat er een verbetering is in je gezondheidssituatie aangezien je weer wil bekijken om te gaan werken. Dit soort wijzigingen moet je altijd doorgeven aan het UWV
  Wijzigingen kunnen altijd een reden zijn voor een herbeoordeling. Iets om zeker goed rekening te houden!
  Vrijwilligerswerk moet je ook melden bij het UWV!
  Met vriendelijke groet,
  John

  Henkp
  Bijdrager

  Verbetering is groot woord, maar hele dag thuis is ook killing.. Ik vind het wel erg lastige keuze, want stel ik ga 2 dagen vrijwilligers werk doen, dan kan ik mij ook voorstellen dat uwv dit ziet als herstel met alle gevolgen financieel van dien.. Voor mijn gevoel zit ik in een situatie dat gaan werken cq vrijwilligerswerk doen behoorlijke consequenties kan hebben..

  Ik ben echter helemaal nog niet hersteld, verre van, maar het idee van nog jaren thuis zitten werkt ook nogal deprimerend.. En na ruim 4 jaar werkloos (41) kom je ook nooit meer terug op oude functie, ben daarnaast ook niet voor niks 80-100 afgekeurd..

  Ik vraag mij weleens af hoe andere mensen dit doen, ben gewend geweest om altijd te werken, maar reëel gezien zit dat er op oude basis niet meer in.

  Dank voor alle respons.

   

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Henkp,
  het is heel logisch dat je voor aan het zoeken bent naar een invulling van je dagen.
  Je vragen en twijfels zijn hetgeen we veel meer horen.
  Het blijven moeilijke dilemmas waar alleen jij zelf een beslissing in kan nemen.
  Dit zijn wel dingen die we vaak terug horen bij onze “Koffietafels”.

  UWV stimuleert wel vrijwilligerswerk, maar in hoeverre je dan een herbeoordeling kan verwachten is niet te zeggen. Dit wisselt zo sterk. Wij kunnen hierin dus ook geen echt advies geven.
  Misschien kan je wel in contact komen (eventueel via Mijn UWV) met een arbeidsdeskundige/arbeidscoach bij het UWV die je hierover meer advies kan en wil geven.
  Ik wil je heel veel succes en sterkte wensen en je vragen of je ons hier op het forum op de hoogte wil houden van je voortgang (keuze) in dit traject.
  Met vriendelijke groet,
  John

  Henkp
  Bijdrager

  Dank, is wel stukje meer helder nu. Wat mij nog niet helder is, mocht ik op termijn kunnen werken.

  Stel ik ga 2 dagen werken, dan krijg ik logischerwijs een verrekening met mijn huidige lau. Ik krijg nu 2700 euro lau bruto en stel 1000 euro voor die 2 dagen per maand. Dan kom je ongeveer op zelfde netto als niet werken.

  Blijft dit dan zo tot aan 67 jaar, of kom je door die 2 dagen in andere lau klasse terecht? Ik ben alleenstaand en minder gaan krijgen is geen optie.. Ik hoop echter op termijn wel weer wat te gaan doen, of is het handiger het te houden bij vrijwilligers werk bij lau 80-100?

   

6 reacties aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.