Home Forums Mijn Verhaal jaren parttime gewerkt en eventueel hoogte wia, hoe zit t nu?

jaren parttime gewerkt en eventueel hoogte wia, hoe zit t nu?

1 Started on: 1212 oktober 2024 om 13:19

Ik heb binnenkort een WIA gesprek bij het UWV. Ik heb nooit fulltime kunnen werken, omdat het me altijd overweldigde, enkele jaren geleden heb ik de diagnose autisme gehad, en sinds die tijd zit ik de ziektewet. Ondertussen gescheiden en heb ik de zorg voor mijn kinderen (met rugzak).

Nu is mijn vraag, hoe wordt een eventuele wia uitkering berekent? Want als t inderdaad alleen uitgaat van die 12 uur die ik de afgelopen jaren heb gewerkt is dan kom ik straks nog veel meer onder het sociaal minimum. Dit is best wel stressvol. En de UWV toeslag helpt dan ook niet omdat die alleen aanvullen tot je bruto maandloon wat iemand had voordat iemand ziek werd.

Ik val dan nog steeds tussen wal en schip in, en word zo weer gedwongen om te gaan werken terwijl ik het niet meer kan. Het is een cyclus die zich al vaak heeft herhaald in mijn werkende leven. Want dan ging ik werken, viel ik uit, etc etc. Dit is onhoudbaar, en ik weet t even niet meer… Sorry.

Beste Debbie,

Voor de WIA gaat men inderdaad uit van je huidige inkomen, dus van 12 uur per week. Terwijl men voor het berekenen van wat je nog zelf kunt verdienen van een volledige baan zal uitgaan. Tenzij je om medische redenen niet een volledige baan aankan is de kans dan ook groot dat je geen WIA zult krijgen. Je zult dus goed moeten aangeven welke beperkingen je hebt ten gevolge van autisme die maken dat je slechts X uur per week kunt werken. Dat zal je behandelaar goed moeten aangeven. Bespreek dan ook goed met je behandelaar of deze vindt dat je kunt werken of niet! Veel zal daarvan afhangen.

Kom je onder het sociaal minimum dan kun je inderdaad eventueel een toeslag van UWV krijgen tot maximaal je oude salaris. Zie ook: https://www.uwv.nl/nl/toeslag
Je kunt dat eventueel nu al doen als je aan de voorwaarden voldoet omdat je ziektewet ontvangt. Kom je niet voor de WIA in aanmerking of blijf je met aanvulling onder het sociaal minimum dan zul je een beroep moeten doen op de sociale dienst (Participatie Wet), met alle verplichtingen die dat met zich meebrengt.

Succes
Socrates

  • Deze reactie is gewijzigd 1 week, 2 dagen geleden door socrates.
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.