Home Forum Geldzaken Arbeidsongeschikt en hypotheek

Arbeidsongeschikt en hypotheek

4reactiesStarted at5 maart 2019 om 14:56

 • WilmaK
  Bijdrager

  Arbeidsongeschikt en hypotheek

  Hallo Allemaal

  Ik ben nieuw op dit forum, en ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en dergelijke.

  Ik ben een vrouw van 29 en ben sinds 2013 ziek. Na de eerste 2 jaar ben ik 100% afgekeurd en kreeg ik een WGA uitkering. We zijn inmiddels een paar jaar verder, en mijn situatie is niet verbeterd. Ik heb vorig jaar een werk-fit traject gevolgd maar dat is vroegtijdig beëindigd omdat het gewoon een hopeloze zaak was….

  Maar duurzaam arbeidsongeschikt durven ze me ook niet te noemen. Ik heb CVS/ME en een zenuwstoornis, waarmee de toekomst moeilijk in te schatten is.

  We hebben geprobeerd te verhuizen naar familie in het noorden van het land. Dit omdat ik veel steun nodig heb van mijn omgeving. Maar omdat je met een WGA uitkering kennelijk geen hypotheek kunt aanvragen, bleek dit niet zo makkelijk.

  Zijn er mensen die in een soortgelijke situatie hebben gezeten? Is het op de een of andere manier mogelijk toch

  aan een hypotheek te komen?

  Met vriendelijke groet,

   

  (1 waardering)
  John
4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Lid

  Beste WilmaK,

  allereerst welkom op dit forum.
  Ik zit zelf wel in de situatie met ME/CVS maar had mijn hypotheek (tevens ook werkende partner) al afgesloten voordat ik echt uitviel door mijn ziekte.

  Ik zit dus niet in een soortgelijke situatie als jij, ik hoop dat andere die wel in deze situatie hier op dit forum op je post gaan reageren.

  Het UWV heeft zelf over dit onderwerp een artikel gewijd in Perspectief;
  https://perspectief.uwv.nl/artikelen/hypotheek-met-een-arbeidsongeschiktheidsuitkering

  Ik hoop dat je met het lezen van deze info wat verder kan komen.
  Ik wens je heel veel succes met het vinden van een hypotheekverstrekker die met de gegevens die UWV aangeeft in hun artikel met jou in zee wil gaan.
  Met vriendelijke groet,
  John

  888
  Bijdrager

  Beste WilmaK,

  Mijn situatie lijkt wat op jou situatie. Ik heb nu al 7 jaar een WIA LAU uitkering. 100% afgekeurd. Recent een hypotheek aangevraagd met mijn man. (hij is zzper) Waarbij mijn man 60% van het huis betaald met eigen geld! Dus relatief een hele kleine hypotheek. We hebben deze hypotheek beide moeten aanvragen omdat hij gezien zijn leeftijd, dat net niet meer alleen kon.

  Nu is net afgelopen maandag deze hypotheekaanvraag afgewezen omdat ik een WIA uitkering heb en geen IVA.  Ik heb geen idee hoe en wanneer mijn uitkering een IVA wordt. (situatie niet verbeterd) De hypotheekadviseur had ons gezegd dat na zo’n lange periode van WIA LAU dit wel gezien zou worden als een IVA. Niet dus.

  (Ik ga binnenkort op dit forum een vraag stellen hoe mijn uitkering een IVA uitkering kan worden.)

  Succes! groet, 888

  888
  Bijdrager

  Ik bedoel een WGA LAU geen WIA LAU.

  Liza_h
  Bijdrager

  Hoi,

  Met WGA is een hypotheek niet mogelijk. Hoe oneerlijk soms ook.

  Ik heb na twee jaar WGA zelf een herkeuring aangevraagd. Toen ik in de WGA kwam was ik nog niet duurzaam ziek. Ik had nog allerlei trajecten lopen ,operaties in het vooruitzicht etc.

  Een jaar na de laatste operatie heb ik een herkeuring aangevraagd. Ik was toen echt helemaal uitbehandeld en er is geen zicht meer op verbetering. (Dit is wel belangrijk, anders heeft een herkeuring aanvragen voor IVA geen zin)

  Dit heb ik met name gedaan omdat we langzaam opzoek wilden naar een ander huis. Trek er wel tijd voor uit. Het UWV heeft het druk. In mijn geval heeft het hele traject 8 maanden geduurd.

  In september heb ik de IVA toegewezen gekregen en ondertussen hebben we ons droomhuis gekocht.

  heel veel sterkte!

   

4 reacties aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.