Home Forum Nieuws Advicaat-generaal: Verbied "slapend dienstverband" arbeidsongeschikten

Advicaat-generaal: Verbied "slapend dienstverband" arbeidsongeschikten

10reacties Started at 18 september 2019 om 17:25

10 reacties aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Reacties
 • frojer4
  Bijdrager

  Hallo John ,

  Ik heb begrepen dat dit alleen een advies van de advocaat-generaal aan de hoge raad is !!???

  Heb jij enig idee hoe lang het gaat duren voor dit advies mogelijk overgenomen of afgewezen zal worden , dit omdat ik inmiddels al 65 ben en bijna met pensioen ga, en dan misschien naar mijn ontslagvergoeding kan fluiten .

   

  Gr.Frans .

  ingeborgh
  Bijdrager

  Beste John of andere ED

  Hoe zit het met  gedeeltelijk arbeidsongeschikten met betrekking tot het slapend dv  en  de uitspraak hoge raad?

  Er staat nl ook in de tekst van de Hoge raad: dat er uitzonderingen zijn om het slapend dv niet te hoeven beeindigen:

  tekst: het bestaan van reële re-integratiemogelijkheden voor de werknemer, waardoor de werkgever een belang heeft bij het in dienst houden van de werknemer;

  Geldt bovenstaande ook voor de werknemer die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en nu een wia uitkering hebben met 15 uur sol plicht en in slapend dienstverband worden gehouden?

  De werkgever kan mij niet meer terug in de organisatie laten re-integreren en wil dit ook daadwerkelijk niet meer maar wil alleen nog spoor 2 bewandelen omdat er geen werk meer is binnen de organisatie. Werkgever is tevens eigen risicodrager.

  vraag: Met andere woorden: Er zijn re-integratiemogelijkheden maar niet in eigen organisatie. Zouden zij ook verplicht kunnen worden om het slapend dienstverband te beëindigen?

  Alvast dank voor het antwoord
  Met vriendelijke groet, Ingeborgh

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Frans,

  dank voor je wedervraag. Ik heb geen idee vanaf wanneer dit gaat gelden.

  Ik hoop dat dit voor iedereen in deze situatie snel duidelijk gaat worden.
  Met vriendelijke groet,
  John

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Ingeborgh,

  dank voor je vraag.
  Je geeft aan dat je werkgever spoor 2 van de revalidatie in wil gaan zetten. Betekend dit dat jij nog in de 2 jaar ziekte periode zit?
  https://samenveerkrachtig.nl/waar-sta-ik/ziek-en-werken/

  Het beëindigen van het dienstverband is sowieso pas aan de orde nadat de 2 jaar ziekte voorbij is.

  Met vriendelijke groet,
  John

  ingeborgh
  Bijdrager

  Beste John, nee ik heb een wia uitkering  70 % met 20 uur sol plicht.  zie mijn vorige mail. Dat krijg je na 2 jaar! Ik ben  dus  al meer dan 2 jaar  ziekte in een slapend dv  terecht gekomen en werkgever is eigen risicodrager. zie mijn vraag hiervoor.

  Alvast dank voor antwoord. mvg Ingeborgh

  JohnEDJohn
  Sleutelbeheerder

  Beste Ingeborgh,

  als ik het goed begrijpt krijg je nu via de werkgever nog wel de mogelijkheid om in het 2e spoor een re-integratie traject te volgen?
  Weet dat 1 van de plichten van een WIA, WGA  uitkering is dat je mee moet werken aan je re-integratie;
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/plichten-en-rechten-met-een-wga-uitkering/mijn-plichten-met-een-wga-uitkering/werk-mee-aan-uw-re-integratie

  Als het goed is ontvang je nu een WIA, LGU uitkering.
  Deze LGU uitkering heeft een duur die afhankelijk is van je arbeidsverleden;
  https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/welke-wga-uitkering-krijg-ik/ik-krijg-een-loongerelateerde-uitkering-lgu

  Na de periode van de LGU uitkering (duur afhankelijk van arbeidsverleden) kom jij terecht in een vervolguitkering. Deze uitkering is een stuk lager dan de LGU uitkering. Het is belangrijk dat je de uitkering dan aan kan vullen met inkomsten uit werk.
  Dat je nu bij de werkgever nog de mogelijkheid heb tot re-integratie is wat dat betreft dus positief. Begrijp ik het nu goed dat jij liever zou zien dat je contract ontbonden gaat worden?

  Met vriendelijke groet,
  John

  ingeborgh
  Bijdrager

   

  Hoi John, bedankt voor je snelle reactie

  Tekst van jou even overgenomen:’als ik het goed begrijpt krijg je nu via de werkgever nog wel de mogelijkheid om in het 2e spoor een re-integratie traject te volgen?’’  

  EN ‘’Dat je nu bij de werkgever nog de mogelijkheid heb tot re-integratie is wat dat betreft dus positief. Begrijp ik het nu goed dat jij liever zou zien dat je contract ontbonden gaat worden?’’.

  Antwoord: Ja , 2e spoor willen/moeten  ze wel, maar 1e spoor willen ze absoluut niet. Als zij voor 1e spoor, eigen werk of aangepast werk geen mogelijkheden zien,  (helaas was dit al bij de 1e 2 jaar  van mijn reintegratie, voordat ik in de wia kwam) dan lijkt het mij meer dan fatsoenlijk dat zij het arbeidscontract opzeggen met transitievergoeding. Of zie ik dat verkeerd?

  Mijn werkgever is tevens eigen risicodrager en ik zit ook nog in dienst, al is het slapend. Dus ze zijn in beide gevallen verantwoordelijk voor mijn reintegratie.

  Daarvoor de vraag over de uitspraken Hoge Raad over slapende dienstverbanden in mijn geval( Zie hiervoor 1e mail).  Hoe zit dat dan  bij mij?

  Groetjes Ingeborgh

  ingeborgh
  Bijdrager

  Hoi John,  even een aanvulling: zie bold hieronder over  vragen hoge raad: , ” Als wn nog reele re integratiemogelijkheden heeft”

  VRAAG: geldt dit voor spoor 1, in eigen bedrijf of ook voor spoor 2, reintegreren naar ander werk? Indien er geen reintegratiemogelikheden zijn in spoor 1 zijn zij dan (hopelijk tzt) verplicht om het  het slapend dv  in mijn geval  te beeindigen?

  hieronder gedeelte tekst hoge raad 

  Soms is slapend dienstverband wel gerechtvaardigd

  Er zijn echter bepaalde omstandigheden denkbaar waarin de werkgever een dienstverband wél slapend mag houden. De advocaat-generaal noemt enkele voorbeelden:

  als de werknemer nog reële re-integratiemogelijkheden heeft;
  als de werkgever vóór de inwerkingtreding van de compensatieregeling in de financiële problemen komt door het voorschieten van de transitievergoeding;
  als UWV de transitievergoeding niet (volledig) compenseert (en dit niet komt door omstandigheden die in de ‘risicosfeer’ van de werkgever liggen);
  als de werkgever de werknemer niet in dienst houdt om de transitievergoeding te ontlopen, maar om een andere mogelijke reden.
  Het is nu afwachten of de Hoge Raad tot dezelfde conclusie als de advocaat-generaal komt. Wanneer de Hoge Raad zijn uitspraak doet, is nog niet bekend.
  Parket bij de Hoge Raad, 18 september 2019, ECLI (verkort): 899

   

  mvg Ingeborgh

   

  ABC
  Bijdrager

  https://www.recht.nl/rechtspraak/uitspraak/?ecli=NL:PHR:2019:899

  link naar de volledige stukken van de rechtszaak, mogelijk geeft dat meer antwoorden. Als de link niet werkt, ik log in op deze website, Google dan op ecli:nl:phr:2019:899

   

   

  ingeborgh
  Bijdrager

  Hoi Abc,   Hartstikke bedankt voor de info.  Ik ga het doornemen. pfff. Helaas zit ik nog  in een  lastige en steeds meer complexe situatie met  oa  een bedrijfsarts, verzekeringsmaatschappij, het uwv en noem maar op. Maar hopelijk kom ik er een keer uit. Hartelijke groet,  Ingeborgh

10 reacties aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.