Home Forum Mijn Verhaal Bijna 2 jaar ziek, vaststellingsovereenkomst?

Bijna 2 jaar ziek, vaststellingsovereenkomst?

5reactiesStarted at4 juni 2020 om 17:20

 • Ln
  Bijdrager

  Bijna 2 jaar ziek, vaststellingsovereenkomst?

  Hallo allemaal,

  Mijn verhaal is:

  Bijna 2 jaar ziek, in augustus as 2 jaar. Ik ben nu tweede spoor aan het reintegreren. Eerste spoor niet wegens situationele arbeidsongeschiktheid (en mijn functie is ondertussen ook opgeheven). Ik zit nu op 10 uur werken, reintegreren. Voorheen was dat 40 uur. Ik wil graag weg bij mijn werkgever. Nee, er is niet officieel sprake van een conflict. Nu word er al gesproken over een vaststellingsovereenkomst als de twee jaar om zijn. Ondertussen is de WIA aangevraagd en wachten we op de uitslag.

  Ik ben erg bang iets doms te doen in dit. Ik heb geen idee wie mij hierover kan adviseren:
  Ontslag na twee jaar ziekte? Maar ik wil er graag weg, maar wel mijn recht uit eventuele uitkeringen behouden.

  Is hier iemand die tips of adviezen heeft?
  Moet ik de vaststellingsovereenkomst gewoon goed laten checken door een jurist?
  Zijn er nog meer dingen?
  Ik wil niet als 10% ziek worden bestempeld en dan zonder baan op de arbeidsmarkt komen.

  Zijn er mensen die dit al gehad hebben? Hoe ging het?

   

5 reacties aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Reacties
 • Annemarie
  Bijdrager

  Ten eerste heeft de werkgever alles gedaan in het kader van de wet Poortwachter? Volgens mij is het ook zo dat als je niet terug kan in je oude functie en er geen geschikte voorradig is bij de werkgever, deze moet meewerken aan outplacement. Ik ben geen jurist en heb de wijsheid niet in pacht.

  Als je lid bent van een vakbond kun je daar informeren.

  Allerbelangrijkste is dat je een jurist/advocaat moet inschakelen. Ik heb ook te maken gehad met een vaststellingsovereenkomst en zou nu dingen anders hebben aangepakt.

  Niets tekenen voordat je goed weet wat de gevolgen zijn.

  Verder kan ik je alleen maar sterkte en succes wensen.

  Hartelijke groet, Annemarie

  Ln
  Bijdrager

  Bedankt voor jullie reacties 🙂

  Ik zal eerst de uitkomst van de WIA aanvraag af wachten.

  Selwyn DoniaSelwyn Donia
  Bijdrager

  Hi LN,

  Ik had gister een complete reactie verzonden maar die is door het forum niet opgepikt. Bovenstaande reactie van mij was onvolledig.

  Hierbij een herkansing.

  UWV gaat na je aanvraag eerst over tot het doen van een zogenoemde RIV-toets. Er wordt (simpel samengevat) gekeken of het re-integratieresultaat voldoende is. Zo niet, dan wordt er gekeken of er voldoende inspanningen zijn gedaan om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Is dat het geval, dan ga je door naar de WIA-claimbeoordeling, die gedaan wordt middels een keuring door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundig onderzoek.

  Jouw situatieve arbeidsongeschiktheid kan meegewogen worden als de werkgever je had kunnen herplaatsen in een andere functie waardoor het netto re-integratieresultaat beter zou zijn. Oftewel: had je een beter re-integratieresultaat geboekt door eerste en tweede spoor te combineren? Had je werkgever je niet kunnen herplaatsen, dan speelt dit niet. Het UWV kijkt door een kritische bril met betrekking tot de RIV-toets en volgt bij deze toetsing de richtlijnen van STECR en NVAB m.b.t. conflicten in werksituaties.

  Je arbeidsongeschiktheidspercentage moet minimaal 35% zijn. Is dit niet het geval dan wordt je WIA-aanvraag afgewezen en ben je een WIA 35-minner. Je kunt in dat geval een WW-uitkering aanvragen maar hebt geen recht op een WIA-uitkering.

  Belangrijk omdat je een nieuwe werkgever hebt: heb je in de laatste drie maanden voor het einde van de wachttijd (=104 weken ziekte) een dienstverband gekregen bij je nieuwe werkgever of ben je gedetacheerd? Die vraag is belangrijk omdat dat het verschil kan maken in het wel of niet krijgen van een no-risk polis. Als je drie maanden voor einde wachttijd WIA een dienstverband bent aangegaan bij een nieuwe werkgever, dan heb je geen recht op een no-riskpolis. Dat zou vervelend zijn! Ik hoop dus dat je bent gedetacheerd.

  De reden dat mensen altijd adviseren om een vaststellingsovereenkomst te laten checken door een jurist is omdat het UWV deze kritisch bekijkt bij het aanvragen van een WW-uitkering. Die kan worden afgewezen als de vaststellingsovereenkomst niet aan bepaalde eisen voldoet. Dit speelt na het toewijzen van een WIA-uitkering niet echt. De uitkering is dan immers veiliggesteld. Toch kan het geen kwaad om hem even te laten checken.

  Speciaal voor mensen zoals jij heb ik een gratis whitepaper geschreven over de WIA. Hierin staat alles wat je moet weten, want er zijn misvattingen over de WIA

  Klik hier om hem te downloaden.

  Ln
  Bijdrager

  Bedankt voor de uitgebreide reactie! Ik wacht eerst nog de reactie van het UWV af. Ondertussen heeft mijn werkgever alvast een concept van de vaststellingsovereenkomst gestuurd. Daar staat in dat we uit elkaar gaan om verschil van inzicht….

  Hebben meer mensen hier ervaring in? Ik dacht dat ze er ook neer mochten zetten dat het komt door twee jaar ziekte?

  Selwyn DoniaSelwyn Donia
  Bijdrager

  Hi LN,

  Dit komt vaker voor als een werknemer wel ergens anders werkt en er sprake is van situatieve ziekte. Het is dus geen ongebruikelijke situatie, voor de werkgever hoogstwaarschijnlijk ook zeer verstandig. Meestal wordt de VSO met deze ontslagreden nog voor einde wachttijd (104 weken ziekte) verstrekt. Dat is bij jou ook het geval geweest.

  Omdat je nog geen weet hebt van hoe het UWV jouw situatie beoordeelt is het verstandig om deze VSO en je omstandigheden met een jurist arbeidsrecht of specialist op het gebied van arbeidsongeschiktheid te bespreken. Het kan zijn dat hij/zij rekening houdende met jouw dossier bepaalde adviezen geeft.

  Succes! Laat even weten hoe het is afgelopen.

5 reacties aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.