Home Forums Nieuws Herzieing WIA uitkeringen 2020 tot en met 2024

Herzieing WIA uitkeringen 2020 tot en met 2024

2 Started on: 127 september 2024 om 16:59

Wie het neiwus volgt en in de afgelopen periode (dus in de periode vanaf 2020 tot en met nu) een WIA-uitkering heeft aangevraagd zal in spanning zitten omdat het goed mogelijk is dat je een verkeerd bedrag aan uitkering krijgtt of dat je uitkering zelfs onterecht is afgewezen.
Je moet nu dus afwachten hoe dat zal uitpakken voor je eigen situatie.

Voor wie een te lage uitkering krijgt zal het goed nieuws zijn omdat je uitkering omlaag gaat, maar het zal ook gevolgen kunenn hebben voor allerlei toeslagen die je krijgt. Men is daarbij van het verkeerde bedrag uitgegaan.
Daarnaast zal je een nabetaling krijgen, maar dat kan betekenen dat je in een hogere belastingschaal terecht komt en nu meer belasting moet betalen dan wanner UWV alles correct zou hebben uitgevoerd. Deze belastingschade kun je op het UWV proberen te verhalen.(Je zal oevrigens ook recht hebben op een rentevergoeding)

Voor wie te veel heeft ontvangen blijft de vraag of je nu moet gaan terugbetalen of niet. In verrweg de meeste gevallen zal dat niet zo zijn. Zoals UWV zelf ook al naar buitenbracht zal dat alleen het geval zijn als je zelf had moeten (kunnen) weten dat je een ten hoge uitkering ontving. (Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn als er geen of een gering verschil is tussen je oude salaris en je WIA uitkering). Maar UWV geeft zelf aan dat de berekening ingewikkeld is, dus voor jouw ook.
Wel zal er weer een hoop geregeld moeten worden omdat je nu mogelijk niet meer voor bepaalde toeslagen in aanmerking komt of voor een lagere toeslag.

In veel gevallen is de berekening niet ingewikkeld en zal overigens alles goed zijn gegaan. Het wordt pas lastig als men verschillende werkgevers heeft of te maken heeft met allerlei toeslagen, bijvoorbeeld voor onregelmatig werk
Als je in het jaar voor je ziekte in een 9 tot 5 baan hebt gewerkt voor dezelfde werkgever is het risico dat het verkeerd is gegaan en stuk kleiner.

Het blijft een eng iets.
Weet u ook hoe het werkt als je vaker gekeurd bent. Als de eerste berekening goed was voor WGA (1ste keuring na 2 jr ziekte).

Is derest goed? of kan daarin ook fouten zitten. Bij de keuringen erna zie ik namelijk indexering getallen staan. Snap dit sowieso niet. Hoe kun je dit controleren?

Als de eerste keuring voor 2020 was hoef je je in princiepe geen zorgen te maken. Was de eerste keuring na 1 januari 2020 dan bestaat er een kans dat het fout is gegaan. Wel is bij meerdere beoordelingen met een wijziging van de arbeidsongeschiktheid de kans iets kleiner omdat er een kleine kans is dat het is opgepakt bij de tweede keer.

Indexering is moeilijk te controleren. Mestal worden daar geen fouten mee gemaakt, het gata om de berekening van het salaris in het jaar voordat je ziek werd. de indexering is een verhoging van je uitkering, afhankelijk van de stijging van het minimumloon. (Niet van de CAO verhogingen)

  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.