Home Forum Ziek en werken Arbeidsdeskundig onderzoek en bezwaar tegen FML

Arbeidsdeskundig onderzoek en bezwaar tegen FML

2reactiesStarted at27 november 2019 om 12:11

 • Lima
  Bijdrager

  Arbeidsdeskundig onderzoek en bezwaar tegen FML

  Beste allemaal,

  Ik ben helemaal nieuw op dit forum, ben zo blij dat ik dit heb gevonden. Hopelijk kunnen jullie mij adviseren. Sorry voor het lange verhaal…..

  Momenteel zit ik meer dan een jaar in de ziektewet (vanaf sept. 2018), er is een eerstjaarsevaluatie geweest en half november is er door de bedrijfsarts een FML opgesteld. Hier heb ik op advies, bezwaar tegen aangetekend. Er stonden dingen in die ik duidelijk heb besproken met de bedrijfsarts, maar deze heeft hij niet overgenomen. Ik moet sowieso elke 6 weken bij mijn bedrijfsarts komen opdraven.

  Nog even een stukje over mijn situatie:

  Ik heb 17 jaar (40 uur p/w) voor mijn werkgever gewerkt. Het werkt heeft mij ziek gemaakt. In september 2018 ben ik stomweg geknakt. Ik ben thuisgekomen en heb een week op de bank zitten janken. Sindsdien zit ik thuis met een scala aan klachten, waaronder een stevige burn-out, depressie en (sociale) angstklachten en een niet behandelbare hernia. Ik ben opgeleid als activiteitenbegeleider, maar destijds wegbezuinigd. Ik heb mijn huidige baan aangenomen, omdat mijn vader in dit bedrijf werkte, en het dus veilig aanvoelde. Sindsdien heb ik 17 jaar technisch productiewerk gedaan, in een klein bedrijf, en in een niet stimulerende en ongezonde omgeving (potentieel kankerverwekkende materialen). Ik lieg niet als ik zeg dat ik letterlijk, van deze 17 jaar er 16 met zenuwen en maagklachten naar mijn werk ben gegaan. Ik ben letterlijk leeggelopen van dit werk.

  Daarnaast ben ik full-time mantelzorger voor mijn vrouw. Zij heeft 2 ernstige chronische ziekten, waardoor wij de laatste 15 jaar samen ook permanent in de stress leven over haar gezondheid. Zij gaat langzaam achteruit, en ik ben degene die alles qua huishouden, zorg en ziekenhuis voor haar moet regelen. Dus op mijn werk was ik vooral bezig met mijn zorgen over mijn vrouw, en thuis zat ik de rats omdat ik morgen weer naar mijn werk moest.

  Ik heb in de afgelopen jaren wel een aantal keer gesolliciteerd, en zelfs, met pijn en moeite een thuisstudie gedaan. Maar de situatie liet niet toe, daar heel fanatiek mee bezig te zijn.

  Nu is het zo dat mijn jaar ziektewet, ongelukkig samenvalt met een enorme terugslag qua gezondheid van mijn vrouw. Ik heb nog nooit zoveel met haar in het ziekenhuis gezeten als dit jaar. Het gaat momenteel echt niet goed met haar.

  Al met al komt dit mijn herstel ook niet ten goede. Ik word begeleid door een psycholoog en heb een traject doorlopen in de VUmc, maar hier heb ik wel een half jaar op moeten wachten. De eerste 5 à 6 maanden heb ik dus thuis gezeten zonder hulp (hooguit de POHggz van de huisarts). Ik doe echt mijn best. Probeer ontspanning te zoeken, tijd te nemen voor mijzelf, jullie kennen die adviezen allemaal wel. Maar de zorg voor mijn vrouw gaat door.

  Nu heeft mij bedrijfsarts dus voorgesteld een reintegratie-traject tweede spoor op te starten (wederom stresslevel skyhigh). Hij heeft al van alles beloofd, maar elke keer vergeet de man van alles. Zo heeft hij bijvoorbeeld nog nooit overlegd met mijn behandelaars, terwijl ik aangegeven heb dat ik dat wil.

  Nu heb ik gisteren een mail gekregen van mijn werkgever: volgende week een arbeidsdeskundig onderzoek, op mijn werk, met mijn werkgever. En ik krijg een andere bedrijfsarts, van een andere arbodienst.

  Nu zit ik dus hier, te typen, en ik weet het allemaal echt niet meer. Mijn bezwaren over de FML, zullen niet zijn doorgekomen, en ik krijg dus een andere bedrijfsarts, dus ik kan ook geen contact opnemen met hem. Moet ik zomaar naar mijn werk komen volgende week? Ik vind het echt doodeng. Kan deze arbeidsdeskundige mij weer werk laten doen op mijn huidige werk? Dat zie ik echt niet meer zitten. En als ik dit weiger, heb ik dan een probleem? Ik ben heel erg bang voor conflicten en heb ontzettend veel moeite om voor mijzelf op te komen. Het liefst maak ik het iedereen naar de zin, desnoods ten koste van mijzelf.

  We hebben eigenlijk geen sociaal vangnet, dus ik heb het idee dat ik (wij) alles zelf moet zien op te lossen. Maar ik ben zo ontzettend leeg van binnen, dit zijn van die momenten dat ik het liefst gewoon maar verdwijn ofzo, dan ben ik overal vanaf. Maar ik voel ook de druk om weer te moeten gaan werken, ik ben de kostwinnaar en redden het niet van alleen de uitkering van mijn vrouw. Maar hoe kan ik werken als ik bijvoorbeeld, niet eens een paar regels in een boek kan lezen en continu van alles vergeet?

  Ik hoop dat jullie mijn vragen een beetje begrijpen en me iets verder kunnen helpen. Ben al blij dat ik dit heb kunnen luchten……

   

  Groetjes,

  Lima.

   

  (1 waardering)
  John
2 reacties aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Reacties
 • JohnEDJohn
  Lid

  Beste Lima,

  wat een heftig verhaal wat je hier met ons deelt op het forum.

  Ik ga proberen de zaken welke je aanhaal zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Zowel jij als je werkgever hebben zich bij ziekte te houden aan het stappenplan dat er is bij zieke werknemers;
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/re-integreren-tijdens-ziekte/detail/stappenplan-bij-ziekte

  Is het voorstel voor het 2e spoor traject voorgesteld bij de 1e jaars evaluatie?

  Het arbeidsdeskundige onderzoek waar je het over hebt is een onderzoek dat meestal tussen de 42e en 52e week van ziekte wordt gedaan. Bij dit onderzoek wordt onderzocht welke re-integratie mogelijkheden er nog voor je zijn.
  Weet wel dat het hier gat om jouw mogelijkheden, mogelijk wordt daar de situatie zoals die nu thuis is niet of slechts gedeeltelijk meegenomen. Hoe oneerlijk dit ook klinkt!

  Heeft je werkgever aangegeven waarom je nu een nieuwe bedrijfsarts krijgt?

  Bespreek met de nieuwe bedrijfsarts wat hij van jouw dossier van zijn of haar voorganger heeft doorgekregen. Mocht je bezwaar over de FML lijst niet aan de orde komen vermeld dit dan en laat het toevoegen aan je dossier. Hier moet je echt voor jezelf opkomen!

  Verder wik ik je adviseren het hoofdstuk ‘Ziek thuis’op onze website te lezen,
  https://samenveerkrachtig.nl/waar-sta-ik/ziek-thuis/

  Ik hoop dat je de kracht in jezelf kan vinden om de gesprekken met je bedrijfsarts goed in te gaan. Ik wens je heel veel sterkte en succes en wil je vragen ons hier op het forum op de hoogte te houden van het vervolg van je traject.

  Weet verder dat we verspreid door het lang bijeenkomsten “Koffietafels” organiseren waar je met lotgenoten en ErvaringDeskundigen in gesprek kan gaan;
  https://samenveerkrachtig.nl/koffietafel/

  Met vriendelijke groet,
  John

  Lima
  Bijdrager

  Beste John,

   

  Ontzettend bedankt voor je reactie.

  Tweede spoor is al langer genoemd door mijn BA. Hij heeft dit ook voorzichtig geïntroduceerd in de rapporten na elk bezoek aan hem. In het verslag van de eerstejaars evaluatie heeft hij ook vermeld dat er zo langzamerhand een traject tweede spoor moet worden opgestart.

  Waarom ik een andere bedrijfsarts (zelfs een andere arbodienst) krijg weet ik ook niet. Dat heeft mijn werkgever niet gemeld. Ik weet wel dat de man, bijzonder warrig was  en nu al ongeveer een half (!) jaar heeft beloofd contact op te nemen met mijn psycholoog, maar dit tot op heden nog steeds niet heeft gedaan. Ook was hij bijvoorbeeld altijd te laat. Eerlijk waar, ik ben nu een jaar lang elke 6 weken bij hem geweest, en hij kwam altijd te laat binnen (minimaal een kwartier tot zelfs driekwartier), maar dat terzijde.

  Volgens mijn werkgever, zal het volgende bezoek aan de bedrijfsarts pas weer in het nieuwe jaar gebeuren. Dus mijn bezwaar tegen de FML, kan ik niet eerder met hem of haar bespreken. Het gesprek met de arbeidsdeskundige is nl. al volgende week woensdag.

  Ik heb vandaag wel het advies gekregen om de arbeidsdeskundige (heb haar op internet gevonden) en mijn werkgever te mailen dat ik het gesprek op neutraal terrein wil. Ik moet echt leren voor mezelf op te komen, al ben ik heel bang dat hier conflicten uit ontstaan. Deze mail heb ik inmiddels verstuurd, met een kopie van mijn bezwaar dat ik heb aangetekend tegen de FML.

  Wat ik hoop is dat zij niet beginnen over aangepast werk bij mijn huidige werkgever, dit is nou net de reden dat ik thuis zit. Ik wil zó graag aan de gang met een loopbaancoach, hier hoor ik vaak goede dingen over. Ik heb op mijn eigen initiatief al drie oriënterende gesprekken met verschillende coaches gehad. Ik hoop zo, dat ik daarmee wel verder kom. Misschien krijg ik dan meer grip op mijn (thuis)situatie en kom ik erachter wat ik wel wil en kan.

  Hartelijke groet,

  Lima.

2 reacties aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.