Home › Forums › Mijn Verhaal › w.a.o. 80-100 procent met artikel 44
w.a.o. 80-100 procent met artikel 44
hallo,
ik zal proberen mijn vraag zo duidelijk mogelijk te stellen hier.
sinds 2002 heb ik een w.a.o. uitkering van 80 – 100 procent artikel 44
ik heb echter wel gewerkt omdat ik dat graag wilde bij een wsw bedrijf eerst 36 uur en na de keuring 24 uur
in 2016 ben ik terug gegaan naar 16 uur, omdat het niet meer ging en ik steeds zware terugvallen had
ik heb M.E./CVS ik ben echter nu op het punt gekomen dat het echt niet meer gaat, zit nu al 4 maanden in een zware terugval, van de week gesprek gehad met mijn werkgever en de bedrijfsarts
zij willen dat ik weer op ga bouwen, wet poortwachter. maar zo als het nu gaat gaat dat echt niet meer. verder gaven zij mij als advies dat ik contact op moet nemen met een arbeidsdeskundige van het U.W.V. en ik moest dan zeggen ik ben nu niet ziek maar ik krijg steeds zware terugvallen van het werk, ik vind dit vreemd want als je M.E./C.V.S. ben je altijd uitgeput en de inspanning van werk zorgt ervoor dat ik helemaal niets kan.
mijn vraag is wat zijn mijn rechten en wat kan ik het beste doen.
ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen
gr, anita
Bijzonder vervelend en erg frustrerend voor jou lijkt mij dat het na zoveel jaren te hebben volgehouden het nu echt niet meer gaat. Wat je niet schrijft is de grond van de beschikking waarop jij in 2002 WAO hebt toegewezen gekregen. Dat zou voor mij het uitgangspunt zijn in (vervolg)gesprek met arbeidsdeskundige van UWV. Wie heeft in 2016 besloten dat jij teruggaat in uren? Welke consequenties heeft dat voor jouw inkomen (gehad)? Is de diagnose ME/CVS door specialist vastgesteld? Belangrijk om zo goed mogelijk het proces zowel wat betreft je belastbaarheid vanaf 2002 als de keuzes die gemaakt zijn in beeld te hebben. Dat kun je gebruiken in jouw gesprekken met je werkgever en het UWV.
hallo henk-jan
bedankt voor jou reactie.
kan ik de antwoorden op jou vragen ook prive aan jou laten weten
m,vr,gr, anita
Dat kan Anita door te mailen naar: henkjan@bewustverder.nl
Mijn verhaal staat ook op de forum. SWWAOtje mijn nicknam. Ik werk ook bij een SW bedrijf en SW indicatie.
Ik ben in 2006 55-65% arbeidsongeschikt en 50% WW. In 2009 ben ik 20 uur per week bij de SW bedrijf gaan werken. Ben nu in september 2 jaar ziek en de herkeuring bij de UWV en wacht op de oproep van arbeidsdeskundige. Ik heb alleen om de 6 weken bij de bedrijfsarts van mijn SW bedrijf. Er is niemand van de leidinggevende die tegen mij gezegd heeft dat ik weer moest werken en mag ook niet alleen de bedrijfsarts.
Ik weet niet precies wat jou verhaal is? Als je weer mag werken dan moet dat eerst in arbeidstherapie en 100% ziek blijft en kan dan b.v 2 uurtjes ipv 8 uur per dag. De bedrijfsarts bekijkt of je 2 uurtjes volhoud en zegt je kan meer uren of je kan niet werken. Als je weer ziek naar huis ben gegaan beslissing bedrijfsarts is er niks veranderd nog steeds 100% ziek. Denk er aan alleen bedrijfsarts beslist ook al zegd de diricteur dat je moet werken niet doen mag niet.
Als je wel kan werken maar niet meer wat je kan vanwege lichamelijke klachte zijn toegenomen dan moet de SW er alles aan doen om jou een aangepast arbeidsplek te geven. Ik weet niet of dat mogelijk is ik weet jou situatie niet. Kijk maar naar mijn verhaal wat de SW bedrijf gedaan heeft en daardoor zoveel klachten erbij heb gekregen dat ik helemaal niks meer kan en ik helemaal arbeidsongeschikt ben en ik hoop dat de UWV dat ook vind. Ik wacht af wat er met jou situatie verder gaat en als je vragen hebt dan zet die op de Forum of aan mij SWWAOtje 54 jaar en 38 jaar gewerkt. Veel sucsses en de groetjes
.
Dag pannetje soep,
Wat vervelend nu! Je schrijft dat je sinds 2002 een uitkering krijgt van het UWV maar dat je daarnaast nog 24 uur hebt gewerkt. Hiervoor heb je natuurlijk salaris gekregen. Kreeg je dan toch nog een volledige uitkering van het UWV? Als je nu te ziek bent om weer te werken dan kun je gewoon niet en zeker niet gelijk 16 uur. Wat zegt je arts hiervan? Je zou om je goede wil te tonen wel bijvoorbeeld 2 uur kunnen gaan werken. Is dat teveel dan moet je jezelf weer ziekmelden. Misschien kun je advies inwinnen bij een wetswinkel? Ik wens je veel succes!
Hartelijke groet.
Hoi,
Is het bij de wao niet zo dat als het niet gaat na werken je weer terug mag vallen in je oude wao regeling?
Ik weet niet in wat voor tijdsbestek maar dat is mij verteld.
Sterkte
ze zeggen dat ik dan eerst weer 16 uur moet gaan werken, en dan kan ik terugvallen op oude w.a.o.
maar ik kan helemaal geen 16 uur meer werken.
dus dan moet ik de hele poortwachters wet van 2 jaar weer door en zal de bedrijfsarts mij weer aan het werk zetten
Wat een rare regeling. Heb je aangegeven bij het UWV dat jouw situatie veranderd is qua gezondheid dus dat je achteruit bent gegaan?
En hoe lang zou je 16 uur moeten gaan werken eerst? Voordat je recht hebt op de wao regeling waaruit je kwam.
Wat frustrerend. Zoals eerder gezegd hierboven, alles bij elkaar graaien van artsen en aangeven dat het niet langer zo gaat.
Ik wens je veel sterkte en wijsheid
Goedendag,
Als je onder artikel 44 WAO werkt ( ik werkte in het bedrijfsleven) dan is het verplicht voor het UWV om na 5 jaar (voor 1 januari 2009 was dit 3 jaar) een beschikking te sturen met daarin je aangepaste arbeidsongeschiktheidspercentage. Dan vervalt de artikel 44 status. Deze beschikking moet duidelijk gemotiveerd zijn. Als je het niet eens ben met deze beschikking kan je een herkeuring aanvragen. In mijn geval heeft het UWV nooit een beschikking gestuurd en werd de 5 jaars periode juridisch opgerekt tot aan mijn pensioen of ontslag. Als je niet weet of je een artikel 44 status hebt kan je dit (doe dit schriftelijk !) opvragen bij de arbeidsdeskundige en de WAO-arts. Alleen zij weten dit. Bij het Klantcontactcentrum is dit niet bekend en zij kunnen je ook niet verder helpen.
Voor de WSW-ers blijft, zolang je werkzaam bent, de Artikel 44 status open staan (Artikel 44 WAO, lid 5)
In artikel 44 WAO, lid 1 staat:
Indien degene, die recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, inkomen geniet doordat hij arbeid is gaan verrichten, wordt die arbeid gedurende een aaneengesloten tijdvak van vijf jaar niet aangemerkt als arbeid als bedoeld in artikel 18, vijfde lid, en wordt de arbeidsongeschiktheidsuitkering niet ingetrokken of herzien, doch wordt de uitkering: …
Het belangrijkste woord hieruit is het woord herzien. Elke beoordeling door een arbeidsdeskundige of een UWV-arts is een herziening en is niet geoorloofd. UWV doet dit wel. Ook ik heb te horen gekregen dat ik een brief moest sturen naar SMZ met daarin uitleg over mijn toegenomen ziekte. Ook dit is niet toegestaan, want dit valt onder herziening.
Als je arbeid verricht onder Artikel 44 WAO wordt je Arbeidsongeschiktheidspercentage financieel aangepast aan je salaris. Medisch blijf je je Arbeisdsongeschikheidspercenage houden.
Ik heb het voor elkaar gekregen om te stoppen met arbeid bij mijn werkgever en zonder bemoeienis van het UWV weer mijn oude Arbeidsongeschiktheidspercentage te krijgen. Zoals dit was voordat ik begon met arbeid. Ik heb dit wel eerst op papier gevraagd want de onkunde betreft dit wetsartikel is enorm.
Groet van Osiris
Een aanvulling op het bovenstaande.
Bij het UWV staat op de website (d.d.5-1-2020) :
“Heeft u naast uw WAO-uitkering betaald werk gevonden? Dan blijft uw arbeidsongeschiktheidspercentage de eerste 5 jaar gelijk, ook al gaan uw inkomsten omhoog. Maar op basis van uw inkomsten bekijken we wel of uw arbeidsongeschiktheidspercentage lager zou worden. Als dat zo is, betalen we u minder uitkering of stopt uw uitkering.
Kunt u het werken toch niet volhouden? Dan krijgt u weer gewoon uw volledige uitkering. Pas na 5 jaar werken verlagen wij uw uitkering blijvend.
Geef het aan ons door als u betaald werk heeft gevonden. Geef ook uw inkomsten aan ons door met het wijzigingsformulier. Doe dit altijd binnen 1 week nadat de inkomsten bij u bekend waren of hadden kunnen zijn.”
UWV erkent dat als je een Artikel 44 status hebt dat je gewoon je uit de uitkering terug kan krijgen.
Tot je gaat bellen met het UWV. Dan wordt dit weer ontkend en wordt Artikel 23 WAO ingeschakeld.
Artikel 23 WAO, lid1 : “Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen kan, zo vaak hij dat nodig oordeelt de persoon die aanspraak maakt op of in het genot is van een arbeidsongeschiktheidsuitkering, oproepen of doen oproepen en op een door of vanwege het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen te bepalen plaats ondervragen of doen ondervragen in verband met de aanspraak op of het genot van een arbeidsongeschiktheidsuitkering of de toekenning dan wel verstrekking van een reïntegratie-instrument als bedoeld in hoofdstuk IIB”.
Met Artikel 23 WAO wordt (o.a.) Artikel 44 WAO vakkundig uitgeschakeld. Mijn indruk is dat het UWV met de tekst op de website je lokt om arbeid te verrichten onder Artikel 44 WAO met bijbehorende geruststellende voorwaarden. Vervolgens past het UWV de wisseltruc toe en heeft met de toepassing van Artikel 23 WAO het Artikel 44 WAO geen inhoudelijke waarde (“…wordt de arbeidsongeschiktheidsuitkering niet ingetrokken of herzien…”) meer. Ik merk wel op dat het UWV Artikel 23 niet hoeft te gebruiken, ik heb immers mijn oude uitkering teruggekregen, maar wat ik zelf heb meegemaakt en wat ik lees op fora doen ze dit standaard wel.
Overigens mag het UWV op de website zetten wat ze wil omdat de rechter alleen de wet erkent en niet wat op de website van het UWV staat.
ps. Je kan je gegevens opvragen van het telefonisch contact van het Klantcontactcentrum (KCC). Daar heb je recht op.
Groet Osiris.
dank je wel Osirus,
ik heb ondertussen mijn w.i.a. aanvraag binnen, en ook vernomen dat ik deze niet hoef in te sturen.
in plaats daarvan heb ik een schrijven gedaan naar U.W.V. Groningen afdeling Sociaal Medische Zaken,
met de mededeling dat mijn gezondheid erg is achteruit gegaan, samen met mijn reintregratie plan
dus nu is het afwachten
Beste pannetjesoep,
Je hebt een WAO sinds 2002 80-100%. De WIA is ingegaan op 29 december 2005.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_werk_en_inkomen_naar_arbeidsvermogen
Voor jou geld nog steeds de WAO. Het is niet mogelijk om gelijktijdig in de WAO en WIA te verblijven. Ook ik heb die onzin gehoord :
- Ik zou WAO en WIA tegelijk krijgen.
- Ik moest mij situatie doorgeven aan SMZ (dit is een herziening).
- Ik moest 1o4 weken in de ziektewet blijven en daarna kreeg ik naast WAO eerst een WW uitkering, dit na een keuring.
- Als ik stopte kreeg ik geen verhoogde uitkering want ik was verwijtbaar werkeloos.
Ik heb drie afwijzingen gehad, deze heb ik op papier met daarnaast een erkenning van mijn recht onder Artikel 44 WAO waarmee ze toegaven dat ik mocht stoppen. Bovenstaande bleek achter af allemaal niet te kloppen.
Wat is je feitelijk recht? Je vult op een wijzigingsformulier je nieuwe inkomsten op een bepaalde datum in. Deze zijn 0,00 Euro. Wel met je werkgever dit overleggen uiteraard. Dan stop automatisch je Artikel 44 status. Zo simpel is het. Maar ik schreef al eerder dat de onkunde zo enorm, dit blijkt aan de desinformatie die je krijgt, is dat dit gevolgen kan hebben voor je uitkering.
Je hebt de mededeling gehad om je situatie door te geven aan SMZ. Het UWV mag zeggen wat ze wil omdat het geen rechtsgeldigheid heeft volgens de rechter. Alleen de wet telt.
They do as they please en ze verzinnen het gewoon waar je bijstaat.
Insturen naar SMZ is een herziening en niet gewenst. Volgens mij geef je daar je recht mee op onder Artikel 44, je laat vrijwillig de WAO uitkering herzien.
Stuur een brief, desnoods via een advocaat, naar de arbeidsdeskundige waarin je uitlegt dat een Artikel 44 status hebt en dat dit betekent dat je zonder herziening je uitkering mag stopzetten en terug naar je oude arbeidsongeschiktheidspercentage. En vraag om erkenning van jouw recht van hun zijde.
Mijn advies is om naar een advocaat te stappen. WAO en WIA mag niet. Dit is echt te zot voor woorden en een overheid onwaardig. Voor een advocaat betaal je een eigen bijdrage al naar gelang je verdient.
Veel succes!
Beste pannetje soep,
Er is een foutje in mij tekst hierboven geslopen ik schreef: “…dat je zonder herziening je uitkering mag stopzetten en terug naar je oude arbeidsongeschiktheidspercentage.” Daar bedoel ik: dat je zonder herziening je werk mag beëindigen en je oude arbeidsongeschiktheidspercentage terug kan krijgen zoals deze was voordat je met werken begon.
Groet van Osiris
- Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.